ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği'nde seçim

20.04.2004
Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği'nin (BTTOB) 20 Mart 2004 günü gerçekleştirdiği genel kurul toplantısında görev dağılımı yapılarak, başkanlığa Sadık Salih, as başkanlığa Kadir Yunusoğlu ve genel sekreterliğe Sadettin Sakır getirilmiştir.

BTTOB yeni başkanı Sadık Salih 23/03/2004 günü bir açıklama yayınlamıştır:

"BTTOB genel kurulu 20/03/2004 cumartesi günü yıllık olağan toplantısını gerçekleştirmiştir.

BTTOB genel kurulu, bu defaki seçim sonucunda 1980'lı yıllardan bu yana üçüncü kez şahsıma, derneğimizin başkanlığını üstlenme şerefini bahşetmiştir. Şahsım ve yönetim kurulumuzun tüm mensupları adına listemize gösterilen teveccüh ve güven için tüm üye meslektaşlarıma kalbi teşekkürlerimi sunmayı borç bilirim.

2004 yılında BTTOB kendi ihtisas alanında uluslararası kuruluşların, yerel toplumun ve medyanın dikkatini çekebilen bazı atılımlar gerçekleştirebilmiş, azınlığımızın yıllardır çözüm bekleyen, hatta kangren olmuş eğitim sorunlarını yeni bir anlayışla ele alabilmiş, raporlar yayınlamış ve bu raporları kamuoyunun bilgi ve tartışmasına sunmuştur.

Var olduğumuz halde görmezden gelindiğimiz, en meşru faaliyeti, yani genç nesillerin eğitilerek geleceğe hazırlanmasının sorumluluğunu üstlendiğimiz halde, tabelamızın sokulmuş olduğu bir ortamda, olanca üzüntü, endişe ve hayal kırıklıklarımıza rağmen bu toparlanmanın gerçekleştirilebilmesi son derece takdire şayan bir atılım olmuştur.

Batı Trakya Türk azınlığının cefakar ama sadık ve kararlı çağdaş öğretmenleri olarak bugün hem sevinçliyiz, hem de üzüntülüyüz. Sevınçliyiz, çünkü, öğretmen meslektaşlarımız, bizlere güvenerek, kendilerini temsil etmek, camiamızın sorunlarına eğilmek ve aramızdaki sosyal dayanışmayı geliştirip güçlendirmek üzere bizlere görev verdiler. Üzüntülüyüz, çünkü, sorunlarımızın en başında yer alan azınlık eğitim rejiminin aşınmış, yıpranmış köhne ve çarpık yapısı bir yandan evlatlarımızın geleceğini, diğer yandan da biz orta yaş kuşağı Batı Trakya Türklerinin zihinlerimizi karartmaktadır.

Okullarımıza yeni kitapların dağıtılabilmiş olmasından ve bazı yardımlar yapılmasından memnuniyet duyuyoruz. Öğretmen yetiştirme düzeni olarak bize empoze edilen mekanizmanın ürettiği çağdışı durumun bugün bile Avrupa'nın gözleri önünde devam etmesini ve çağrılarımıza kulakların tıkalı tutulmasını ise esefle karşılıyoruz.

Sayıları her geçen gün azalan nitelikli ve fedakar öğretmenlerimizin bitmek tükenmek bilmeyen enerji ve hizmet aşkı ile gurur duyuyoruz. Yeni yetişen ve azınlığımızın özerk eğitimini tahrip eden tertipler sonucu karşımıza çıkartılan yetersiz ve ehliyetsiz öğretmenler ile okullarımızda sürdürülen atama düzeni karşısında isyan ediyoruz.

Uzun yıllar cehalet ve çaresizlik şartlarından sonra bahçemizdeki güller gibi özenip yetiştirdiğimiz yüzlerce gencimizin bugün yüksek tahsillerini tamamlamış olarak halkımıza, bölgemize ve ülkemize hizmet etmeye başlamalarından mutluluk duyuyoruz. Öte yandan, köylerinde mahsur kalan, ülkemizin resmi dili bir kenara ana dillerini dahi layıkıyla öğrenemedikleri için orta öğrenime devam edemeyen, neticede ömür boyu cehalete, işsizliğe ve ikinci sınıf vatandaş olmaya mahkum edilen binlerce genç oğul ve kızımızın bu talihsiz durumu nedeniyle ızdırap içindeyiz.

Değerli soydaşlarım,

Batı Trakya Türk Öğretmenler camiası, tüm üyeleriyle bu toplumun geleceğine hizmet etmeye ve evlatlarımızı layık olduğu şartlara, yani çağdaş batı dünyasının ve AB'nin yüksek medeni değerlerine hazırlamaya, onları, kimliklerini ve kültürlerini feda etmeden, modern ve uyumlu insanlar olarak yetiştirmeye devam etmeye kararlıdır. Üyelerimize ve toplumumuza bu doğrultuda sunduğumuz hizmetlerimizi en mükemmel şekilde sürdüreceğimizden kuşku duyulmamalıdır.

Bazıları, bizlerin, sadece etrafını aydınlatabilen cılız mumlar olduğumuzu sanabilirler. Böyle düşünenler yanılıyorlar. Unuttukları bir şey varsa, o da, bir araya geldiklerinde öğretmenlerin güneş misali toplumlarını, hatta tüm insanlığı aydınlatan birer meşale oldukları gerçeğidir.

Bizler bu kutsal mesleğin hizmetkarları olmaktan ne denli gurur duyuyorsak, yetiştirdiğimiz gözbebeğimiz evlatlarımızın, ışıldayan, verimli, özgüvene sahip münevver insanlar olarak toplumumuza dönüp, tüm Batı Trakya Türklerinin layık olduğu yüksek insani standartlara kavuşmalarından da o denli haz duyuyoruz.

Şimdi önümüzde yeni ve önemli hedefler bulunmaktadır. Bunların en başında yeni yetişen genç öğretmenlerimizi toplumumuza kazandırmak ve zamanı geldiğinde nöbetimizi güvenerek devredeceğimiz, halkımızın çocuklarını güvenerek emanet edebileceği bir genç öğretmenler camiası yetiştirmektir.

Elbette bunun başarılabilmesi için büyük gayret ve fedakarlık gereklidir. Halkımıza ve kendimize güveniyoruz. Öncelikle atacağımız adımlar arasında derneğimizin tabelasının yerine asılarak çağdaş Avrupa toplumlarına yakışan demokrasi, özgürlük ve adalet ortamında faaliyet göstermesini sağlamak için mücadele verilmesi de yer alacaktır.

Aziz kardeşlerim,

Günümüzün anahtar kelimesi diyalogdur. Bizler doğal olarak diyaloğa açığız. Atalarımızın asırlarca yaşadığı topraklarda bugün artık bir azınlık statüsünde yaşamak üzere emanet edilmiş olduğumuz ülkemizde sorunlarımızın çözüm yolu da diyalogdan geçmektedir. Ancak diyalog yapılabilmesi için iki taraf olması ve karşılıklı iyi niyet ve irade gösterilmesi şarttır. Taraflardan birisinin diğerinin söylediklerini dinlemeyi ve anlamayı reddettiği, kendi başına hareket ettiği, karşısındakini hor gördüğü, küçümsediği veya saygı göstermediği ortamlarda diyalog mümkün değildir. Bizler, 21.yüzyıl şartlarında günümüzde diyaloğun mümkün olduğuna inanmak istiyoruz. İyi niyetli ve açık yürekliyiz. Ancak hayalperest de değiliz. Sorunlarımızın ciddiyetinin bilincindeyiz. Önümüzdeki dönemde gelişmeye, yeniliğe, tartışmaya ve araştırmaya her zamankinden daha fazla önem ve öncelik vereceğiz. Mücadelemizde meşru zemine ve kanunlara sadık, ama, aynı derecede de kararlı ve azimli olacağız. Gücümüzü halkımızdan alacağız. Yetkililerimizi ve devletin sorun ve çağrılarımıza kulak vermesi ve azınlığımızın hak ve hukuku doğrultusunda çözümler üretilmesi için bıkıp usanmak bilmeden çalışacağız. Diğer derneklerimizle dayanışma içinde olacağız. Onları anlayıp destekleyeceğiz. Görüş ve sorunlarımızı daima onlarla ve halkımızla paylaşacağız.

Yapacağımız çalışmalarda bilhassa genç üyelerimize büyük sorumluluk düşmektedir. Onların babaları ve ağabeyleri sıfatıyla genç Batı Trakya Türk Öğretmenlerinin ufkunu açacağız ve onları teşvik edeceğiz. Nesil farkını aşan köprüler kuracağız. Bilimsel araştırma ruhunu ve özgür tartışmayı destekleyeceğiz. Bu vaadlerimizin sebebi çok açıktır. Çünkü bizler de geçmişte aynı sorunları yaşadık. Hatta bugün bile yaşamaya devam ediyoruz. Sorunlarımızın çözümü kollektif çalışmaya ve kuşaklar arası dayanışmaya bağlıdır.

Yeni görev dönemimize başlarken tüm üyelerimizin, aydınlarımızın, politikacılarımızın, basınımızın, okul encümenlerinin, velilerin ve canımız kadar kıymetli öğrencilerimizin, eleştiri, öneri ve taleplerini bekliyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle Batı Trakya Türk Öğretmenler camiasının ve toplumumuzun tüm üyelerine en içten saygılarımı sunuyorum."