ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Temel Haklar Ajansı Yunanistan ve Macaristan’da artış gösteren ırkçılığa dikkat çekti

20.12.2013
Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı(FRA), 20 Aralık 2013 tarihinde, bugün yayımladığı raporunda Avrupa’da büyük bir tehlike oluşturan ırkçılık ve ayrımcılık konusunu araştırıyor. Yunanistan ve Macaristan’daki durumu inceleyen FRA, Yunanistan’da özellikle göçmenler ve Macaristan’da Roma ve Yahudi toplumları karşıtı aşırı sağcı politik söylem geliştiren ve paramiliter örgütler ile ilişki içerisinde olan siyasi partilerin parlamentodaki varlığının oluşturduğu tehlikeye dikkat çekti.

Yunan Hükümeti ülkede ırkçılığın yükselmesinin sebebi olarak ekonomik krizi ve sayıları artan sığınmacıları ve yasadışı göçmenleri gösteriyor

Yunanistan’da hükümet yetkilileri ve kamu görevlileri ile görüşen FRA, hükümet yetkililerinin Yunanistan’da ırkçı şiddetin ve ayrımcılığın artışına sebep olarak genç işsizliği ve ekonomik kriz ile birlikte sığınmacılar ve yasadışı göçmenlerden oluşan üçüncü ülke vatandaşlarının sayısındaki büyük artışı gösterdiklerini belirtti.

Uluslararası Af Örgütü’nün 2012 yılında yayımladığı raporunda Yunan makamlarının insan hakları ihallellerini “münferit olaylar” olarak nitelendirdiklerini bu nedenle sistematik bir boyuta sahip olan bu sorunla yeteri kadar ilgilenmediklerini rapor ettiğini kaydeden FRA, Yunanistan’da aşırı sağcı Altın Şafak’ın 2006’dek uzanan ırkçı saldırıları ve eylemlerinin araştırıldığına dair resmi bir bilgiye rastlamadıklarını belirtti. FRA, Yunanistan’da Altın Şafak üyesi olduğu iddia edilen bir kişi tarafından bir Yunanlının öldürülmesini takibe Yunan Hükümeti’nin Altın Şafak’a karşı bir soruşturma başlattığını ifade ediyor.

Altın Şafak milletvekillerinin azınlık milletvekillerine karşı sözlü saldırıları da raporda!

Altın Şafak’ın ırkçı söylemi konusunda ise FRA, Batı Trakya Türk Azınlığı’na üye millevekillerine yönelik sözlü saldırıyı örnek gösterdi. Aralık 2012’de ise Altın Şafak milletvekillerinin rapordaki ifade ile “Yunan Müslüman milletvekilleri”ne, yani Batı Trakya Türk Azınlığı mensubu milletvekillerine hakarette bulunduğunu not eden FRA, Altın Şafak’ın Ağustos 2013’te “Yunan Müslüman azınlık”ın üniversiteye girişte azınlık öğrencileri için uygulanan pozitif önlemin, yani binde 5 kotasının kaldırılmasını istediğini belirtti.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “FRA’nın sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmak üzere oluşturduğu Temel Haklar Platformu’nun üyesi olarak yıllık olarak düzenlenen toplantılarda ve geri bildirim raporlarında da Yunanistan’da yükselen ırkçılık konusuna dikkat çektik, FRA’nın nefret suçları biriminde çalışan yetkililere de Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik saldırıları rapor ettik. Yunanistan’da yalnızca göçmenlere yönelik ırkçılık konusunu inceleyen bu raporda “Yunan Müslüman”ı ifadesine rağmen Altın Şafak milletvekillerinin azınlık milletvekillerimize yönelik sözlü saldırıya da yer vermesi bizler için oldukça önemli.” açıklamasında bulundu.
GALERİ