ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığını Gözlem Komitesi Raporu Eksik ve Yanlışlarla Dolu

25.11.2005
ABTTF Basın Bildirisi, Witten-25.11.2005

Basın Bildirisi:

Avrupa Birliği Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığını Gözlem Komitesi Raporu Eksik ve Yanlışlarla Dolu

Avrupa Birliğine Bağlı Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı Gözlem Komitesi´nin 2005 Raporu Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu´ndan Eleştiri Aldı.

Avrupa Birliği´ne üye 25 üye ülkedeki ırkçılık ve yabancı düşmanlığını trendler, gelişmeler ve olumlu pratikler başlıkları altında ele alan AB Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı Gözlem Komitesi´nin (EUMC) 2005 raporu yayımlandı. Raporda 25 Avrupa ülkesinde son bir yıllık gelişmelere yer verilirken, Avrupa´da yaşayan Romanların kötü yaşam koşullarına ve Müslüman göçmen azınlıkların durumuna geniş yer ayrıldı. Raporda ülkelerdeki yabancı düşmanı eylem ve suçlara dair istatistiki veriler bir önceki yılın rakamlarıyla karşılaştırılarak trendler ortaya konarken, AB-15´e dahil Yunanistan ile beraber İtalya, İspanya, Portekiz ve Lüksemburg´un konuya dair son iki yıllık verileri sunmamış olmaları dikkat çekti.

Hayal Kırıklığı Yarattı

Yunanistan´da yaşayan Batı Trakya Türk azınlığı açısından raporu değerlendiren Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, raporu oldukça eksik bulduğunu ifade etti. Habipoğlu “Irkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı yazılmış bir raporda, azınlığımızın etnik kimliği yerine “Müslüman azınlık” olarak tanımlanması, raporu bizim açımızdan çarpık hale getiren ilk neden” dedi. Batı Trakya Türk azınlığının yıllardır, etnik kimliğini tanıtmak üzere büyük bir mücadele verdiğini belirten ABTTF Başkanı, “Bugün derneklerimiz ortada başka hiçbir neden yokken yalnızca isimlerinde yer alan “Türk” sözcüğü nedeniyle resmen kapatılmışken, Avrupa Birliği´nin 150 bin Batı Trakya Türkünün yıllar süren kimlik mücadelesine gözlerini kapaması ve bizleri Yunanistan´ın arzu ettiği biçimde yalnızca “Müslüman” olarak görmesi büyük hayal kırıklığı yarattı”.

Dinsel Hürriyetlerde İyileşme Yok

Kimlik meselesi AİHM´ne götürülen davalarla bu derecede gündemdeyken, etnik ve ulusal azınlık olarak tanınma konusuna ayrılan başlıkta Yunanistan´daki Türk azınlığa ilişkin durumun ele alınmamasını ciddi bir eksiklik olarak değerlendiren ABTTF Başkanı, dini hürriyetler alanında iyileşmeler olduğuna verilen bilginin gerçeklere uyuşmadığını ifade etti. Habipoğlu “Azınlığın dinsel alanda temel sorunları, uluslararası antlaşmalarca tanınmış, kendi müftümüzü belirleyebilme hakkımızın gaspı ve 38 yıldır süren biçimde vakıflarımızın idarelerinin elimizden alınmış olmasıdır. Bugüne dek bu iki temel alanda bir arpa boyu dahi yol alınabilmiş değildir. Raporda sözü geçen iyileşmelerden neyin kastedildiğini anlamak güç” diye konuştu.

Irkçı Yasayla Vatandaşlıktan Çıkarılanlar Unutuldu

Yunan Vatandaşlık Yasası´nın 1998´de kaldırılan 19. maddesi gereğince ırksal kökeni farklı olduğu için Yunan vatandaşlığından çıkarılan onbinlerce insanın sorununa tek cümleyle olsa dahi değinilmemiş olmasını raporun en temel eksikerinden biri olduğunun altını çizen Habipoğlu; “Avrupa´nın 2. Dünya Savaşı´ndan bu yana gördüğü en ırkçı düzenlemelerden biri olan bu hüküm 1998´de yürürlükten kaldırıldığından beri unutulmak ve unutturulmak istendi. Geriye dönük işletilmeyen kaldırma işlemi, Batı Trakya, Almanya ve Türkiye´de yaşayan haksız yere vatandaşlıktan atılmış insanlarınızın sorunlarına dair bir çözüm üretmedi. Avrupa´nın alnındaki bu kara lekeyi temizlemek için hemen harekete geçmesi gerekmektedir” dedi.

Azınlık Eğitimi Raporda Yer Aldı

Raporda olumlu ögelerin de yer aldığının altını çizen Habipoğlu, “Yıllardır dile getirdiğimiz eğitim sorunumuzun ilk kez bir iki cümleyle de olsa bu rapora girmiş olması, bizler için sevindiricidir” dedi. Raporda göçmen olmayan azınlıkların eğitim hakları olmasına rağmen, bunun başarımının düşük olduğu ve dezavantajlılaştırıldığı belirtilmekte, örnek olarak Yunanistan´daki azınlık eğitimi verilmekteydi. ABTTF Başkanı raporda gördükleri yanlış ve eksiklerin gelecek yıllarda tekrar etmemesi için derhal girişimde bulunacaklarını söyledi.


Avrupa Birliği Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığını Gözlem Komitesi Resmi Sitesi
http://eumc.eu.int/


Avrupa Birliği Bağlı Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı Gözlem Komitesi 2005 Raporu
http://eumc.eu.int/eumc/material/pub/ar05/AR05_p2_EN.pdf
GALERİ