ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

850 yıllık Türk mezarı tahrip edildi!!!

08.02.2005
Türklerin yoğun olarak yaşadıkları, Gümülcine-Kırmahalle’de yer alan yaklaşık 850 yıllık Türk mezarı, 3 Şubat 2005 gecesi kimliği belirsiz kişiler tarafından tamamen tahrip edildi. Tarihi Türk mezarı Kırmahalle Azınlık İlkokulu ile Karaca Mehmet Camii (Kırmahalle Camii) avlusunda bulunmaktaydı. Olay sabah saatlerinde fark edildi ve Türkler arasında tepkiyle karşılandı. Tarihi mezarın iş makineleriyle tahrip edildiği sanılmaktadır.

Batı Trakya’da Türk eserlerinin sistematik olarak yok edildiğini belirten bölge halkı; böyle bir olayın Gümülcine’nin orta yerinde meydana gelmesinin ise konunun hangi boyutlara ulaştığını göstermektedir dediler.

Kırmahalle’de yaşayan ve hattatlıkla uğraşan Emin Kadiroğlu (67 yaşında) olayın bir vahşet olduğunu belirtti. Emin Kadiroğlu konuyla ilgili şunları söyledi: ‘Bu mezarda 581 yılında bir şeyhin gömülü olduğu rivayet edilmektedir. Semetli yakınındaki Yıkık Minare yanları o yıllarda yerleşim merkeziymiş. Daha sonra orasını hastalık basmış, hani eskilerin kıran dedikleri. Oranın halkı bunun üzerine bu mahalleye göç etmişler ve yerleşmişler. Bu şeyh efendinin de muhtemelen burada vefat ettiği ve aynı yere defin edilmiş olabileceği kuvvetli bir ihtimaldir. Çünkü daha önceleri Kırmahalle Azınlık Okulu’nun olduğu yer medreseydi. Medresenin kitabesi ise hala çeşme taşında durmaktadır. Medresenin adı ise Karaca Mehmet Medresesi idi. İşte şeyh efendi bu medresede müderris olarak ders vermiştir. Kendisinin dergah mensubu olabileceği de söylenmektedir.’

Yaklaşık 850 yıllık bir tarihi günümüze taşıyan Türk mezarıyla ilgili olarak, Mihenk Dergisi’nin yayınladığı 1893 -1894 Edirne Vilayeti Salnamesi’nde ise şu bilgiler verilmektedir:
‘E’s-seyyid E’l-merhûm E’ş-şehîd: Bu zat, Gümülcine içinde bulunan Karaca Mehmet Camii (Kır Mahalle) avlusunda medfûndur. Hakkında tarihi herhangi bir malumat yoktur. Ancak kabri başında bulunan taşın üzerinde 581 senesi yazmasından dolayı, Gümülcine daha fethedilmezden evvel bu bölgeye gelip yerleşen muhacirlerden olduğu zannedilmektedir.’

Yazar İsmail Bıçakçı ise ‘Yunanistan’da Türk Mimari Eserleri’ adlı kitabında bu tarihi mezarla ilgili şunları yazmaktadır:

‘Esseyyid Elmerhum Eşşehid olarak Salnamade adı geçen bu zat, Kara Mehmed Camii (Kırmahalle Camii) avlusunda gömülü bulunmaktadır. Bu 581 H. / 1186 miladi tarihi, Batı Trakya bölgesinde Müslüman-Türk varlığının 800 yıl önce başlayıp, yüzyıllar boyu süren, güçlü yaşantısına önemli bir delil sayılmaktadır. 581 H. Tarihli taş bugün Kırmahalle Camii’de korunmaktadır’.

Tarihi Türk mezarı yaklaşık olarak 844 yıllıktı. Miladi takvime göre 1151 (H. 581) yılında bu zat buraya defin edilmiştir. Bu tarihiyle mezar, Batı Trakya Türklerinin en eski tarihi eserlerinden biri olma özelliğini taşımaktaydı. Diğer Türk Türk eserleri gibi o da yok oldu gitti.