ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İlkbahar enerjisi ve dinamizmi ABTTF’ye yansıyor

26.03.2010
Değerli Batı Trakya Türkleri,

21 Mart 2010 tarihinde gece ile gündüzün birbirine eşitlenmesi ile baharın gelişini kutladık. Doğada ilk filizlerin sürgün verdiği şu günlerde yazın habercisi ilkbaharın ilk günlerini yaşıyoruz. Doğa ile birlikte Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), dinamizm ve enerji ile yoğun bir döneme hazırlanıyor. Nisan, Batı Trakya Türk Azınlığı için, onun uluslararası zeminde temsilcisi konumunda olan ABTTF için hareketli günlerin yaşandığı bir ay olacak. Bu dönemin ilk habercisi ise Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi tarafından düzenlenen “Nefreti Kışkırtma vs. İfade Özgürlüğü: İnternette nefret temelli nefret suçları ile mücadelenin zorlukları” konulu uzmanlar toplantısı oldu. Varşova’da düzenlenen toplantıda Yunanistan Adalet Bakanlığı Savcısı, BTAYTD ve ABTTF’nin toplantıya katılmalarından duyduğu rahatsızlığı açıkça belli ederek BTAYTD için böyle bir üniversite ya da böyle bir kurumun bulunmadığını söylemiştir. Sonrasında Yunanistan AGİT Daimi Temsilciliği, ABTTF ve BTAYTD’nin toplantıyı terk etmelerini talep etti. Bu nedenle toplantı sonunda AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi görevlileri, ABTTF ve BTAYTD’nin yasal kuruluş olduklarına dair belgeleri kendilerine sunmalarını istediler.

Saygıdeğer dava arkadaşlarım,

Yoğun ilkbahar döneminde ikinci olarak Genç ABTTF, 27 Mart- 2 Nisan 2010 tarihlerinde Avrupa Azınlıklar Gençliği (YEN) ile Makedonya Ulah Gençlik Konseyi tarafından düzenlenen Paskalya Semineri’ne katılıyor. 6 Şubat’ta ilk toplantısını gerçekleştiren Genç ABTTF, Ohrid’de Avrupa’nın diğer azınlıkları ile “Yaşayan Azınlıklar: Çeşitlilik Modelleri” konusunu tartışacaklar. Paskalya Semineri’nin hemen sonrasında Genç ABTTF, Yunanistan’da yaşayan ve orada öğrenim gören Batı Trakya Türkleri ve Türkiye’de yaşayan Batı Trakyalı gençler ile İstanbul’da buluşacak. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Gençlik Kolları’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek etkinlikte Yunanistan, Türkiye ve diasporada yaşayan Batı Trakya Türkü gençler, birbirleri ile tanışma ve diyalog kurma fırsatını yakalayacaklar.

Genç ABTTF, henüz çiçeği burnunda olmasına rağmen önemli girişimlerde bulunmaya hazırlanırken ABTTF, uluslararası çalışmalarına ve lobi faaliyetlerine devam ediyor. Önce Nisan ayında ABTTF, Viyana’da Avrupa Birliği Temel Haklar Platformu’nun toplantısına katılarak genişleyen, büyüyen Temel Haklar Platformu’nda Avrupa’nın önemli sivil toplum örgütleri ile görüşme fırsatı yakalayacak. Hemen sonrasında ABTTF, İlkbahar Oturumu’na paralel Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne bir resmi ziyaret ile Strazburg’da olacak.

Değerli dostlar,

İlkbahar, Yunanistan’da da hareketli geçecek görünüyor. Ekonomik alanda Yunanistan, istikrar programını uygulama yolunda kararlılıkla devam ediyor. Ancak Yunanistan, azınlık hakları alanında olumlu bir adım atmış değil. Öte yandan müftünün kadı sıfatı ile sahip olduğu yargısal yetkilerin kaldırılması yönünde görüş beyan edilen bir panelde şeriat hükümlerinin tanınmasına son verilerek müftülerin salt dini liderler olarak görev yapmaları talep ediliyor. Aynı talep, dini alanda hukuki özerklik yok sayılarak ABD İnsan Hakları 2009 Yunanistan raporunda da yer buluyor.

Tüm olumsuzlukların yanında sevindirici bir haber ise Gümülcine Belediye Başkanı Dimitri Koçakis’in Mastanlı ve Harmanlık mahallelerinde yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı üyesi çocukların kaliteli bir eğitim görmeleri için ihtiyacı olan okul binası inşa edilmek üzere belediyeye ait bir arsayı Rodop Valiliği’ne vereceğini açıklaması oldu. Eğitim alanında uzun yıllardır devam eden bir soruna çözüm üretilmesinin heyecanının devam ettiği dönemde Eğitim Bakanlığı Kültürlerarası Özel Sekreteri Thalia Dragona, Eğitim Bakanlığı’nın “Yeni Okul Projesi” kapsamında Batı Trakya’da Türkçe ve Yunanca olmak üzere iki dilli devlet anaokullarının açılmasının planlandığını belirtti. Ancak devlet okul sisteminde öngörülen bu yeniliğe karşılık, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın iki dilli azınlık okullarının yok sayılmaya devam etmesi ise oldukça üzücü…

İlkbahar, doğası gereği yeniliklere gebedir. Batı Trakya Türk Azınlığı ile Hükümet arasında karşılıklı saygı ve hoşgörü temelinde devamlı ve kalıcı bir diyalog kurulması ümidi belki bu ilkbaharda gerçekleşir. Yoksa, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın umudu yine başka bahara mı kalır dersiniz?

Halit Habipoğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ