ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türklerinin Dünyadaki Sesi

20.11.2008
Değerli Batı Trakyalılar,

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF)’nun 20. Yılını kutlamaya hazırlandığımız şu günlerde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sesi olmaya devam ediyor. 3 Ocak 2009 tarihinde gerçekleştireceğimiz kutlama öncesinde ABTTF, Türk Azınlık adına demokratik hak ve özgürlükler mücadelesine devam ediyor.

Mayıs 2008’de etnik grupların korunması ve barışçıl diyalog konusunda kararlı çalışmaları ile tanınan üyesi olduğumuz Avrupa Azınlıkları Federal Birliği(FUEN), Avrupa Halkları Gençliği (YEN) ile Avrupa Parlamentosu Geleneksel Azınlıklar Grubu birlikte Avrupa Diyalog Forumu’nu ilan etmişti. Forum için oluşturulan FUEN Diyalog Grubu’na FUEN Meclis üyeleri tarafından seçilmemin ardından FUEN ve YEN Diyalog Grubu üyeleri olarak ilk hazırlık toplantısını 8 Ekim’de gerçekleştirdik. Aralık 2008 tarihinde Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirilecek ilk Avrupa Diyalog Forumu toplantısı için yürütülecek çalışmaların temel prensiplerini belirlediğimiz çalışma toplantısında Batı Trakya Türk Azınlığı ve başta eğitim olmak üzere Azınlığımızın yaşadığı sorunları diğer azınlık örgütü temsilcilerine aktarma fırsatı yakalamış olduk. Bildiğiniz gibi Avrupa Diyalog Forumu, Avrupa Parlamentosu çatısı altında oluşturulmuş bir forumdur. Böylesi bir oluşumda Batı Trakya Türk Azınlığı’nın temsil ediliyor olması Azınlığımızın sorunlarının Avrupa Parlamentosu zeminine taşınmasını kolaylaştıracak, lobi alanımızı genişleterek daha etkili kılacaktır.

İkinci olarak, 9 Ekim 2008 tarihinde Avrupa Diyalog Forumu’nun Avrupa Azınlıkları Federal Birliği(FUEN) ve Avrupa Azınlıkları Gençliği(YEN) üyeleri Fransa’nın Strazburg kentinde Ulusal Azınlıkların Korunması Çerçeve Sözleşmesi’nin 10. Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen “Çerçeve Sözleşme’nin Etkisini Artırmak: Geçmiş Deneyimler, Mevcut Başarılar ve Gelecekteki Zorluklar“ konulu konferansa katıldık. Kalabalık bir heyet ile konferansa iştirak ederek büyük ilgi toplayan FUEN Diyalog Grubu üyelerinden biri olarak katıldığım konferansta 17 Nisan 2008 tarihinde Brüksel’de düzenlediğimiz panele konuşmacı olarak katılan Yunan Helsinki Monitör sözcüsü Panayote Dimitras ile Batı Trakya Türk Azınlığı’na verdiği destek ile tanınan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi Letonyalı Parlamenter Boriss Cilevics’in de katılması Batı Trakya Türk Azınlığının Avrupa Konseyi’ndeki sesinin tonunu artırmaktadır. Ayrıca Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Hukuki İşler Direktörü Philippe Boillat, İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammerberg, Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı Direktörü Morten Kjaerum ile AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiserliği Ofisi Direktörü Brendan F. Moran’ın da katılmaları Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Avrupa’daki gönüllü elçisi olan ABTTF açısından önemli bir girişimdir.

Toplantıda, Avrupa Diyalog Grubu üyeleri olarak 1998 yılında kabul edilen ve 39 ülke tarafından onaylanan Çerçeve Sözleşme’nin uygulanması alanında karşılaşılan problemlerin tartışıldığı toplantıda kimi devletlerin sözleşmeyi halen imzalamadıklarını ya da onaylamadıklarını dile getirdik. Çerçeve Sözleşme’nin otokton ve ulusal azınlıkların korunmasına yönelik hükümlerinin “ulusal” ya da “yerleşik” azınlıklar tanmı olmaksızın yapılmasının sorunlu bir alan yarattığı malumun ilamıdır. 1981 yılından beri Avrupa Birliği üyesi ve “demokrasinin beşiği” olarak nitelendirilen ülkemiz Yunanistan dahi demokrasinin doğduğu toprakların sahibi olarak Ulusal Azınlıkların Korunması Çerçeve Sözleşmesi’ni imzaladığı halde onay için Yunan Meclisi’ne götürmemiştir. Batı Trakya Türk Azınlığı adına yıllardır Avrupa nezdinde verdiğimiz hak ve özgürlükler mücadelesi adına ABTTF, ülkemiz Yunanistan’da Azınlığımızın haklarının garanti altına alınması ve iyileştirilmesi için çalışmaya devam ediyor. ABTTF olarak Avrupa Konseyi ve AB üyesi Yunanistan’a yükümlülüklerini Avrupa nezdinde yürüttüğümüz çalışmalar ile hatırlatmaya ve talep etmeye devam edeceğiz, azim ve kararlıkla!

Üçüncü olarak, 3-6 Kasım 2008 tarihlerinde ABTTF, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Nanjing kentinde Birleşmiş Milletler HABITAT tarafından gerçekleştirilen 4. Dünya Kent Forumu’na katılarak tarihi bir başarının mimarı olmuştur. Sivil toplum örgütleri, tüzel kişiliğe sahip örgütler, kentte çalışan meslek sahipleri, akademisyenler, hükümetler, yerel yönetimler ile yerel hükümetlerin ulusal ve uluslararası derneklerini biraraya getiren bir bienal olan Dünya Kent Forumu’na altı kişilik bir heyetle katılarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sesini dört gün süre onbin delege ve otuzbini aşkın ziyaretçiye duyurma imkanı bulduk. “Ahenkli kentleşme” teması çerçevesinde sürdürülebilir kalkınmada insan faktörünü öne çıkaran Forum’da ABTTF olarak 27 metrekarelik standında Batı TrakyaTürk Azınlığı’na yönelik azınlık hakları ihlalleri çerçevesinde yerleşim, alt yapı ve mimari alanda yaşanan sorunlara dikkat çekerek uluslararası toplumun desteğini kazanmak için çabaladık. Dünyanın karşılaştığı en acil problemlerinden biri olan hızlı kentleşme ve bunun toplumlar, şehirler, ekonomiler ve politikalar üzerindeki etkisini incelemek amacı ile oluşturulan ve iki yılda bir gerçekleştirilen Dünya Kent Forumu’na ABTTF, daha önceleri izleyici olarak katılmıştık. Şimdi bir ilki gerçekleştirmiş olmanın sevincini yaşıyoruz. Azınlığımızın demokratik hak ve özgürlükler mücadelesini kurmuş olduğumuz stand ile Birleşmiş Milletler zemininde tüm dünyaya duyurduk. Hedefimiz, 2010 yılında Brezilya’da gerçekleştirilecek 5. Oturumda yine bir stand ile tüm Batı Trakya Türk Azınlığı’nın desteği ile sesimizi daha güçlü şekilde duyurabilmek. Batı Trakya’da ve diasporada yaşayan Türkler el ele verdikleri takdirde bu hedefimizin önünde hiçbir engel duramaz. Birlikten kuvvet doğduğunu gelin hep birlikte gösterelim!

20 yıldır yürüttüğümüz demokratik hak ve özgürlükler mücadelesine gönül veren ve destek olan tüm Batı Trakyalılara müteşekkir olduğumu bu vesile ile bir kez daha belirtmek isterim. Azınlık olarak varlığını devam ettirebilmek birarada olmayı, omuz omuza yürümeyi gerektirir. Bu mücadelede Batı Trakya sevdalısı insanların desteğini hissetmek herşeyden daha önemli. 20.Kuruluş yıldönümümüzde Azınlığımızın yıllardır verdiği mücadelede yanımızda olan dostlarımızı görmekten mutluluk duyacağız. Azınlık hakları alanında yürütülen mücadele yolu uzun ve yorucudur, ancak bir olduğumuz takdirde var olmaya devam edeceğiz!


Halit Habipoğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ