ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Uluslararası toplum, Batı Trakya Türk Azınlığı’na destek veriyor

20.03.2009
Saygıdeğer Batı Trakyalılar,

Hatırlayacaksınız, sizlere Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yalnız olmadığını söylemiştim. Ülkemiz Yunanistan değil ancak uluslararası toplum, Türk Azınlık ve sorunları ile yakından ilgilenerek Yunanistan’da azınlık ve insan hakları üzerine çeşitli raporlar hazırlayarak gözlemde bulunuyor.

Şubat ayının üçüncü haftasında Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg, Yunanistan’da azınlık hakları raporunu yayımladı. Türk Azınlık’ın statüsü ile sorunlarına geniş yer verilen raporda, dernek kurma özgürlüğü sorununun yanı sıra 19. Madde sorunu ayrıntılı bir biçimde incelenirken Hammarberg, azınlık hakları konusunda Yunanistan’a ciddi eleştiriler getiriyor. Rapor, Yunanistan’ın azınlık karşıtı görüşe sahip gazetelerinin de hedefi haline gelmiş durumda. Ethnos gazetesinin 25 Şubat 2009 tarihli sayısında Hammarberg’in raporu bugüne dek “eşi benzeri görülmemiş bir metin” olarak nitelendirilirken rapor, “Trakya’daki aşırılık yanlıları” olarak ifade edilen Türk Azınlık’ın tüm tezlerini ön plana çıkaran bir metin olarak değerlendiriliyor. Dahası Hammarberg’in bilgi kaynağının Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu olduğu iddia edilirken internet sitemizde Hammarberg’in “Yunanistan aleyhindeki iftiralar konusunda deneyimli” olarak gösterilen benimle olan fotoğrafı ispat olarak gösteriliyor. Açıkça görülen şu ki Yunanistan’da
Türk Azınlık’ın sorunlarını uluslararası zemine taşımasından ciddi rahatsızlık duyan bir kesim var.

Avrupa Konseyi’nde Thomas Hammarberg’in raporunun yanı sıra Birleşmiş Milletler Azınlıklar Bağımsız Uzmanı Gay McDougall da Yunanistan’da azınlıklar konulu raporunu yayımladı. Rapor, üslubu ve cesur bir dille kaleme alınması bakımından oldukça dikkat çekici… Batı Trakya’yı ziyaret ederek Azınlık temsilcileri ile görüşen McDougall’ın raporunda Türk Azınlık’ın görüşlerini yansıtıyor. McDougall, Yunanistan hükümetinden Türk azınlık olup olmadığı tartışmasına son vererek kendini tanımlama, ifade özgürlüğü ve dernek kurma özgürlüğü haklarının korunmasını istiyor.

Yine Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Raporu’nda Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dernek kurma özgürlüğü, din özgürlüğü ve vatansız kişiler ile ülkedeki etnik azınlıklar konuları detaylı şekilde inceleniyor.

Bu üç rapor, 2009 yılının ilk üç ayında yayımlanan raporlar… Azınlık için 2009 yılı oldukça hareketli bir yıl… Önümüzde dokuz ay var. 18 Mart 2009’da Avrupa Azınlıkları Federal Birliği(FUEN) ile Avrupa Parlamentosu Geleneksel Azınlıklar Grubu’nun Avrupa Parlamentosu çatısı altında oluşturduğu Avrupa Diyalog Forumu’nun ilk toplantısını Brüksel’de gerçekleştirdik. Gerçekleştirilen seçimler sonucu üye olarak iştirak ettiğim Forum, Avrupa’da yaşayan ulusal azınlıkların karşılaştığı zorlukları ve yaşadığı problemleri tartışacak, sorunların çözümü için Avrupa Parlamentosu üyeleri ile birlikte uzun dönemli stratejiler oluşturacak. Böylelikle Avrupa azınlıklarının sorunları Avrupa Birliği düzeyinde temsil ediliyor. Böylesi bir platformda Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ABTTF tarafından temsil edilmesi Azınlık’ın sorunlarının direkt olarak Avrupa Parlamentosu’na taşınması anlamına geliyor.

ABTTF, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan sonra şimdi de Avrupa Parlamentosu’nda… Nisan 2008’de Avrupa Parlamentosu’nda “Yunanistan’da Yok Sayılan Azınlıklar: Makedonlar ve Batı Trakya Türkleri” isimli bir uluslararası panel düzenleyerek ilk adımı atmıştık. Şimdi de Avrupa Diyalog Forumu ile ABTTF, Avrupa Parlamentosu’nda Azınlık’ın sesini duyurmak için çalışacak.

ABTTF, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konsey üyeliğinin ardından Avrupa Azınlıkları Federal Birliği’ne şimdi de Temel Haklar Platformu’nun bir üyesi… Avrupa Diyalog Forumu’na FUEN üyesi olarak seçilmem ile birlikte ABTTF, uluslararası zeminde çok yönlü ve yoğun bir çalışma programı içerisinde faaliyet gösteriyor.

Yunanistan’ı telaşa sürükleyen uluslararası raporların hazırlanmasına giden süreçte diasporadaki Batı Trakya Türklerinin gönüllü elçisi ABTTF, önemli başarılara imza atan uluslararası zeminde saygın bir kuruluş haline geldi. Elde edilen başarının şimdi de ülkemiz Yunanistan’a yansımasını istiyoruz. Ancak Yunanistan’da yürütülen demokratik hak ve özgürlükler mücadelesi oldukça zorlu ve dikenli bir yoldan geçiyor. Ancak, Türk Azınlık öyle ya da böyle bu mücadeleyi kazanacaktır. Hak ettiği şekilde yaşayacaktır. Bunun için ise bütünleşik bir yapıda hareket ederek yılmadan yolumuza devam etmeliyiz.
Saygılarımla

Halit Habipoğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ