ABTTF Başkanı: “Ülkemizde Türkçe ve Yunanca eğitim verecek iki dilli Türk azınlık anaokulları talebimiz yıllardır görmezden geliniyor, çocuklarımız ana dilleri Türkçe’yi öğrenme temel hakkından mahrum bırakılıyor.”
Avrupa Diller Günü, Avrupa Konseyi’nin girişimiyle 2001’den bu yana her yıl 26 Eylül’de tüm Avrupa’da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Avrupa genelinde dilsel çeşitliliğin ve çok dilliliğin önemine vurgu yapılan bu önemli günde her yaşta Avrupalı okulda veya okul dışında daha fazla dil öğrenmeye teşvik ediliyor.
Avrupa Konseyi’nin girişimiyle 2001’den bu yana beri her yıl 26 Eylül’de çeşitli etkinliklerle kutlanan Avrupa Diller Günü’nde dilsel çeşitlilik ve çok dilliliğin önemine vurgu yapılıyor.
Avrupa Diller Günü’nde Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği’nin (AB) öncülüğünde tüm Avrupalılar her yaşta, okulda veya okul dışında daha fazla dil öğrenmeye teşvik ediliyor, dilsel çeşitliliğin kültürler arası anlayışın daha çok kazanılmasında bir araç ve Avrupa kıtasının zengin mirasının önemli bir parçası olduğuna dikkat çekiliyor.
Tüm Avrupa’da 200’ün üzerinde farklı dil konuşulurken bunların 60’tan fazlası bölgesel veya azınlık dilleri. Avrupa Diller Günü vesilesiyle Avrupa’daki bölgesel ve azınlık dillerinin kırılgan durumuna da ışık tutularak, bunların tanınması, korunması ve desteklenmesi ihtiyacının altı çiziliyor.
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “ABTTF ailesi olarak yaklaşık her yedi kişiden birinin yerli ve ulusal azınlık mensubu olduğu veya bir azınlık dilini konuştuğu Avrupa’da yaşayan herkesin Avrupa Diller Günü’nü kutluyoruz. Batı Trakya Türk toplumu olarak bu önemli günü yine buruk bir şekilde kutluyoruz. Zira ülkemiz Yunanistan’da Türkçe ve Yunanca eğitim verecek iki dilli Türk azınlık anaokulları talebimiz yıllardır görmezden geliniyor, çocuklarımız ana dilleri Türkçe’yi öğrenme temel hakkından mahrum bırakılıyor. Rodop ilinde nüfusun çoğunluğunu, İskeçe ilinde de nüfusun yarısına yakınını oluşturmamıza rağmen bu iki ilde tek bir Türk azınlık anaokulu yok. Yine 1923 Lozan Antlaşması uyarınca eğitim özerkliğine sahip olmamıza rağmen ilkokullarımız tek taraflı bakanlık kararlarıyla kapatılıyor. 2011’de Batı Trakya’da 188 Türk ilkokulu varken bu sayı bugün 86’ya düşmüş durumda. Avrupa Konseyi ve AB üyesi ülkemizi çocuklarımızın ana dilleri Türkçe’yi öğrenme ve kullanmalarının önündeki tüm engelleri ivedilikle kaldırmaya ve Batı Trakya’da çift dilli Türk azınlık anaokullarının açılmasına izin vermeye çağırıyoruz.”
*Fotoğraf: Council of Europe