ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

“Hak verilmez, alınır” mottosuyla mücadelemize devam ediyoruz!

13.12.2013
Sevgili Batı Trakya Türkleri,

Yine yılın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Batı Trakya Türk Azınlığı olarak 2013 yılında da azınlık haklarımız ya da bireysel alanda insan haklarımız ve Yunan vatandaşı olmaktan kaynaklanan vatandaşlık haklarımızda birkaç istisna dışında bir ilerleme kaydedemedik. Ara sıra kulak misafiri oluyorum, “Madem bir adım yol kat etmedik, öyleyse niçin çabalıyoruz?” veya “Sorumlulukar yeteri kadar çalışmadılar.” diyenler oluyor. Sorumluluk sahibi kişiler olarak bireysel anlamda hepimizin artısı ve eksisi olmuştur, oluyor da. Bundan doğal bir durum olamaz, her birimiz insanız. Ancak kolektif olarak haklarımızda bir adım ilerleme sağlanamasının nedeni yeteri kadar çalışmadığımızdan ya da başarısız olduğumuzdan kaynaklanmıyor. Sorun, ülkemizin azınlığımız konusunda iyi niyetli olmaması. Ne yazık ki “demokrasinin beşiği” olmakla övünen ülkemizde söz konusu azınlığımız olunca demokrasiden bahsetmek çok kolay olmuyor. Bunu azınlığımızı ziyaret eden Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN) Başkanı Hans Heinrich Hansen, FUEN Direktörü Jan Diedrichsen, Romanya’daki Macar azınlığa mensup Romanya Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Lazslo Borbely, Sınır Tanımayan İnsan Hakları Örgütü Direktörü Willy Fautre, Avrupa Yerel ve Azınlık Dillerinde Yayınlanan Günlük Gazeteler Derneği (MİDAS) Başkan Yardımcısı Bojan Brezigar ve AP Milletvekili François Alfonsi gibi dostlarımız söylüyor, yazıyor. Buna örnek olarak Ekim ayında Strazburg’ta François Alfonsi ile birlikte AB Komsiyonu Başkan Yardımcısı Viviane Reding ile yaptığımız görüşmede Alfonsi, azınlığımızın durumunu açıkça ortaya koydu. Artık azınlık olarak yalnız değiliz.

Batı Trakya Türk Azınlığı olarak AGİT’te, BM’de, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde, Avrupa Parlamentosu’nda yalnızca lobi çalışmaları yapmıyoruz, artık toplantılar düzenliyoruz, bu toplantılarda iki saat süresince Batı Trakya’yı konuşuyoruz. Uluslararası kuruluşlara gönderdiğimiz raporlar ve bildiriler karşılık buluyor, azınlığımıza uluslararası raporlarda yer veriliyor. Son olarak AGİT tarafından yayınlanan nefret suçları raporunda AGİT’e gönderdiğimiz raporlarda dile getirdiğimiz saldırılar da raporda yer buluyor. Tüm bu yaptığımız çalışmalar çok da etkili oluyor. Kasım ayının sonunda, Birleşmiş Milletler’de Azınlık Sorunları Forumu’na katıldı. Bu foruma Yunanistan’dan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’ndan Din İşleri Genel Sekereteri Yorgo Kalancis de katıldı. Kalancis, yaptığı konuşma ile oldukça iyi bir tablo çizerek her zaman olduğu gibi Yunanistan’da gerçek ile bağlantısı kopuk bir görünüm çizdi. Ancak azınlığımız 1988 öncesindeki azınlık değil. Artık her yerdeyiz, görünüyoruz ve dost çevremizi genişletiyoruz. Doğudan batıya, kuzeyden güneye...

Değerli soydaşlar,

Evet, senenin sonuna geldik. Ne yazık ki müjdeli haberler yerine acı gerçekler ile yılı bitiriyoruz. Evet, bir adım ilerlemedik. Ancak mücadele azmimiz geçen yıla kıyasla kesinlikle azalmadı, aksine arttı. Son zamanlarda sık sık kullandığım gibi, “Hak verilmez, alınır”! Hepinizin yeni yılını kutlar, hepinize sağlıklı, mutlu ve başarılı bir 2014 yılı dilerim. Kolektif olarak ise önce birlik ve beraberliğimizin devam etmesini ister, ülkemiz Yunanistan’ı yönetenlerden ise iyi niyetle ve samimiyetle sorunlarımıza eğilmelerini temenni ederim.


Yeni yılınız kutlu olsun!


Halit Habip Oğlu
Başkan
ABTTF
GALERİ