ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, BM İnsan Hakları Konseyi 12. Oturumu’na katıldı

21.09.2009
17-18 Eylül 2009 tarihinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTFF), Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 12. Oturumu’na katıldı. Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde düzenlenen oturumda Batı Trakya Türk Azınlığı’nı ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Melek Kırmacı temsil etti.

ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Melek Kırmacı, gelişme hakkı dâhil medeni, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel haklar, tüm insan haklarının korunması ve teşvik edilmesini konu alan 3 numaralı gündem maddesinin görüşüldüğü oturuma katıldı. Ancak 14 Eylül 2009 tarihinde BM İnsan Hakları Konseyi 12. Oturumu’nun açılışında Honduras Delegasyonu’nun anayasal ve hukuki Devlet Başkanı Zelaya Hükümeti’ni temsil etmediği yönünde Latin Amerika ülkelerinin itirazları nedeni ile Konsey, oturumu sonlandırmak zorunda kaldı. İnsan Hakları Konseyi 12. Oturumu çalışma programında yaşanan gecikme nedeni ile konuşmasını gerçekleştiremeyen ABTTF, Birleşmiş Milletler 12. Oturumu’na “Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Siyasi Temsil Sorunu” başlıklı yazılı bir bildiri sundu.

Azınlık’ın siyasi temsil sorunu yazılı bildiri ile gündeme taşındı

Yazılı bildiride ırk, renk, din, köken, milliyet ya da etnik köken temelinde ayrımcılığın etnik azınlıkların ekonomik, sosyal ve kültürel azınlıkları dâhil temel insan ve azınlık haklarından yararlanmasına engel olduğunu ifade eden ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın öncelikli olarak siyasi temsil sorunu olmak üzere vatandaşlık hakkı ve 19.madde, dernek kurma özgürlüğü, anadilde eğitim hakkı sorunlarını dile getirdi.

Siyasi temsil sorunu ile ilgili olarak tam ve etkin siyasi katılımın barışçıl ve demokratik toplumun zaruri bir unsuru olduğunu dile getiren ABTTF, azınlık üyesi kişilerin ulusal ve bölgesel düzeyde ait oldukları azınlığı ya da yaşadıkları bölgeleri ilgilendiren konularda kararlara etkin olarak katılma hakkı olduğunu belirtti.

Azınlık’ın toplum politikası ve karar alma sisteminde yetersiz derecede temsil edildiği ifade edilen yazılı bildiride siyasi partiler ve bağımsız adaylar için ülke genelinde yüzde 3 ülke barajı getiren Seçim Yasası eleştirildi. Güçlendirilmiş oran sistemi nedeni ile belirli seçim bölgelerinde seçilebilmek için yeterli oy almalarına karşın ülke genelinde yüzde 3 barajını aşamamaları nedeni ile siyasi partilerin ve/veya bağımsız adayların Meclis’e giremedikleri yazılı bildiride dile getirildi. Bu nedenle tek başlarına Meclis’e girmesi imkânsızlaştırılan Türk Azınlık’ın siyasi sistemde faaliyet gösteren parti listelerinden aday olmak zorunda bırakıldıkları belirtilen yazılı bildiride genişletilmiş seçim bölgesi uygulaması ayrıca dile getirildi. Bildiride 1994 yılında kabul edilen yasa ile Türk Azınlık’ın yoğun olarak yaşadığı İskeçe’nin Kavala ve Drama ile, Rodop’un ise Meriç ile birleştirilmesi ile yaratılan seçim bölgeleri nedeni ile Azınlık’ın yerel düzeyde temsil edilme olasılığı üzerinde olumsuz bir etkinin ortaya çıktığı ifade edildi.

ABTTF’nin BM İnsan Hakları Konseyi 12. Oturumu’na sunmuş olduğu yazılı bildirinin tam metnine buradan ulaşılabilir.

ABTTF’nin BM İnsan Hakları Konseyi 12. Oturumu’na sunmuş olduğu yazılı bildiriyi indirmek için buraya tıklayınız.
GALERİ