ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Öğrenci velileri Belediyeyi işgal etti.

10.12.2004
Devlet tarafından okullara yapılan para yardımını kabul etmeyen Mustafçova Belediyesi, para yardımının alınmasını isteyen öğrenci velileri tarafından işgal edildi. Dolaphan ve civarındaki küçük mahallelerde bulunan ilkokullarda öğrenim gören öğrencilerin velileri, belediye meclisini İçişleri Bakanlığı'nın bölgedeki okullar için gönderdiği para yardımını kabul etmediği için belediye binası önünde toplanarak olayı protesto etti.

Belediye Meclisi 14 Haziran 2004 tarihinde yaptığı meclis toplantısında oy çokluğuyla İçişleri Bakanlığı'nın gönderdiği yardım parasını kabul etmediği yönünde karar aldı.

14 Haziran'da yapılan toplantıda Başkan Mücahit Dükkancı, meclis üyelerinden Halil Ahriyan, Rıdvan Ahmetçik, Hasan Kabza, İbrahim Feyzullah Kabza, Nurettin Kara Ali, Hüseyin Yazıcı ve Hilmi Uzun paranın alınması yönünde oy kullanmıştı. Toplam 21 kişiden oluşan meclis'in diğer üyeleri ise olumsuz yönde oy kullandı. Olumlu oy kullanan meclis üyeleri, devletin kurmuş olduğu bu okullarda bizim çocukların gittiği düşüncesiyle, para yardımının alınması gerektiğini savunuyorlar.

Olumsuz yönde oy kullanan meclis üyeleri ise, eğer bu para yardımı sadece ilkokullara yapılmış olsaydı kabul edilebilirdi. Ancak, Lozan ve diğer kültür protokollerine aykırı olarak kurulan anaokulları, Gymnasyum ve Liselerin bu yöntemle belediye ve halk tarafından resmen tanınması anlamına geleceği için olumsuz yönde oy kullanılması gerektiğini savunuyorlar. Olumsuz yönde oy kullananlar, Azınlığın özerk eğitim statüsüne aykırı olarak kurulan anaokulları, gymnasyum ve liselerin azınlık ilkokul, azınlık ortaokul ve liselerdeki müfredatın uygulanması gerektiğini savunuyor. Anaokullarında ise bütün politikacıların söz verdiği gibi iki dilli yani Türkçe ve Yunanca eğitimin yapılmasını istiyorlar.

Dolaphan gymnasyumu müdürü Yorgos Deliyorgis Gümülcine'de yayınlanan ''Hronos'' gazetesine 23 Kasım Salı günü verdiği demeçte, ''Belediye başkanı kendi insiyatifi ile 1000 litre gaz ilkokula, 1000 litre gaz da ortaokula gönderdi. İlkokul, başkan bu gaz yardımını olaylar yatışsın ve öyle geçiştirilsin diyerek kabul etmedi. Biz gymnasyum olarak ise bu gazı kabul ettik. Çünkü belediye bizim okulu şu ana kadar tanımıyordu. Bu hareketle de olsa belediye bizi tanımış oluyor.''

Gazetemiz yayına hazırlandığı sırada Mustafçova Belediyesi konu ile ilgili olarak olağanüstü toplantı düzenledi.