ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF´nin AKPM Ziyareti Başarılı Geçti

24.05.2005
ABTTF Basın Bürosu- Witten, 28 Nisan 2005

Basın Bildirisi:

ABTTF´nin AKPM Ziyareti Başarılı Geçti

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) yönetim kurulunun aldığı karar uyarınca Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi´ni (AKPM) ziyaret eden heyet, bir dizi görüşmede bulunarak Batı Trakya Türklerinin sorunlarını 46 Avrupa ülkesinden parlamenterlere aktardı.

ABTTF başkanı Halit Habipoğlu ve ikinci başkan Zeynep Adem´den oluşan heyet iki günlük Strasbourg ziyaretinde Avrupa Konseyi sekreterleri, komisyon başkanları ve parlamenterler ile fikir alış verişinde bulunularak, Batı Trakya azınlığının güncel sorunları dile getirdi. Görüşmelerde öne çıkan üç konu; yalnızca isminde yer alan “Türk” sözcüğü nedeniyle kapatılan İskeçe Türk Birliği, yine aynı nedenden dolayı kuruluş izni alamayan Rodop Türk Kadınları Kültür Derneği ve 1955´den yürürlükten kaldırıldığı 1998 yılına kadar 60 binin üzerinde Batı Trakya Türkünün vatandaşlıktan çıkarılmasına yol açan Yunan Vatandaşlık Yasası´nın 19. maddesi oldu.

“Avrupalı parlamenterleri siyasi çözüm için göreve çağırıyoruz”

60 binin üzerinde insanın vatandaşlıktan çıkarılmasına yol açan Yunan Vatandaşlık Yasasının 19. maddesinin Batı´nın ve özellikle AB´nin baskıları ile kaldırıldığını belirten ABTTF heyeti, yalnız ileriye dönük olarak hükümsüz bırakılan maddenin geçmişi etkilememesinden dolayı, mağdur edilenlerin hala önemli bir bölümünün Türkiye, Yunanistan ve Almanya´da vatansız statüsünde yaşamak zorunda kaldığını belirtti. Halen ülkeye Helen soyundan oldukları öne sürülerek getirtilen eski Sovyet ülkelerinden gelen göçmenlere ülkeye girişte hemen bir form doldurtularak vatandaşlık verilirken, yıllardır Yunan vatandaşı olan, vergisini ödeyen, askerlik yapan Batı Trakya Türklerinin vatansız statüsünde yaşatılmasının hiçbir hak ve huuk kriterine uymadığını belirten ABTTF Başkanı Habipoğlu, “vatansız statüsüne düşürüldüğü için ödediği emeklilik primlerinin karşılığı olan emeklilik maaşını dahi alamayan, statüsü gereği ekonomik yaşama dahi katılamayan 19. madde mağdurlarının sorunu, büyük mali külfet gerektiren hukuki yollarla çözülemez hale gelmiştir. Artık siyasi çözüm zorunluluk haline gelmiştir, Avrupalı parlamenterleri, bu meselenin çözülmesi için göreve çağırıyoruz” diye konuştu.

AKPM´ne soru önergesi

Heyetin 19. madde mağdurları konusunda görüştüğü AKPM Siyasi İşler Sorumlusu Klaus Schumann meselenin AKPM genel kuruluna soru önergesi olarak getirilebileceğinı söyleyerek, konuyu özetleyen bir rapor hazırlanıp, yeterli sayıda parlamenterden imza alınabildiği takdirde bunun mümkün olabileceğini söyledi. Schumann bu konuda geken desteği sağlayacağını bildirdi. Heyetinikinci gün görüştüğü Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Alvaro Gil-Robles ise Batı Trakya´nın sorunlarını dinledikten sonra, makamına yazılmış bir dilekçe ile sorunların anlatılmasını ve kendisine görev çağırısında bulunulmasını istedi.

“Avrupa´nın çocuklarıyız”

Strasbourg dönüşü ziyaretleri değerlendiren bir açıklama yapan Habipoğlu, “Günden güne gelişen ve büyüyen Avrupa´nın azınlıkta kalmış çocuklarıyız, insan ve azınlık haklarının coğrafyası olan Avrupa´da köhnemiş zihniyetler nedeniyle, AB üyesi olmakla övünen ülkemizin, AB´nin başka bir yerinde görülemeyecek baskılarıyla karşılaşıyoruz. Son yıllarda AB´nin baskıları, vatandaşlık hakları alanındaki sorunlarımızda kısmi bir iyileşme sağladı, ancak bunun azınlık haklarına da sirayet etmesini istiyoruz, bunun için tüm Avrupa kurumlarından, bu lekenin temizlenmesi adına destek bekliyoruz” dedi.