ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk Azınlığının Tarihi Başarısı

07.05.2008
Değerli Batı Trakyalılar,

Batı Trakya Türk Azınlığı her gün biraz daha güçleniyor. Güçlenerek devam ettiği haklı mücadelesinde bir başarıdan diğer başarıya koşar adım ilerliyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 27 Mart 2008 tarihinde İsminde “Türk” kelimesi geçtiği için kapatılan İskeçe Türk Birliği ile kurulmasına izin verilmeyen Rodop Türk Kadınları Kültür Derneği açtıkları davalarda Azınlığımızı haklı bularak Yunanistan’ı mahkum etmesi ile Azınlığın kazandığı hukuki zaferin ardından Azınlığımız 17 Nisan 2008 tarihinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF)’nin Avrupa Birliği’nin merkezi Avrupa Parlamentosu’nda düzenlediği panel ile siyasi bir başarıya imza attı. Avrupa Parlamentosu’nda düzenlediğimiz “Yunanistan’da Yok Sayılan Azınlıklar: Batı Trakya Türkleri ve Makedonlar” adlı panel ile ABTTF olarak Azınlığımızın sorunlarını Avrupa Parlamentosu’nda 120’den fazla katılımcının önünde dile getirme başarısını elde ettik. Batı Trakya Türk Azınlığı için tarihi bir dönemeç olarak nitelendirebileceğimiz panel, ülkemiz Yunanistan’ın siyasi gündeminde büyük bir etki yarattı. Brüksel’de düzenlenen panel, günler öncesinden başlayarak Yunan yazılı ve görsel basınının gündeminde üst sıralara yerleşerek ülkemiz Yunanistan’da büyük bir dikkat topladı. Öyle ki Azınlığımızın sorunlarını yüksek sesle dile getirdiğimiz panelin düzenlenmesini engellemek için Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ile Yeni Demokrasi Partisi(ND) Avrupa Parlamentosu Milletvekilleri Grupları Avrupa Parlamentosu Başkanı, Avrupa Parlamentosu Siyasi Grup Başkanları ve Avrupa Parlamentosu üyelerine 17 Nisan 2008 tarihli panel hakkında açık kınama mektubu gönderdiler. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın etnik Türk kimliğinin reddedildiği açık kınama mektubunda Azınlığımız, Müslüman Azınlığı adı altında Türk, Pomak ve Arnavut etnik gruplarına bölünmüştür. Panel, Kosova’nın sözde bağımsızlık ilanı, devletlerin yeni “parçalanmalar”ı için “Pandora’nın kutusu”nu, sınır değişikliklerine ve yeniden kan akıtılmasına yol açması nedeniyle bölge halkları arasında ciddi kaygılara yol açan bir gelişme olarak nitelendirilmiş Azınlığımızın haklı mücadelesi emperyalist güçlerin desteğinin arkasına alan ülkemiz Yunanistan’ın toprak bütünlüğünü tehdit eden bir olay olarak nitelendirilmiştir.

Azınlığımız tüm engelleme çabalarına rağmen Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen panelde tarhi bir başarıya imza atmayı başarmıştır. Ancak ülkemiz Yunanistan’ı yönetenlerin Azınlığın düzenlediği panelden oldukça rahatsız oldukları panelden önce düzenlenen basın toplantısında ve panel oturumunda açıkça görüldü. Basın toplantısına katılan 48 basın mensubunun çoğu Yunanlı idi ve basın toplantısında sorulan sorular Azınlığımızı Yunanistan’ın bir parçası olmaktan kurtulmaya çalışmakla suçlar nitelikteydi. Ülkemiz Yunanistan’ın basın mensupları, Pomak dernek ve gazete temsilcileri ve Yunanlı ve Kıbrıs Rum Yönetimi Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin katılımı ile gerçekleştirilen panelde Azınlık içinde azınlıklar yaratma çabası ile Azınlığımız haksız gösterilmeye çalışıldı.

Ülkemiz Yunanistan Azınlığımız ile diyalog kurmak istemiyor. Ülkemiz Yunanistan’da tarihin hiçbir döneminde şiddete başvurmamış ve ülkesine hep sadık kalmış Azınlığımız ile diyalog kurmaktan ısrarla kaçınan ülkemiz, biz Azınlık temsilcilerinin ülke dışında Azınlığın sorunlarını dile getirme çabasından son derece rahatsızlık duymaktadır. Dahası Azınlığımız ülkemiz Yunanistan dışında haklı mücadelesi için girişimde bulunduğunda bizleri emperyalist güçlerin Yunanistan üzerindeki bölücü planlarına alet olmakla suçlamaktadır. Ülkemiz Azınlığımızı değil kendisini haklı bularak başta Avrupa Birliği olmak üzere diğer ülkelere kendisinin haklı olduğu fikrini empoze etmeye çalışmaktadır. Ancak düzenlemiş olduğumuz panele katılan AP milletvekillerinin yaptıkları konuşmalar Azınlığımız konusunda ülkemiz Yunanistan gibi düşünmediklerini kanıtlar niteliktedir.

17 Nisan 2008 tarihinde düzenlemiş olduğumuz etkinlik, Azınlığımızın siyasi hak mücadelesinde tarihi bir başarıdır. ABTTF’nin 20.Kuruluş Yılı’nda düzenlenen panel Azınlığın gurur duyması gereken önemli bir girişimdir. Etkinlikte elde ettiğimiz başarı göstermektedir ki Azınlığımızın hak ettiği şekilde yani Yunan vatandaşı olarak eşit bir statüde ayrımcı muamele görmeden yaşayabilmek için yıllar önce çıktığı hak arama yolculuğunun hedefi Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosu’dur.

Halit Habipoğlu
ABTTF Başkanı


Halit HABİPOĞLU
ABTTF Başkanı
GALERİ