ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

“Ülkemizdeki Gerçekler” programında Avrupa’da ulusal azınlıkların korunması ve bölgesel kalkınmanın azınlık haklarına olası etkisi ele alındı

11.11.2022

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) “Ülkemizdeki Gerçekler” başlıklı çevrim içi program serisinin onuncu bölümü 10 Kasım 2022 tarihinde yayınlandı. 

Programda İtalya’daki Alman azınlığına mensup Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Herbert Dorfmann konuk edildi. 

ABTTF Brüksel Temsilciliği’nden Deniz Servantie’nin moderatörlüğünü yaptığı programda Dorfmann, İtalya’daki Güney Tirol Özerk Yönetimi’nde yaşayan ulusal azınlık gruplarının sahip olduğu statü ve haklar, Avrupa genelinde bölgesel kalkınmada model olarak kabul edilen bölgenin tarımsal ve kırsal kalkınma süreci ve ekonomik kalkınmanın ulusal azınlıkların gelişimindeki önemi hakkında yöneltilen soruları cevapladı. Yanı sıra Dorfmann, Avrupa’dan örnekler ile kıyaslamalı olarak Yunanistan’da Batı Trakya’nın ekonomik kalkınmasına yönelik önerilerini dile getirdi.

Dorfmann, 15 yıl önce Avrupa Birliği’nin (AB) Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine doğru genişlemesiyle birlikte birçok yeni ulusal azınlığın da AB sınırlarına dahil olduğunu hatırlatarak, her ulusal azınlığın tarih, kültür, örf ve adetlerinin yanı sıra haklarının korunma durumunun farklı olduğunu söyledi. Dorfmann, halihazırda Avrupa’da birçok ulusal azınlığın korunmadığını ve bundan ötürü de bazı bölgesel dillerin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Ladin azınlığının Güney Tirol’un yanı sıra İtalya’nın Trento ve Veneto bölgelerinde de yaşadığını belirten Dorfmann, Ladin dilinin 20 yıl öncesine nazaran daha fazla konuşulduğunu söyledi. Geldiği bölgenin çok farklı ve zor bir tarihi olduğuna işaret eden Dorfmann, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından İtalya’da demokratikleşme sürecinin başlaması ile ülkedeki Alman ve Ladin azınlıkların korunmasının İtalyan anayasasına girdiğini kaydetti.

Dorfmann, geçmiş yıllarda Batı Trakya’yı ziyaret ettiğini belirterek, Batı Trakya Türk toplumunun mevcut durumunun kendi durumları ile kıyaslanamayacağını ve farklı sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Batı Trakya Türk toplumu için en önemli konulardan bir tanesinin siyasi katılım sorunu olduğuna işaret eden Dorfmann, Batı Trakya’yı ziyaret ettiğinde Türk toplumu ve Atina’daki hükümet arasında doğrudan bir diyaloğun olmadığını tespit ettiğini ve bunun önemli bir sorun olduğunu kaydetti.

AB çapında ulusal azınlıkları koruma oranın pek yüksek olmadığının kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Dorfmann, devletlerin çoğu zaman azınlıkları sorun olarak gördüklerini ama aslında azınlıkların kendileri için de bir fırsat olduğunu anlamadıklarını dile getirdi. Dorfmann, Güney Tirol’deki örnek durumun Batı Trakya için de geçerli olabileceğini ve bölgenin Türk ve Yunan kültürleri arasında bir köprü oluşturabileceğini ekledi.

Dorfmann, AB üyesi birçok devletteki azınlıkların genel olarak fakir bölgelerde yaşadıklarını ve ekonomik nedenlerden ötürü genç bireylerin yaşadıkları bölgeleri terk ettiğini belirten Dorfmann, bir bölgenin aktif ve enerjik kalması için bölgesel ve ekonomik kalkınmanın şart olduğunu, Güney Tirol’un fakir bir bölge iken müreffeh ve kalkınmış bir bölgeye dönüşmesinin iyi bir örnek oluşturduğunu ifade etti.

Son olarak Batı Trakya Türk toplumu ile yıllardır irtibatta olduğunu dile getiren Dorfmann, Batı Trakya’ya giderek oradaki durumu bizzat görmüş olmaktan da memnuniyet duyduğunu kaydetti.

ABTTF’nin YouTube kanalı ve Facebook sayfasında aynı anda canlı yayınlanan İngilizce dilindeki programın tümünü aşağıdaki linkleri tıklayarak izleyebilirsiniz:

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=Oae0JMl-kiw 

Facebook: https://www.facebook.com/100078862451475/videos/3330011907260883

GALERİ