ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan Başbakanı Çipras Türkiye’yi ziyaret ediyor

05.02.2019
Halit Habip Oğlu: “Heybeliada Ruhban Okulu’na ilişkin olarak İstanbul Rum Ortodoks cemaatinin anavatanı olarak nasıl Yunanistan muhatap ise Lozan Barış Antlaşması ve ikili antlaşmalar uyarınca Batı Trakya Türk toplumunun anavatanı olarak Türkiye’nin de Batı Trakya Türklerinin hakları konusunda muhatap olarak kabul edilmesi gerekmektedir”

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, 5-6 Şubat 2019 tarihlerinde Batı Trakya Türklerinin anavatanı Türkiye’ye iki günlük ziyarette bulunacak. Ziyaretinin ilk gününde Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek olan Çipras, ertesi gün İstanbul’a geçerek Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’la da görüşecek.

Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesi Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkileri Anadolu Ajansı muhabirine değerlendiren Çipras, açıklamalarında Batı Trakya Türk toplumuna da atıfta bulundu. Lozan Antlaşması kapsamında iki ülkenin azınlıklar konusundaki gelişmeler hakkında birbirlerini bilgilendirdiğini dile getiren Çipras, ülkedeki Müslüman azınlığa yönelik reformların Yunanistan’ın vatandaşlarına bir taahhüdü olduğunu ve Türkiye ile ikili bir mesele olmadığını kaydederek, “Bu bağlamda, şimdiye kadar şeriat hukukunun tatbik edilmesi, müftülük makamlarının yapısı ve işlevi ve eğitim konularında önemli adımlar attık. Bu yönde de devam edeceğiz” dedi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemiz Yunanistan’ın başbakanı Aleksis Çipras’ın anavatanımız Türkiye’ye ziyarette bulunacak olması sevindirici olmakla birlikte ziyareti öncesinde yaptığı açıklamalar biz Batı Trakya Türklerini yine büyük hayal kırıklığına uğratmıştır. Çipras, Batı Trakya Türk toplumunun etnik Türk kimliğini görmezden gelerek Yunan devletinin aynı doğrultudaki katı politikasını sürdürmektedir. Çipras’ın Batı Trakya Türk toplumu ile ilgili konuların Türkiye ile ikili bir mesele olmadığını söylemesi ise gerçeklerle bağdaşmamaktadır. Batı Trakya Türk toplumunun statüsü ve haklarını düzenleyen 1923 Lozan Barış Antlaşması’nda Türkiye ve Yunanistan’ın imzası bulunmakta olup Lozan sonrası da iki ülke arasında Batı Trakya Türklerinin hakları ile ilgili ikili antlaşmalar imzalanmıştır. Dolayısıyla Heybeliada Ruhban Okulu’na ilişkin olarak İstanbul Rum Ortodoks cemaatinin anavatanı olarak nasıl Yunanistan muhatap ise Lozan Barış Antlaşması ve ikili antlaşmalar uyarınca Batı Trakya Türk toplumunun anavatanı olarak Türkiye’nin de Batı Trakya Türklerinin hakları konusunda muhatap olarak kabul edilmesi gerekmektedir” dedi.
GALERİ