ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Συζητήθηκε η κατάσταση και τα προβλήματα που βιώνει η Μουσουλμανική κοινότητα στην Ελλάδα στο πρόγραμμα που διοργάνωσε το ABTTF με τίτλο «Οι Πραγματικότητες της Χώρας μας»

14.12.2021

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) ξεκίνησε μια καινούργια σειρά εκπομπών με τίτλο «Οι Πραγματικότητες της Χώρας μας» στις 10 Δεκεμβρίου 2021. 

Η καλεσμένη του πρώτου επεισοδίου που αφιερώθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν η Άννα Στάμου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας. Η Στάμου απάντησε στις ερωτήσεις που έθεσε η Νιχάν Αγιάν από το γραφείο Αθηνών του ABTTF. 

Δηλώνοντας ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές μουσουλμανικές κοινότητες στην Ελλάδα, η Στάμου σημείωσε ότι η μία είναι η Μουσουλμανική Τουρκική κοινότητα στη Δυτική Θράκη, η οποία έχει ειδικό καθεστώς και η άλλη είναι η Μουσουλμανική κοινότητα στην υπόλοιπη Ελλάδα, η οποία υπολογίζεται ότι έχει πληθυσμό περίπου 500 χιλιάδες. Η Στάμου πρόσθεσε επίσης ότι στην Ελλάδα ζουν περίπου 80.000 Μουσουλμάνοι μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το σημαντικότερο πρόβλημα των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, η Στάμου είπε ότι η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, ως μη κυβερνητική οργάνωση, αγωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια για την ισότητα όλων των πολιτών ενώπιον του νόμου, ανεξαρτήτως θρησκείας. και ότι πρόκειται για μια μακρά και δύσκολη διαδικασία, προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα στη χώρα είναι η έλλειψη ισονομίας για όλους. 

Η Στάμου δήλωσε ότι η Iσλαμοφοβία είναι ένα νέο φαινόμενο που εμφανίστηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και ότι το Ελληνικό κράτος έχει μια νέα ρητορική πλέον για τους μουσουλμάνους της χώρας. Ωστόσο η Στάμου τόνισε ότι απαιτούν συμφιλίωση όχι μόνο σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών αλλά και μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων για να μπορέσουν να συνομιλήσουν, γιατί ο ρατσισμός και η ρητορική μίσους δεν επηρεάζουν μόνο τους αδύναμους ανθρώπους αλλά και ολόκληρη την κοινωνία και δεν ωφελεί κανέναν.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν είναι επαρκές ένα τζαμί 350 θέσεων χωρίς τρούλο και μιναρέ, που μετατράπηκε από παλιό προκατασκευασμένο υπόστεγο μετά από 14 χρόνια έντονης προσπάθειας στην Αθήνα, η Στάμου είπε ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο κτίριο ως ένας πραγματικός τέμενος διότι αποτελεί μια ανεπαρκής κατασκευή που δεν περιέχει τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει ένα τζαμί και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το πώς εκλαμβάνεται η πολιτεία τη Μουσουλμανική κοινότητα της χώρας. 

Σχετικά με την απόφαση του Ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγορεύει τη σφαγή ζώων χωρίς αναισθητοποίηση και επηρεάζει άμεσα τη Μουσουλμανική και Εβραϊκή κοινότητα της χώρας, η Στάμου δήλωσε ότι πρόκειται για μια απόφαση που περιορίζει τη θρησκευτική ελευθερία και ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει στο που θα ωφελήσει αυτή η απόφαση. 

Τέλος, υπογραμμίζοντας ότι το βασικό ζήτημα είναι ότι οι Μουσουλμάνοι της χώρας δεν είναι πλήρως ενσωματωμένοι στην κοινωνία, η Στάμου σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού τμήματος της χώρας δυστυχώς αγνοεί αυτήν την πραγματικότητα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την καταγραφή της εκπομπής, που μεταδόθηκε μέσω της πλατφόρμας Zoom στο κανάλι του ABTTF στο YouTube και στο λογαριασμό Facebook, στα Αγγλικά και στα Ελληνικά, κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους:

YouTube Αγγλική μετάδοση: https://www.youtube.com/watch?v=8_3WL-XTDvY
YouTube Ελληνική μετάδοση: https://www.youtube.com/watch?v=dcgQqj3kAeY&t=153s
Facebook Αγγλική μετάδοση: https://www.facebook.com/939989616164959/videos/200823965502832
Facebook Ελληνική μετάδοση: https://www.facebook.com/939989616164959/videos/2015909678585453

ΓΚΑΛΕΡΙ