ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

AKPM Başkanı Mignon: Yasadışı göç sorunu yalnızca Yunanistan’ın değil Avrupa’nın sorunu

18.01.2013
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Jean-Claude Mignon, 15-16 Ocak 2013 tarihlerinde Yunanistan’ı ziyaret etti. Atina’da Yunanistan Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Dışişleri Bakanı, Kamu Düzeni ve Vatandaşı Koruma Bakanı ile AKPM Yunan Delegasyonu üyeleri ile yasadışı göçmenler ve sığınmacılar konusunu görüşen Mignon, Yunanistan’ın ülkeye yasa dışı yollarla giren çok sayıdaki göçmen ve mülteci sorunundan Avrupa’nın daha büyük bir dayanışma sergilemesi gerektiğini söyledi.

Mülteci kamplarının çoğunda pekçok sorun devam ediyor

Avrupa’nın güney kıyılarına gelen yasadışı göçmenler, sığınmacılar ve mülteciler konusunu araştırmak üzere kurulan geçici alt komite üyeleri ile Yunanistan’ı ziyaret eden Mignon, ekonomik kriz ile boğuşmak zorunda kalan Yunanistan’ın aynı zamanda yasadışı göç sorunu ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Yunanistan’ın tek başına tüm yükü üstlenmesinin beklenemeyeceğini söyleyen Mignon, finansal veya mülteci ve sığınma arayanların kabul edilmesi anlamında Avrupa’nın dayanışma göstermesini istedi. Mignon, bu sorunun yalnızca Yunanistan’ın değil tüm Avrupa’nın sorunu olduğunu söyledi.

Avrupa Konseyi üyesi diğer devletler de Yunanistan’a yardım için kollarını sıvamalı

Mignon ile birlikte Yunanistan’ı ziyaret eden komite üyeleri Türkiye-Yunanistan sınırındaki Meriç’teki mülteci kamplarını da ziyaret etti. Komite üyeleri daha iyi şartlarda yeni mülteci merkezleri inşa edildiğini ancak çoğu mülteci kampında hala ısıtma, ışık ve sıcak su sağlanmadığını belirttiler. Suriyeli mülteci sayısında artış gözlemlendiğini belirten komite, hukuki yardım, tercüme ve bilgi eksikliği nedeni ile bu kişilerin pratikte sığınma başvurusu yapmalarının engellendiğini belirttiler. Komite, Yunanistan’ın insan hakları yükümlülüklerine uygun davranmasını ve gerekli reformları gerçekleştirmesini istedi. Bunu Yunanistan’ın tek başına yapamayacağını belirten Komite, Avrupa Konseyi’ne üye diğer devletlerin de Yunanistan’a yardım için kollarını sıvaması gerektiğini belirttiler.