ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Siyasi Temsil

Milletvekili seçımlerinde bağımsız adaylar için %3 barajı

1992'de yürürlügü giren seçim yasasi, Yunanistan'da bir siyasi partinin Meclisi girebilmesi için, genel seçimlerde ülke çapinda %3 aranini tutmasi sartini koymustur. Bu %3 sarti, partilerden baska, kendi baslarina milletvekili adayi olan bagimsizlar için de geçerli kilinmistir. Oysa, öteden beri, bir bagimsiz adayin milletvekili seçilmesi için, aday oldugu seçim bölgesinde "seçim ölçüsünü" (=oy sayisi bölü sandalye sayisi) tutmasi yeterliydi. Yunan Meclisinde üyelik, sayisi 300 olduguna göre, ülke çapinda seçim ölçüsü 1/300 oranina tekabül ediyordu. Yeni yasayla bu oran 3/100'e yükseltilmistir. Bu önlem, bir kimsenin partilerden bagimsiz olarak kendi basina milletvekili seçilmesini imkansizlastirmistir. örnegin, bagimsiz bir aday, sandalye sayisi 8 olan bir seçim bölgesi-vilayette oylarin %100'ünü de tutsa, yine milletvekili seçilemeyecektir. 

Artik açikça itiraf edilmistir ki, bagimsiz milletvekili adaylari, ile ilgili bu antidemokratik ve haksiz önlem, sirf Trakya vilayetlerinde Azinlikta bagimsiz milletvekili seçilmesini önlemek için alinmistir.

Yerel yönetimde yeni ayrımlar

Yunanistan'da bu dönemde yerel yönetimde henüz kesinlesmemis yeni bir reform daha gelistirilmektedir. "Kapodistria pogrami" adiyla anilan bu reformla, Yunanistan'da çok sayidaki küçük yerel yönetim kuruluslarinin, özellikle nahiyelerin birlestirilip, yeni büyük belediyeler olusturulmasi amaçlanmaktadir. 

Bu yeni düzenleme, Azinliga yeni ayrim uygulanmasina vesile teskil edecektir. 

Azinligin yogun olarak yasadigi iki Trakya vilayetinden Xanthi'de azinlik nüfusu %40'a yaklasirken, Rodopi'de %50'ye geçmektedir. üçüncü vilayet Evros'ta ise %7 civarindadir. Gün isigina çikan (ancak henüz kesinlesmemis) tasarilara göre, Xanthi ve rodopi vilayetlerinde olusturulacak yeni Belediyelerle, her iki vilayette Azinlik mensubu olup belediye baskani seçilebilecek ancak veya 3 belediye öngörülmektedir. Diger Belediyelerin büyük çogunlugunun Belediye Bakani Rumlardan olaçaktir.