ABTTF Başkanı: “Adalet Bakanı’nın da katıldığı toplantıda dile getirilenler malumun ilanı olup ülkemiz, AB ve Avrupa Konseyi’nin yapıcı uyarılarını dikkate almalı, daha fazla vakit kaybetmeden hukukun üstünlüğünün sistematik ihlaline karşı gerekli adımları ivedilikle atmalıdır.”
Yunanistan’ın Avrupa Konseyi Adaletin Etkinliği Komisyonu (CEPEJ) ulusal temsilcisi ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Bürosu Direktörü Konstantinos Kousoulis, Adalet Bakanlığı’nda düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, Yunan yargı sisteminin bağımsız olmama, düşük verimlilik, uzun yargılama süreleri ve toplum nezdinde zayıf güven sorunlarıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.
Yunanistan’da yargı sisteminin verimlilik açısından hem Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler hem de Avrupa Konseyi üye ve gözlemci ülkeleri arasında uzun yıllardır son sıralarda yer aldığını belirten Kousoulis, davaların sonuçlanma süresinin AB ortalamasının 5 katına kadar çıktığını ve ülkenin adalet sisteminin dijitalleşmede son sırada olduğunu ifade etti.
Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Cumhurbaşkanlığı Hukuk Bürosu Direktörü Kousoulis’in de ifade ettiği gibi ülkemiz Yunanistan’da yargının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü ile ilgili yaşanan çok ciddi sorunlar uluslar üstü kuruluşların raporlarında da açıkça dile getirilmektedir. AB Komisyonu’nun 2025 Hukukun Üstünlüğü Raporu’nun ülkemizle ilgili bölümünde 17 yılı aşkın süredir uygulanmayan Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’ndaki AİHM kararlarına da doğrudan atıf yapılarak ülkemizde son yıllarda hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığındaki gerileme teyit edilmektedir. Adalet Bakanı’nın da katıldığı toplantıda dile getirilenler malumun ilanı olup ülkemiz, AB ve Avrupa Konseyi’nin yapıcı uyarılarını dikkate almalı, daha fazla vakit kaybetmeden hukukun üstünlüğünün sistematik ihlaline karşı gerekli adımları ivedilikle atmalıdır.” dedi.