ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

“Ülkemizdeki Gerçekler” programında Yunanistan’daki Makedon azınlığın sorunları konuşuldu

25.02.2022

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) “Ülkemizdeki Gerçekler” başlıklı çevrim içi program serisinin beşinci bölümü 24 Şubat 2022 tarihinde yayınlandı. 

Beşinci programın konuğu, Yunanistan’daki Makedon azınlığa ait kar amacı gütmeyen kuruluş (NPO) “Krste Misirkov (Makedon Anadilini Tanıtma Hareketi)” Kurucu Üyesi Eugenia Natsoulidou oldu. Natsoulidou, programın moderatörü ABTTF Atina Ofisi’nden Nihan Ayan’ın Yunanistan’ın varlığını kabul etmediği ve tanımadığı Makedon azınlığın yaşadığı sorunlar hakkında yönelttiği soruları yanıtladı.

Natsoulidou, Yunanistan’daki Makedon azınlığın dil ve kültürünün Yunan dil ve kültüründen tamamen farklı olduğunu belirterek, Yunanistan’ın sınırları içerisinde hiçbir etnik azınlığı tanımadığını zira etnik azınlıkları tanımaya başlaması durumunda tüm Yunanların Antik Yunanistan’dan geldiği varsayımına dayalı yapının çökeceğini kaydetti. Natsoulidou, ülkede söz konusu algıyı değiştirmenin çok zor olduğunu zira bu yönde siyasi bir irade bulunmadığını ekledi. 

Makedon azınlığın en önemli sorunlarının resmi olarak tanınmamanın yanı sıra dışlanmak ve ülkenin anayasası ile korunan vatandaşlık haklarından mahrum bırakılmak olduğunu vurgulayan Natsoulidou, Makedon kimliğini ifade ettiklerinde Yunan makamlarının buna izin vermediğini, mesela yerel Makedon geleneklerini tanıtan dernekler kuramadıklarını veya etkinlik düzenlemek istediklerinde kendilerine yer tahsis edilmediğini söyledi.

Makedon Kültür Evi’yle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nezdindeki hukuki süreci anlatan Natsoulidou, 1990’da Florina’da yaşayan Makedonlar tarafından kurulmak istenen derneğin kayıt başvurusunun ülkede Makedon etnisitesinin var olmadığı gerekçesiyle Yunan mahkemeleri tarafından reddedildiğini kaydetti. İç hukuk yollarının tüketilmesinin ardından AİHM’ye başvurduklarını belirten Natsoulidou, AİHM’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin örgütlenme özgürlüğüne dair 11. maddesini ihlal etmesi nedeniyle Yunanistan’ı iki kez mahkum ettiğini dile getirdi.

Natsoulidou, “Krste Misirkov”un temel amacının Makedon dilinin öğrenilmesini teşvik etmek olduğunu belirterek, kuruluşlarının Yunanistan Kültür Bakanlığı bünyesindeki dernekler siciline kayıt başvurusunun önce kabul edildiğini ancak daha sonra iptal edildiğini kaydetti. Natsoulidou, kuruluşlarının kaydedilmesi için Kültür Bakanlığı’na tekrar başvuruda bulunacaklarını, ret yanıtı almaları halinde hukuksal yollara başvuracaklarını ekledi.  

Hükümete Yunanistan’daki tüm azınlıkların haklarını verme ve onları koruma çağrısında bulunan Natsoulidou, Yunanistan’ın ülkede etnik azınlık bulunmadığı iddiasının doğru olmadığını belirterek, devletin yapması gerekenin Avrupa Konseyi ve diğer uluslararası kuruluşlarca kabul edilmiş uluslararası antlaşmalar temelinde azınlıkları korumak ve onların haklarına saygı göstermek olduğunu vurguladı.

ABTTF’nin YouTube kanalı ve Facebook sayfasında aynı anda canlı yayınlanan programın tümünü Yunanca ve İngilizce dillerinde aşağıdaki linkleri tıklayarak izleyebilirsiniz:

YouTube İngilizce yayın: https://www.youtube.com/watch?v=yRMRSREn4SA&t=92s

YouTube Yunanca yayın: https://www.youtube.com/watch?v=r1n6Axld4dI&t=30s

Facebook İngilizce yayın:
https://www.facebook.com/939989616164959/videos/529074878514789

Facebook Yunanca yayın:
https://www.facebook.com/939989616164959/videos/258445379780642

GALERİ