ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Disisleri Bakani Ali Babacan Yunanistan’ı ziyaret etti

07.12.2007
Dışişleri Bakanı Ali Babacan Yunanistan’a düzenlediği ziyaret çerçevesinde önce Atina’da temaslarda bulundu ardından da Batı Trakya’ya geçerek Gümülcine’de Azınlık liderleriyle görüşmeler yaptı. Temasları çerçevesinde ilk olarak Atina’da Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile görüşen Babacan’ın ziyaretinde daha çok ekonomik ve askeri alandaki işbirliği konuları konuşuldu. Bakoyanni-Babacan görüşmesinin ardından yapılan açıklamada iki ülke arasında NATO içinde yapılacak askeri işbirliğine yönelik 5 maddeden oluşan güven arttırıcı önlemler paketi açıklandı ve ekonomik anlamda karşılıklı yatırımların artacağı mesajları verildi. Başbakan Kostas Karamanlis’le de görüşen Babacan iki ülke ilişkilerinin daha çok gelişeceğine inandıklarını açıkladı.

Babacan’ın ikinci durağı Gümülcine’ydi

Atina’daki temaslarının ardından Gümülcine’ye geçen Babacan Azınlık liderleri ve önde gelenleriyle görüşmelerde bulundu. Gümülcine Celal Bayar Lisesi’ni ziyaret eden Babacan burada egitim sorunlarını dinledi. Gümülcine Secilmis Müftüsü Ibrahim Serif’i de makaminda ziyaret eden Babacan Müftü ve Danisma Kurulu Baskani Ibrahim Serif ile basina kapali yarim saat görüstü. Ardından beraberindeki Türk işadamlarıyla birlikte Gümülcine Ticaret Odası’nı ziyaret ederek Batı Trakya’ya Türk işadamlarının yatırım yapması konusunda görüş alışverişinde bulunan Babacan’ın Gümülcine gezisindeki en önemli nokta ise kapatılan Gümülcine Türk Gençler Birliği’ni ziyaret etmesiydi. Burada Azınlık Danışma Kurulu üyeleriyle bir toplantı yapan Babacan’ın bu ziyareti Yunanistan’da kapatılan Türk kurumlarına bir destek şeklinde yorumlandı. Daha sonra Gümülcine’deki Chris Eve otelinde Azınlık toplumuyla geniş katılımlı bir toplantı yapan Babacan özellikle iki ülke arasında gelişen ekonomik işbirliğinin Azınlığın refahına da olumlu yansıyacağını belirtti. Azınlığın diğer sorunlarının da ortadan kalkması için Lozan’ın eksiksiz olarak uygulanması gerektiğini belirten Babacan bu durumu muadili Bakoyanni’ye de ilettiğini açıkladı.

Babacan’ın temaslarını ve Gümülcine ziyaretini değerlendiren Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu Batı Trakya’ya üst düzey ziyaretlerin artmasından memnun olduklarını belirtti. Habipoğlu “Dışişleri Bakanı Babacan’ın Batı Trakya ziyareti bizler için oldukça sevindiriciydi. 2 yıl önce Başbakan Erdoğan’ın ardından şimdi de sayın Babacan’ın Azınlığımız için verdiği mesajlar son derece önemliydi. Özellikle Lozan’ın tam olarak uygulanması hususunu sayın Bakoyanni’ye iletmesi ve ekonomik işbirliği konusunda Batı Trakya’yı da öne çıkarması toplumumuzun kalkınmasına ivme kazandıracaktır. Sayın Babacan’ın yanındaki işadamlarıyla birlikte Gümülcine Ticaret Odası’nı ziyaret etmesi ve Türk işadamlarını bölgemize yatırım için teşvik etmesi bizleri son derece memnun etmiştir. Umuyoruz ki bu adımlar Azınlığımızın kalkınmasına büyük katkı sağlayacaktır” şeklinde görüşlerini ifade etti.
GALERİ