ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Birleşmiş Milletler Azınlık Çalışma Grubu Toplantıları’na katıldı

21.03.2004
 
 
Birleşmiş Milletler Azınlık Çalışma Grubu Toplantıları’nın onuncusu 1-5 Mart tarihleri arasında Cenevre’de yapıldı.

"Azinlik Calisma Grubu-Working Group on Minorities", Birlesmis Milletler‘de Azinlik sorunlarini ele alan organdır.

Insan Haklarinin Tesviki ve Korunmasiyla ilgilenen Insan Haklari Alt Komisyonun Azinliklar Calsima Grubu bu seneki toplantisini 1-5 Mart 2004 tarihinde gerceklestirmistir. Toplantiya sivil toplum örgütleri, azinlik haklarinda uzman olan bireyler, ve BM üye devlet temsilcileri katildi.

Cenevre’deki toplantiya Avrupa Bati Trakya Türk Federasyonu’nu temsilen Cemile Yusuf katilmistir. Ayrica Bati Trakya’dan avukat Adem Bekiroglu ve Yüksek Tahsiller Dernegi’ni temsilen Murat Yunus ve Cemil Kabza katilmislardir.

Azinlik Calisma Grubu’nun, maalesef, yasal olarak devletleri baglayici karar alma yetkisi yoktur. (Bu konu bu son toplantida sivil toplumu örgütleri tarafindan elestirildi.) Fakat genis capta bildiriler ve önerilerde bulunabilir. Bunlarin en önemlisi 1992‘de Birlesmis Milletler Genel Kurulu tarafindan ilan edilen "BM Ulusal veya Etnik, Dinsel veya Dilsel Azinliklara Mensup olan Kisilerin Haklarina Dair Bildiri"dir. Azinlik Calisma Grubu’nun faaliyet gösterdigi alan, insan haklarinin tanimi, insan haklarinin uygulanmasi ve cüclendirilmesidir.

Bes gün süren toplantilarin ilk bölümünde, BM Bildiri’sinin hangi düzeyde gerceklestirildigi tartisildi. Azinliklara mensup olan kisiler, BM Bildirisi’nde yer alan prensiplerin kendi ülkelerinde hangi düzeyde gerceklestigine ve azinliklara taninan haklara sahip olup olmadiklarina dair bir sunus yaptilar.

Bati Trakya Türk azinligi adına Avrupa Bati Trakya Türk Federasyonu’nu temsilen Cemile Yusuf konustu. Konusmaya yanıt vermei gereken Yunanistan hükümet temsilcisi M. Stellakatos, konusmaya hazirlikli olmadigini ve bu yüzden bir sonraki gün cevap vermek istedigini dile getirmistir.

Sali sabahi vermis olugu cevabinda Makedon azinligin Yunanistan‘da bir azinlik olarak taninmadigini belirten Yunan hükümet temsilcisine, Azinlik Calisma Grubu Baskani Asbjorn Eide, Yunanistan’da bir azinligin ne zaman ve hangi sayiyi astiginda bir azinlik olarak kabul edildigi sorusunu yoneltti.

Toplantinin ikinci bölümünde azinliklar arasindaki ve azinliklarla hükümetler arasindaki sorunlar ve bunlari asmak icin cözüm yolari tartisildi. Bu bölümde Bati Trakya Türk Azinligi adına Bati Trakya Yüksek Tahsilliler Dernegi’ni temsilen Cemil Kabza konustu. Yüksek Tahsiler Dernegi tarafindan: "Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’na Etki Eden Önde Gelen Meseleler-Outstanding Issues Affecting the Muslim Turkish Minority of Western Thrace" isimli ve Türk azinliginin sorunlarini ince sekilde elde alan bir dosya dagitildi.

Ayrica Calisma Grubu üyesi Jose Bengoa’nin hazirlamis oldugu bir dosya tartisildi. Konu Calisma Grubu’nun gecen seneki toplantisinda belirlenmis olan "Azinliklarin Kendi Kimligini Belirleme ve Otonomiye Erisme Cabasi ile Olan Baglantisi"idi.

Toplantinin ücüncü bölümünde azinlik haklarini korumak icin yeni araclar tartisildi. Bu bölümde ise Belfast Üniversitesi Insan Haklari Merkezin’den Tom Hadden’in hazirlamis oldugu bir dosya sunuldu.

Toplantinin dördüncü bölümünde Calisma Grubu’nun gelecekteki rolü ele alindi. Sivil toplum örgütleri ayri bir toplantida karar vermis olduklari tavsiye ve talepleri Calsima Grubu’na sundular.

Toplanti sabah ondan aksam altiya kadar sürdü. Saat bir ile üc arasi olan ögle dinlenmesinde diger katilimcilar ile temasa gecme imkani oldu. Sivil toplum örgütü temsilcileri disinda Uluslararasi Azinlik Haklari Grubu (Minority Rights Group) üyeleriyle görüsüldü.

Yunan hükümeti temsilcisi M. Stellakatos ile son gün görüsüldü. Kendisi Bati Trakya’ya hic gelmedigini belirterek, azinlik hakkinda sordugumuz sorulara acik cevap vermekten kacindi, bu konu hakkinda konusmak istemedigi belli oluyordu. "Avrupa’da azinlik haklarini korumak icin bir cok organ oldugunu, örnegin Asya ile karsilastirirsak azinliklarin Avrupa’da gayet emniyette oldugunu" savundu.

Ayrica Avrupa Konseyi, Ulusal Azinliklarin Korunmasi İcin Cerceve Sözlesme Bürosu’ndan Stephanie Marsal ve AGIT Ulusal Azinliklar Yüksek Komiserligi’nden Krzysztof Drzewicki ve Calisma Grubu üyesi Soli J. Sorabjee ve Berlin‘den Prof. Horst Friedrich Rolly temaslar gerceklestirildi.


Cemile Yusuf’un konuşmasının İngilizce aslı için tıklayınız. 
Cemile Yusuf’un konuşmasının Türkçe çevirisi için tıklayınız. 
Cemil Kabza’nın konuşmasının İngilizce aslı için tıklayınız. 

Birleşmiş Milletler Azınlık Çalışma Grubu Toplantıları resmi sitesi için tıklayınız. 

Resim galerisi için tıklayınız.