ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Geride bıraktığımız yıl azınlığımız için hayli zorlu bir yıl oldu

05.12.2005
Değerli Batı Trakyalılar,

Bir yılı daha ardımızda bırakmaya hazırlandığımız şu günlerde, gelecek yılın bir öncekinden daha iyi geçmesini, tüm insanlığa sağlık, huzur ve barış getirmesini temenni ederim.

Yeni yıl vesilesiyle geride bırakacağımız yılın bir bilançosunu çıkarma fırsatımız bulunuyor:

Geride bıraktığımız yıl azınlığımız için hayli zorlu bir yıl oldu. Kimlik mücadelemizin sembolü haline gelmiş, güzide derneğimiz İskeçe Türk Birliği´nin yargıtay tarafından nihai olarak kapatılmasına karar verildi. Bölgemizi etkileyen sel, iki köyümüzde çok ağır hasara yol açtı. Ekonomik olarak iyice sıkıştırılan köylümüz çareyi meydanlara dökülmekte buldu. Eğitim, Din, Siyaset, Vakıflar ve diğer alanlarda kördüğüm haline gelmiş sorunlarımızda verilen onlarca vaade rağmen, bir arpa boyu dahi yol alınamadı. Yine çok uzak olmamakla beraber geçmişte kaldığımız kimi davranışlar bir kez daha uç göstermeye başladı.

Batı Trakya, Türkiye, Avrupa ve dünyanın diğer birçok köşesine dağilmış Batı Trakya Türklerinin ortak mücadelesi bu yılda ilk günkü heyecanından birşey yitirmeksizin devam etti.

Mücadelenin Avrupa cephesini yürüten ABTTF, 27 Mart 2005 tarihinde 14. Delegeler Kurulu´nu gerçekleştirerek, yeni dönemde kurumun yönetiminde yer alacak isimleri belirledi. Tarihi katılımla gerçekleşen kurultayın güçlü elektriği, 14. dönem içerisinde girilen hızlı büyümenin ateşleyicisi oldu.

Kurultayı izleyen dönemde hızlı biçimde uluslararası girişimlere başlandı. Nisan ayında gerçekleştirilen AKPM ziyareti, Temmuz ayında AKPM´ye azınlık sorunları ile ilgili yapılan görev çağırısının zeminini hazırladı. 26 sayfalık bir raporla yapılan görev çağrısıyla, AKPM İnsan Hakları Komiseri Alvaro Gil-Robles, Batı Trakya Türk azınlığının sorunlarınçözümü için harekete geçmeye davet edildi. Derneklerimiz vasıtasıyla Avrupa çapında topladığımız 5000 imzalı İskeçe Türk Birliği´nin kapatılmasına karşı dilekçe de bu başvuruyla beraber gönderilmiştir.

Mayıs ayı başında Romanya´da gerçekleştirilen FUEN toplantısına katılan ABTTF heyeti, azınlığımızın sorunlarını diğer Avrupalı azınlıkların temsilcileri ile paylaştı. FUEN, Avrupa´daki azınlıkların çatı örgütü olarak ciddi bir temsili güce sahiptir ve azınlık haklarının korunması konusunda pek çok girişimde bulunmaktadır. İkinci kez katılınan toplantılarla bu kurumla diyalog güçlendirilmiş, ileride işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek çalışmalar için zemin hazırlanmıştır.

Haziran ayında Cenevre´de toplanan Birleşmiş Milletler Azınlıklar Çalışma Grubu toplantılarına kat tem-silcisi, azınlığımızın sorunlarını tüm dünya uluslarına açık bir platformda dile getirmiştir. Güçlü bir dille aktarılan bilgilere, Yunan delegasyonu yanıt vermekte hayli zorlanmış, konuşma pek devlet temsilcisi ve akademisyence ilgiyle karşılanmıştır.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı´nın Eylül ayında Varşova´da düzenlediği „İnsani Boyut Toplantıları“na katılan temsilcimiz Almanca, İngilizce, Türkçe ve Rusça olarak hazırlanmış üç ayrı konuşma yaparak, azınlığımızın milli kimlik, vatandaşlık ve siyaset alanındaki sorunlarını dile getirmiştir.

Uluslararası alanda artan saygınlığımıza paralel gündeme gelen Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi´ne (ECOSOC) üyelik başvurumuz Birleşmiş Milletler´in önünde son kararı beklemektedir.

ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı´nın tüm sorunları arasında, özellikle 19. madde mağdurlarının sorunlarının ortadan kaldırılması hususuna ağırlık vermektedir. Vatandaşlıktan çıkarılmış 80 bin civarında insanımıza vatandaşlıklarının iade edilmesi, tekrar Yunan vatandaşlığını almak istemeyenlere de vatandaşlığa denk özel hakların tanınması için başlatılan siyasi-hukuki mücadelenin ilk evresinde bir bilgi bankası oluşturulmaktadır. Oluşumu devam eden bilgi bankasından derlenen veriler ışığında başlatılan mücadele de Avrupa kurumları siyasi çözüm için harekete geçirilmek istenmektedir. Meselenin kamuoy-una tanıtımı için federasyonumuz bünyesinde oluşturulan basın bürosu vasıtasıyla konuya ilişkin taze bilgiler sürekli basına geçilmekte, meselenin gündemde hakettiği yeri bulmasına çalışılmaktadır. Bu mak-satla TRT Int´te bir televizyon programına katılınarak, mağdurların sorunları dile getirilmiştir.

14. dönemde başlatılan bir diger çalışma da, azınlığa ilişkin bilimsel veri oluşturma çalışmasıdır. Azınlığımızın geleceğine ilişkin en köklü meselesi olan eğitim konusu bu yöndeki çalışmaların ilkinin temasını oluşturmuş, Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) uzmanlarından birine hazırlatılan 20 sayfalık bir rapor, pek çok kurum ve kuruluşun dikkatine, ABTTF´nin yayın dillerinde (Türkçe, Yunanca, Almanca ve İngilizce) sunulmuştur.

Batı Trakya ve Avrupa´nın gündemini takip etme ve bu gündemi etkileme maksadıyla kurduğumuz basın büromuz vasıtasıyla, Batı Trakya Türkünün gündemde hak ettiği yeri bulmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızın hedefine ulaştığını üç ayda bir yayımlanan basın izleme raporlarında sevinerek görüyo-ruz. Basın büromuzun yürüttüğü bir çalışma ise aylık (Türkçe) ve iki aylık (Almanca, İngilizce, Yunanca) ABTTF Haber Bültenlerinin çıkarılmasıdır. Avrupalı Batı Trakya Türklerinin gündeminde yer işgal eden konulara dair haberlerin yer aldığı Haber Bülteni´nde federasyonun ve derneklerin çalışmalarına yer verilmektedir. ABTTF´nin dört dilde yayın yapan www.abttf.org adlı internet sitesi söz konusu bülten ve haberlerle güncellenirken, aynı zamanda Batı Trakya konusu ile ilgilenenler için zengin bir kaynağa dönüşme yolundadır.

Avrupa´da yaşayan azınlığımızın çatı kuruluşu olarak bir göçmen örgütü olduğumuz gerçeğinden hareketle, azınlığımız mensuplarının sosyal ihtiyaçlarını gidermek üzere düzenlenen etkinlikler yanında, Avrupa Türk Toplumu´nun gündeminde en önemli yerlerden birini işgal eden uyum konusunda ilişkin olarak da-ha fazla insiyatif almaktayız. Yerel düzeyde yürütülen çalışmaların daha kapsamlı hale getirilmesi için bir dizi çalışma yürütülmektedir. Konuya ilişkin oluşturulan etkinlik programı en kısa zamanda uygulamaya konacaktır.

1988 ´de kurulduğu günkü amatör ruhu ve heyecanından hiçbirşey yitirmeksizin profesyonelleşen ABTTF, 14. döneminde bu yönde köklü adımlar atmıştır. Sabit üç personelin yanında, tercümanlık hiz-metlerini yürüten altı kişi telif karşılğı ABTTF´ye hizmet vermektedirler.

2005 yılının son altı aylık diliminde gerçekleştirilen bu faaliyetler, bizler için ileride yapmayı arzuladığımız daha büyük işler için bir basamak olacaktır.

Yeni yılınızı bir kez daha içtenlikle kutlar, sağlık mutluluk ve başarı dolu mutlu bir yıl dilerim.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı
Halit Habipoğlu
GALERİ