ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Ramazan Bayramı’nız mübarek olsun!

11.06.2018
Sevgili arkadaşlar,

Mübarek Ramazan ayının sonuna yaklaşıyoruz.

Ramazan ayında tüm İslam alemi olarak vücüdumuzun sıhhat ve selamati olarak az yemeğe, ruhumuzun sıhhat ve selameti olan günahsız olmaya, dinimizin sıhhat ve selameti olan Peygamber Efendimizin güzel ahlakına sahip olmaya vesile olmasını dilediğimiz bu mübarek ayda oruç vesilesiyle tokluk ile geçen onbir aydan sonra aç kalmanın ne demek olduğunu idrak ettik.

Ellerimizi semaya, gönüllerimizin Allah’a yöneldiği bu mübarek ayda Ramazan’ın bereketi ile iftar sofralarında buluştuk.

Geçmişte olduğu üzere bugün de Ramazan aylarında genç aileler yaşlıları iftarda misafir ediyorlar, bu gelenek bugün Batı Trakya’da, Türkiye’de, Almanya’da ve daha pekçok yerde devam ediyor.

Sosyal dayanışmanın ve paylaşmanın en güzel örneklerinden biri olarak iftar sofralarında biraraya gelinen evlerin yanı sıra son yıllarda işyerlerinde, camilerde, derneklerde Türk cemaatlarının biraraya gelerek oruçlarını birlikte açtıklarını görüyoruz.

Batı Trakya’da köylerimizde verilen iftarlarda halkımız Ramazan’ı en güzel şekilde birlikte yaşıyor, aynı sofrada buluşmanın mutluluğunu ve huzurunu yaşıyor.

Türkiye’de de pek çok kuruluş yüzlerce insanı aynı iftar sofrasında biraraya getiriyor. Bu iftarlarda yalnızca Müslümanlar değil semavi dinlerin temsilcileri biraraya geliyor.

İstanbul Müftülüğü’nün verdiği iftara Museviler, Süryaniler, Ortodoks Rumlar, Latik Katolikler, Ermeni Katolikler katılarak birarada yaşamanın en güzel örneğini sergiliyorlar.

Öte yandan Türkiye’deki Cemaat Vakıfları Fener Rum Lisesi’nde düzenlediği geleneksel iftar ile Rum, Ermeni, Musevi, Süryani, Keldani, Bulgar, Karaim ve Gürcü vakıfları temsilcileri ve cemaatlerini aynı sofrada buluşturuyor.

Aynı topraklarda yüzyıllardır birlikte yaşayanlar Müslümanların Ramazan sevincine ortak oluyor, sofralarını ve yemeklerini paylaşarak birliktelik sergiliyorlar.

Benzer bir tablo yaklaşık üç milyon Türk’ün yaşadığı Almanya’da da yaşanıyor. Almanya’daki onaltı eyalet içerisinde Türklerin yoğun olarak yaşadığı beş eyalette Alman siyaseti ve din temsilcileri Müslümanlar için iftar sofraları düzenliyorlar, Ramazan’ın insanları birbirine yaklaştırmasını vesile ederek aynı sofrada farklı inançtan insanları biraraya getiriyorlar.

Almanya’da Türk toplumuna ait kuruluşlar da verdikleri iftarlarda Almanya’da yaşayan Türkleri ile diğer inançlara mensup toplumun farklı kesimlerini biraraya getiriyorlar.

Almanya’daki camilerimizde Ramazan ayı boyunca iftar veriliyor, hangi dine mensup olursa olsun camilerimizin kapıları herkese açık, isteyen herkes iftarda aynı sofrada buluşuyor.

Bizler de Batı Trakya’da olduğu gibi Almanya’da derneklerimizin verdiği iftar programlarında bir araya geliyoruz. Halver, Fürth/Nürnberg, Gütersloh ve Meschede’deki, Lauf ve Herzogenaurach gibi pek çok derneğin verdiği iftar programlarında Batı Trakya Türkleri olarak biraraya geldik.

Almanya’da iftar programı düzenleyen derneklerimizin sayısı artarken, iftar programlarına katılan Batı Trakyalıların sayısınını da arttığını görüyoruz. Ramazan vesilesi ile birlikteliğimizi pekiştiriyor, aynı sofrada buluşmanın manevi huzurunu yaşıyoruz.

Dayanışmanın ve paylaşmanın örneği olarak pek çok AB ülkesinde hükümetlerin dahi ülkelerinde yaşayan Müslüman toplumu için iftar programları düzenlediğine şahit olduğumuz bu Ramazan ayında ülkemiz Yunanistan’da böyle bir tabloyu maalesef göremiyoruz.

Batı Trakya Türk toplumunun yanı sıra önemli sayıda Müslüman mülteciye ev sahipliği yapan Yunanistan’da siyaset ve din temsilcilerinin ülkesinde yaşayan Müslümanları kucakladığı iftar programları verdiklerini görmedik.

Ülkemiz Yunanistan’ın ülkede yaşayan farklı etnik yapı ya da dine mensup kişilere bakışı ortada.

Kucaklamayı, ortak değerler altında birleştirmeyi denemek yerine ülkemiz Yunanistan ayrıştırmayı, ötekileştirmeyi tercih ediyor.

Verilen onca söze rağmen Atina’da Müslümanlar için hala bir camii yok. Birkaç gün sonra Ramazan Bayramı’nda Atina’daki Müslümanlar bayram namazını yine sokaklarda eda edecekler.

Oysa başka bir Yunanistan mümkün olabilirdi!

Batı Trakya Türkleri olarak kendi ülkemizde hak ettiğimiz şekilde yaşadığımız günleri görmek umuduyla Batı Trakya Türklerinin ve tüm İslam aleminin yaklaşan Ramazan Bayramı’nı tebrik eder, herkesin sevdikleri ile afiyet ve huzur dolu bir bayram geçirmesini temenni ederim.

Selam ve saygılarımla.



Halit Habip Oğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ