ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

AP Başkanı Jerzy Buzek’ten ABTTF’ye yanıt

25.07.2011
Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait ibadet yerleri olan camilere yönelik saldırıları rapor eden 8 Mart 2011 tarihli mektubuna cevap verdi. Jerzy Buzek, Avrupa Parlamentosu’nun Avrupa Birliği’nin din veya inanç temelinde her türlü hoşgörüsüzlük ve ayrımcılığın önlenmesi konusundaki yaklaşımını desteklediğini, gelecekte de desteklemeye devam edeceğini ifade etti.

8 Mart 2011 tarihinde gönderdiği mektupta ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait camilere yönelik nefret temelli saldırıların artmasından duyduğu endişeyi dile getirmiş, 3 Şubat 2011’de Halil Bey (Alaca) Camii ile 2 Mart 2011’de Uysallı Camii’ne yapılan saldırılar ile Uysallı Camii’ne düzenlenen saldırı ile aynı günde Ircan köyünde Sali Fikret’e ait ağıla girerek otuz koyunun boğazlarından kesilmesi olaylarını rapor etmişti. Yine aynı gece saldırganların başka birine ait büyükbaş hayvanların bulunduğu barınağı ateşe verdiğini rapor eden ABTTF, Ircan köyünde üç araba ile iki traktörün lastiklerinin kesildiğini kaydetmişti.

Yunanistan’ın gerçekleştirilen saldırıların münferit olaylar olduğu yönünde genel bir eğilime sahip olduğunu ifade eden ABTTF, saldırganların yakalanmasına ilişkin soruşturmanın gerekli özen gösterilerek yapılacağına ve saldırganların tutuklanarak cezalandırılacağına dair küçük bir umut taşıdığını söylemiş, uluslararası kurum ve kuruluşlardan Batı Trakya’da yaşanan nefret temelli olaylar ve saldırılar konusuna daha fazla önem göstererek konuyu araştırmalarını istemişti. ABTTF, Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek’ten AP’nin üye ülkelerde Müslümanlara yönelik düzenlenen ırkçı saldırılar ile nefret temelli suçlar konusunda sorumluluk üstelenmesini talep etmişti. Bununla birlikte ABTTF, AP’den üye ülkelerde meydana gelen ırkçı veya nefret temelli saldırıların rapor edilmesi konusunda üye ülkelerde faaliyet sivil toplum kuruluşları ile işbirliği ve diyalog mekanizması kurmasını istemişti.
GALERİ