ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

AB Komisyonu: Yunanistan, Arnavutluk’un AB üyeliğine verdiği desteği ülkedeki Yunan azınlığın haklarına saygı gösterilmesi şartına bağlıyor

05.11.2026

ABTTF Başkanı: “Ne var ki AB, aynı hassasiyet ve kararlılığı başta ülkemiz Yunanistan olmak üzere azınlık haklarıyla ilgili ciddi sorunların yaşandığı bazı mevcut üye ülkeler söz konusu olduğunda göstermemektedir. Ülkemizin Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Türk kimliği inkar etmesi, isminde ‘Türk’ kelimesi bulunan derneklerimizin kapatılması veya tescil başvurularının reddedilmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin derneklerimizle ilgili ülkemiz aleyhine verdiği kararların aradan yıllar geçmesine rağmen hala uygulanmaması, AB’nin azınlık haklarına saygı ve hukukun üstünlüğü konusundaki söylemi ile uygulamaları arasındaki tutarlılığı sorgulatmaktadır.“

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun aday ülkelere ilişkin son değerlendirmelerini içeren 2026 Genişleme Paketi 4 Kasım Çarşamba günü Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu’nda AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos tarafından sunuldu. 

Arnavutluk’a dair ilerleme raporunda, ülkedeki Yunan azınlığın haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiği belirtilerek, mülkiyet haklarına ilişkin tazminat ödemelerinde önemli gecikmeler yaşandığı kaydediliyor.

AB Komisyonu, Yunanistan’ın Arnavutluk’un AB üyeliğine verdiği desteği ülkedeki Yunan azınlığın hakları ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesi şartına bağladığını not ederek, Arnavutluk’taki azınlıkları koruyan yasal çerçevenin genel olarak Avrupa standartlarıyla uyumlu olmasına rağmen Yunan azınlık mensuplarının ayrımcılıkla karşılaşmaya devam ettiğini, kimliklerini özgürce tanımlamada sorunlar yaşandığını ve mülkiyet haklarına ilişkin ciddi eksikliklerin sürdüğünü ifade ediyor.

Konuya ilişkin yaptığı açıklamada Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Arnavutluk’a dair ilerleme raporunda ülkedeki Yunan azınlığın haklarına vurgu yapılması, AB’nin azınlık hakları konusundaki çifte standart yaklaşımını yeniden gündeme getirmektedir. Ne var ki AB, aynı hassasiyet ve kararlılığı başta ülkemiz Yunanistan olmak üzere azınlık haklarıyla ilgili ciddi sorunların yaşandığı bazı mevcut üye ülkeler söz konusu olduğunda göstermemektedir. Ülkemizin Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Türk kimliğini inkar etmesi, isminde ‘Türk’ kelimesi bulunan derneklerimizin kapatılması veya tescil başvurularının reddedilmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin deneklerimizle ilgili ülkemiz aleyhine verdiği kararların aradan yıllar geçmesine rağmen hala uygulanmaması, AB’nin azınlık hakları ve hukukun üstünlüğüne saygı konusundaki söylemi ile uygulamaları arasındaki tutarlılığı sorgulatmaktadır. AB üyeliği, ülkemiz dahil üye ülkeleri bu konudaki yükümlülüklerinden muaf tutan bir ayrıcalık olarak görülemez. Bu nedenle Avrupa değerleri evrenselse bu değerler aday ülkeler için olduğu kadar ülkemiz dahil üye ülkeler için de geçerli olmalıdır. Çifte standart değil, herkes için aynı hukuk ve aynı insan ve azınlık hakları ölçütleri esas alınmalıdır.” dedi. 

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com

GALERİ