ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

29 Ocak Milli Direniş Günü kutlu olsun!

28.01.2010
29 Ocak 1988 tarihi Batı Trakya Türk Azınlığı’nın siyasi ve toplumsal baskılara kitlesel olarak “Dur!” dediği gün olmuş, Türk Azınlık’ın Milli Direniş Günü olarak tarihe not edilmiştir. 1978 yılında Türkçe olan bölge isimlerinin kaldırılarak Yunanca isimlerin kullanılması istemi ile başlayan süreç Batı Trakya’da Türk azınlık bulunmadığı gerekçesi ile isminde Türk kelime geçen derneklerin kapatılması ile tırmanmış, derneklerin kapatılması ile ilgili hutbenin tüm camilerde okutulması kararı ise gerilimli sürecin son noktasını oluşturmuştur. 26 Ocak 1988 tarihinde Batı Trakya Türk Azınlığı Yürütme Kurulu’nun 29 Ocak 1988 tarihinde Gümülcine’de genel bir yürüyüş gerçekleştirilmesi kararı ile tarihi açıdan bir dönüm noktası oluşturan olayların ilk adımı atılmıştır. 29 Ocak günü Batı Trakya’nın dört bir yanından gelen kişiler “Türk’üz” sloganı ile baskılara dur demişlerdir. Ancak yürüyüş, polisin müdahalesiyle olaylara dönüşmüştü. Olaylarda çok sayıda Batı Trakyalı Türk yaralanmış ve Gümülcine’de Türklere ait ev ve işyerlerine saldırılar düzenlenmiştir. On bin kişinin katıldığı yürüyüşte polisin müdahalesi sonucunda otuz kişi yaralanmış, çok sayıda işyeri zarar görmüştür.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın demokratik mücadelesi için de bir dönüm noktası olan 29 Ocak tarihinden sonra demokratik mücadele hız kazanmış, önemli bir gelişme göstermiştir. Olayların hemen ardından Almanya’da faaliyet gösteren yedi dernek tarafından 28 Şubat 1988 tarihinde yaşanan haksızlıklara tepki göstermek ve bunu dünyaya duyurmak amacı ile Almanya Batı Trakya Türk Federasyonu adıyla ABTTF’nin temelleri atılmıştır. O tarihten bugüne geçen yirmi iki yılda ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sesini duyurmak için uluslararası düzeyde çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bugün, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın mücadelesi önemli bir seviyeye ulaşmıştır.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve ailesi olarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Milli Direniş Günü’nü kutlar, birlik ve beraberlik duygularının egemen olduğu önemli günde demokratik mücadelenin güçlenerek devam edeceğine duyduğumuz inancı yinelemek isteriz.
GALERİ