ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Başkan´dan

16.06.2007
Değerli Batı Trakyalılar,

Her yıl geleneksel hale getirdiğimiz FUEN kongrelerine katılımımız bu yıl ABTTF ve Azınlığımız için ayrı bir anlam taşımaktaydı. Çünkü başkanı bulunduğum ABTTF yıllardır bırakın asil üyeliği ortak üyeliğe bile kabul edilmiyordu. Çünkü, ABTTF Yunanistan dışında, yani diasporada faaliyet gösteren bir kurum olduğundan dolayı FUEN’in üyelik konusundaki tüzüğü ile karşı karşıyaydı. FUEN tüzüğü sadece kendi ülkelerinde faaliyet gösteren azınlık kuruluşlarının üyeliğine izin veriyordu. Bu bilgileri ilk kez iştirak ettiğimiz Polonyanın Kamien Slaski kentindeki FUEN kongresinde öğrenmiştik. Ama FUEN Başkanlık Divanı ve üye kuruluşlar, yürütmüş olduğumuz demokratik faaliyetlerimiz sayesinde bizlerin nasıl bir kuruluş olduğunu gayet iyi anladılar ve o tarihten bu yana üyeliğimize hep sıcak yaklaştılar. Üyelik engeli bize bildirildiğinde hiç moralimizi bozmadan lobi faaliyetlerimize giriştik.

Karşılıklı diyalog anlayışı içerisinde Azınlığımızın sorunlarını, örf ve adetlerini, kültürünü, kısacası insanlığımızı toplantılarda ve toplantıların dışında bıkmadan, usanmadan kendilerine anlattık. Örneğin, kuruluşumuzun üye olup olmamasının önemli olmadığını, önemli olanın Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsil eden, Azınlığımızın yaşadığı bölgeden bir kuruluşumuzun üye olması olduğunu aktardık ve bunun için de, Batı Trakya’dan katılan Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’ni (BTAYTD) aday gösterdik. Bu tavrımızı takip eden yıllarda, Romanya’nın Bükreş ve Almanya’nın Bautzen kentlerinde düzenlenen kongrelerde de sürdürdük.

Üye olmamamıza rağmen FUEN üyeleri bizlerle yakından iletişimlerini güçlendirerek sürdürdüler, bize güvendiler ve inandılar. Bunun üzerine, geçen yıl kendilerini davet ederek Batı Trakya’da Azınlığımızın sorunları ve zenginlikleriyle birlikte 2 gün boyunca en iyi şekilde ağırladık. Hemen ardından Almanya’nın Bautzen kentindeki kongrede Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin üyelik başvurusunun bulunduğunu ve kuruluşumuzunda FUEN üyeliğine alınması için bir sonraki (bu yılki) kongrede tüzük değiştireceklerini ve asil üye olmamızı istediklerini bize belirttiler.

Kongre öncesi yapılan Başkanlık Divanı toplantılarından birinde aldıkları kararla ABTTF’nin ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin asil üye olması için FUEN Kongresi’ne tavsiyede bulunacaklarını bize bizzat FUEN Başkan Yardımcısı’nın telefonu ile bildirdiler. Ancak, daha sonraki Başkanlık Divanı toplantısında ne olduğunu bilemediğimiz bir şekilde, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin asil üye olarak değil, ortak üye olarak FUEN’e üye olması yönünde tavsiye kararı aldıklarını tarafımıza bildirdiler. Bunu öğrenir öğrenmez FUEN’deki dostlarımızla hemen irtibata geçerek ikimizinde asil üye olmasının önemini FUEN Başkan ve Başkan Yardımcılarına izah ettik ve üye olmamamıza rağmen kendilerini ikna etmeyi başardık. Bu konuyla ilgili kendileriyle yaptığımız görüşmede ayrıca ABTTF’nin de Yunanistan dışında olmasına rağmen çalışmalarını Batı Trakya’ya yönelik olarak yürüttüğü, Azınlığın her kesimini uluslararası alanda temsil ettiği ve Azınlığın her kesimi ile bir bütünlük içerisinde olduğu için asil üyeliğe alınmasının çok uygun olacağına karar verdiklerini açıkladılar.

Bu ifadeler kuşkusuz beni ve arkadaşlarımı oldukça memnun etti ve yıllardan bu yana ailelerimizden çaldığımız zamanların ve gayretlerimizin karşılığını alıyor olmanın sevincini yaşadık.

Sonuç olarak iki kuruluşumuzda, istediğimiz şekilde, oy çoğunluğu ile asil üye olarak FUEN ailesine dahil edildi. Kuşkusuz bu sonuçtan dolayı ben, kongreye birlikte katıldığım arkadaşlarım ve bütün ABTTF ailesi oldukça büyük bir sevinç duyuyoruz. Çünkü, ilk başta FUEN’e ortak üye olabilmemiz dahi mümkün değilken sonunda FUEN’e asil üye olduk. Ayrıca asil üyeliği tehlikeye düşen Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin de asil üye olması için elimizden gelen gayreti gösterdik ve asil üye olmasını sağladık. Bu başarıyı Avrupa’da, yani diasporada yaşayan bütün Batı Trakyalıların başarısı olarak görmek gerekir.

Bizler ABTTF olarak, bundan sonrada sorumluluğumuzun bilinci içinde Batı Trakya için ve siz değerli Batı Trakyalılar için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü bizler Batı Trakya Türk Azınlığı için çalışmayı kendimize bir görev addetmiş durumdayız. Batı Trakya’daki, Avrupa’daki, bütün Batı Trakya Türk Azınlığı mensuplarının bundan emin olmasını isteriz.

Halit Habipoğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ