ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Kalkınma

Azinlik rençperlerinin karsilastiklari ayrim sorunlari

Azinlik rençperlerinin önlerine çikarilan engeller, ugradiklari ayrim ve haksizlar çesitlidir. Bir dönem belirli bazi ayrim ve engeller ortaya çikar, rençper bunlari asamaya ugrasir, daha sonra bunlar yumusatilabilir veya bazen bazilari kaldirilabilir, ama daha sonra yenileri getirilir veya eskileri yeniden uygunlanmaya baslar. Önlemlerde bir hakaretlilik ve yeni sartlara uyum vardir. Ama bu durum yalniz rençperler aleyhinde alinan önlemlerle ilgili degildir. Genel olarak tüm Azinlik aleyhinde önlemlerde böyle bir hakaretlilik vardir. 

Azinlik rençperlerinin karsilastiklari ayrim sorunlari arasinda sunlari sayabiliriz: 

*Azinlik mensubu rençperlere tarim kredisi verilmez. Bu imtiyaz, yalniz çogunluk mensubu rençperlere aittir. 

*Tarim politikasi çerçevesinde ilgili kamu servislerinin üretiçiye sagladigi bir süre kolayliklar vardir, seminerler düzenlenir v.s. Azinlik rençperleri bunlardan hepdislanirlar. 

*AB'den gelen tarim primleri dagitilir. Azinlik rençperlerine bu konuda engeller çikarilir, gecikmeler olur. 

*AB'den gelen tarim primleri dagitilir. Azinlik rençperlerine bu konuda engeller çikarilir, gecikmeler olur. 

*Yakin zamana kadar azinlik mensuplarina tarim isletmeleri için elektrik verilmezdi. 

*vergi muafiyeti olan rençperler için motorlu tasima araçlari verilmezdi. 

*Azinlik rençperleri, ekilip yetistirilmesi izne bagli bazi kazançli tarim ürünleri için verilen izinlerde hep kendilerine haksizlik yapildigini, cogunluk mensuplarinin kayirildigini dile getirip dururlar. 

*Trakya'da tütünüretimi, öteden beri Azinligin " tekelindedir." Tütün, özellikle Trakya'da yetistirilen "dogu çesidi" tütün, yetistirilmesi en zor ve en zahmetli bir üründür ve bu yüzden çogunluk rençperi tütüncülügü tercih etmez ve bu geleneksel ürünü yetirstirmek Azinligin "tekelinde" kalmistir. Yunanistan'da tütün yetistirilen bölgelerden tütüncülerin hiçbir sendikal örgütünün bulunmadigi tek bölge Trakya'dir. Sendikallesmenin bulunmasi, bir süre haksizliklarin geçmesine yol açmaktadir. Son yillarda Trakya'ya eski Savyetler Birligi ülkelerinde Yunan kökenli göçmenler yerlestirilmeye baslamistir. Bu göçmenlerin issizlik sorununa çözüm olarak tütüncülük bulunmus olmali ve tütün ekme izinleri azinlik rençperlerinde alinip, göçmenlere verilmeye baslamistir. Bu da Azinlik mensuplari arasinda issizlik artmasina yol açimistir. 

*1960'li yillardan önce topraksiz azinlik köylülerinden bazi kisilere kamu arazisinden tarla verilmisti. Bu tarlalar geri alinmis ve çogunluk köylerine dagitilmistir. 

*Bazi azinlik köylerinde azinlik mensuplarinin elindeki Osmanli tapurlarini devlet tanimayarak isledikleri tarlalara el koymaya kalkmis, bazilari el koymustur. 

* Yunanistan'da tarim arazilerinde zorunlu "toprak bütünlestirmeleri" yapilir. Azinlik rençperi kendi bölgesinde "toprak bütünlestirmesi" yapilacak diye korkudan titrer, zira deneyimlerinde bilir ki bu islem hep kendi aleyhine ve komsusu Yunanlinin lehine gelisecektir. 

Birkaç köyden ibaret bir nahiye (küçük yerel yönetim birimi) uzun yillar nahiye müdürlügü yapmis bir azinlik mensubunun söyledikleri, azinlik gerçegini güzel yansitmaktadir: " Azinliga ayrim yapilmayan hiçbir konuya rastlamadim. Belki bir teki disinda. 65 yasini dolduran rençperlere, Yunanlisina ve Türküne, ayni emekli maasi veriliyordu." 

Fakat azinlik rençperlerinin traktör kullanma ehliyetine sahip olabilmek için 30 yil boyunca bu yakinlara dek yasadiklari serüvenler özellikle ilginçtir. 

Tarim sektöründe baski ve ayrim önlemleri 

Toprak ve tarimcilik konusunda Azinlik rençperleri alehinde alinan önlemlerden en önemlileri sunlardir : 1. Göç etmek amaciyla tarlalarini (ve diger tasinmaz mallarini) satmak isteyen azinlik mensuplarina müsteri bulmak. 2. Kitlesel toprak kamulastirmalari 3. Tarimlikta azinlik reçperlerine çikarilan çesitli engeller. 

Yunan hükümetleri, uzun yillar, Trakya'daki çogunluk mensubu Yunanlilari, azinlik Türklerinin mülkiyetindeki tarlalari (ve diger tasinmazlari ) satin alabilsinler diye, elverisli sartlarla verilen (düsük faizli, ödeme süresi uzun) kredilerle destekliyordu. Komplocu bir hava içinde ve gizli olarak dagitilan bu kredilere " milli maksatli " krediler adi verildi.Bu kredilerle, azinlik mensuplarinin sahibi olduklari mallari elden çikarmalari ve Trakya'yi terketmeleri kolaylasiyordu. Böylelikle, çok sayida tasinmaz mal ve tarim el degistirdi, azinlik mensuplarindan çogunluk mensuplarina geçti. Yerel Yunanca basinda "milli maksatlar" kredilerin dagitiminda büyük yolsuzluklar yapildigi zaman zaman yazilmissa da, bu kredilerin hangi kisilere, hangi Türkün malini satin almak için, ne kadar ve hangi sartlarla verildigi hiçbir zaman açiklanmadi. Zira konu, bir "milli sir" kabul edilmektedir ve ifsa edilmesi sakincali görülmektedir. Bu yolla, tarim hiç ilgisi olmayan kisiler, devlet memurlari ve hatta Trakya disindan gelen kimseler, yüzlerce, binlerce dönümlük tarim arazisine sahip oldular. Bugün bu "milli maksatli", kredilerin dagitiminin durdugu veya çok istisnai hallerde yapildigi söyleniyor. Bu politika, Azinlikta bir yandan göçü hizlandirdi, öbür yandan proterlesmeyi yayinlastirdi. 

1970'li ve 80'li yillar, Azinliga en gaddar baski ve ayrimlarin doruga ulastigi yillardir. Bu dönemde Trakya'da büyük isler (sanayi bölgesi, üniversite sahasi, ordu talim sahasi v.s.) için genis arazi kamulastirmalari yapilir. Tüm kamulastirmalar, azinlik Türklerinin sahibi olduklari ve isledikleri araziler üzerine denk getirilmistir. Gerçek ihtiyaçlar çok asilarak gerçeklestirilen kamulastirmalarin bedeli, topragin gerçek degerinden çok asagilarda tespit edilmistir. Azinliga göre, kamulastirilan bölgeler kasten tercih edilmis ve kamulastirmalar kasten genis yapilmistir. On binlerce dönümlük kamulastirma sonunda, binlerce azinlik mensubu rencper topraksiz kalmistir. Bu islemlerin üzerinde 15-25 yil geçmis oldugu halde, kamulastirilan arazilerin büyük bir bölümü, hala kamulastirma amacinda kullanilmamis ve bos durmaktadir. Hatta bu bos duran tarlalarin bazilari, çogunluk mesubu rençperlere islemeye verilmeye baslamistir. 

Belirli bir anti-azinlikci strateji çerçevesinde planladigi anlasilan bu genis kamulastirmalarin sonuncusu, Trakya'da Rodop ilinde yine neredeyse yalnizca azinlik rençperlerine ait 24 bin dönümlük islenen arazide yapilmasi kararlastirilmis olan "açik hava-tarim" hapishanesi ile ilgili idi. Bu kamulastirma 1992 yilinda Micotakis hükümeti döneminde iptal edildi.