ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Uluslararası örgütlerin gözleri Yunanistan’a çevriliyor!

26.04.2024

Sevgili okurlar, 

15-17 Nisan 2024 tarihlerinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin oturumuna paralel olarak Strazburg’ta girişimlerde bulunduk.

Avrupa Konseyi, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da barış ve demokrasi inşa etmek amacıyla on Avrupa ülkesi tarafından kuruldu. 

Bugün itibarıyla 46 ülkenin ulusal parlamentolarında görev yapan milletvekillerinin oluşturduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi(AKPM), Konsey’in siyasi kanadını oluşturuyor. 

Bununla birlikte Konsey’e bağlı sözleşme organları ile birlikte avrokratların görev aldıkları organlar var. 

İnsan hakları alanında en büyük araç ise şüphesiz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM)...

AİHM kararlarının uygulanmasını ise Bakanlar Komitesi denetliyor. 

ABTTF olarak çok uzun yıllardır Avrupa Konseyi nezdinde çalışmalar yapıyoruz. 

Strazburg’a düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz çalışma ziyaretlerinde AKPM üyesi olan milletvekilleri ile AİHM Kararları İcra Dairesi ve Bakanlar Komitesi sekretaryasında yer alan avrokratlarla görüşüyoruz. 

Ayrıca insan hakları alanında öncü bir organ olarak Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri ile düzenli olarak irtibat halindeyiz. 

Strazburg’a yaptığımız ziyarette de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki siyasiler ile görüşmelerin yanı sıra Konsey’in önemli organları ile görüşmelerimiz oldu. 

Görünen o ki 2024 yılı itibarıyla Avrupa Konseyi’nde dikkatler Yunanistan’a çekilecek. 

Zira Ocak ayında Theodoros Rousopoulos AKPM Başkanı seçildi, ilk kez bir Yunan, AKPM Başkanı oldu. 

AKPM Yunanistan Heyeti’ne üye milletvekillerine baktığımızda dikkatimizi çeken de ülkemiz siyasetinin en ağır toplarının Strazburg’ta olmaları. 

Ülkemizin önde gelen siyasi isimlerinden Yorgo Papandreu, Dora Bakoyanni, Aleksis Çipras geçmiş yıllarda da AKPM’de görev aldılar, almaya devam ediyorlar. 

AKPM Yunanistan Heyeti içerisinde kendi seçim bölgemden, yani Rodop’tan milletvekili Evripidis Stilyanidis de var. 

Tüm vekillerin yaptığı gibi Yunan heyeti de AKPM komitelerinde yer alıyorlar, kritik öneme sahip komitelerde heyet içerisindeki en deneyimli, en ağır isimler görev alıyor.

Bizim için AKPM nezdinde en önemli konulardan biri hiç şüphesiz Bekir Usta dava grubu. 

Zira İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği hakkındaki AİHM kararlarının üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen ülkemiz AİHM kararlarını ısrarla uygulamıyor. 

Bu nedenle Bakanlar Komitesi, Bekir Usta dava grubunu hala incelemeye devam ediyor, altı ayda bir Bekir Usta dava grubu komitenin gündemine geliyor, bu da eşine az rastlanır bir durum. 

Her seferinde ülkemiz Yunanistan zamana oynuyor. 

Bekir Usta dava grubunda önce mevzuat AİHM kararlarının doğrudan uygulanmasını gerektirmiyor denerek AİHM kararlarından yıllar sonra yasa değiştirildi, ardından derneklerimiz iç hukuka başvurdu, sonuç değişmedi.

Son dönemde seçimler bahane edilerek Bakanlar Komitesi nezdinde ülkemiz zaman kazandı. 

Aralık 2023’teki incelemede ise Bekir Usta dava grubunda kararların uygulanması için mevzuatı araştırarak tavsiyelerde bulunmak üzere Uzmanlar Komisyonu kurulması gündeme geldi. 

15 Nisan’da Yunanistan’ın mektubundan öğrendik ki Komisyon kuruldu, başkan atandı.

Diğer üç üye de artık bir sonraki inceleme öncesinde atanır. 

Zira amaç bu konuda bir adım atıyormuş gibi görünmek. 

Açıkçası bu maytap geçmektir; bir şey yapıyormuş gibi görünerek zamana oynamak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi(AİHS)’ye karşı yükümlülüğünü yerine getirmekten kaçmaktan başka bir şey değil esasen.

Ancak son dönemde herkesin gördüğü gibi hukukun üstünlüğü ülkemizde ciddi bir biçimde tehdit altında, Şubat ayında Avrupa Parlamentosu’nun aldığı karar bunu açıkça ortaya koydu.
AB Komisyonu’nun Hukukun Üstünlüğü raporları, uluslararası STK raporları ülkemizde hukukun üstünlüğünün çok ciddi bir biçimde zarar gördüğünü söylüyor.

İşte bu nedenle gözler mülteci krizinden bu yana hiç olmadığı kadar ülkemizin üzerinde! 

Çünkü demokrasinin beşiği olmakla övünen ülkemizde demokrasinin temel yapı taşı olan hukukun üstünlüğü ilkesine zarar verildiğini artık herkes biliyor. 

Biz de her zaman yaptığımızı yapacağız!

Sabırla taş üstüne taş koyup çalışmaya devam edeceğiz, ittifaklarımızı genişleteceğiz. 

Pes etmek yok! 

Hiçbir zaman etmediğimiz gibi! 

Sağlıcakla kalın.

Halit Habip Oğlu
ABTTF Başkanı

GALERİ