ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Hunault’un raporu ve beraberindeki taslak karar ile ilgili değişiklik önerileri sunuldu

26.01.2010
26 Ocak 2010 tarihinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyeleri Göran Lindblad(EPP/CD), Boriss Cilevics(SOC), Gültekin Hajibayli(EPP/CD), Aydın Abbasov(SOC), Aydın Mirzazada(EDG), Michael Hancock(ALDE), Andreas Gross (SOC), Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komitesi üyesi Michel Hunault tarafından hazırlanan “Türkiye’deki Gayri-Müslim Azınlıklar ile Trakya(Doğu Yunanistan)’daki Müslüman Azınlığın Din Özgürlüğü ve Diğer İnsan Hakları” isimli rapor ile ilgili değişiklik özeti sundu.

Taslak karar metni ile ilgili sunulan değişiklik özeti üç noktada değişiklik yapılması önerisinde bulunuyor. İlk değişiklik talebi Batı Trakya Türk Azınlığı’nın siyasi temsil problemi ile ilgili olup bağımsız adaylar için yüzde 3 seçim barajının kaldırılması ve genişletilmiş seçim bölgesi uygulamasının gözden geçirilmesini talep eden yeni bir paragrafın taslak karar metnine eklenmesinden oluşuyor. İkinci değişiklik talebi ise taslak karar metnine Eski Yunan Vatandaşlık Kanunu’nun 19. Maddesi ile ilgili yeni bir paragrafın eklenmesinden oluşuyor. Buna göre değişiklik talebi 19. Madde uygulaması ile Yunan vatandaşlığından çıkarılmaktan kaynaklanan olumsuz şartların artık Yunanistan’da yaşamayan hatta başka bir ülkenin vatandaşlığını almış olsalar bile tüm kişiler için acilen ortadan kaldırılmasını garanti altına alacak olan adımların atılmasını öngörüyor. Değişiklik talebinde Yunanistan’ın özel olarak natüralizasyon sürecinden geçme şartı dahil her engelin ortadan kaldırılması sureti ile vatandaşlıktan çıkarılan kişiler için vatandaşlıklarının iade edilmesi sürecini kolaylaştırması gerektiği not ediliyor. Üçüncü ve son değişiklik talebi ise yine 19. Madde ile ilgili olup taslak karar metninde Vatandaşlık Kanunu’nun 19. Maddesi ile Yunan vatandaşlığından çıkarılmalarından etkilenen kişiler ile ilgili davaların mümkün olan en kısa sürede çözülmesi ifadesindeki “mümkün olan en kısa sürede” yerine “derhal” kelimesinin getirilmesini öngörüyor.

Habipoğlu: Sunulan değişiklik önerileri ABTTF’nin başarısının açık kanıtıdır

Taslak karara yönelik sunulan değişiklik önerileri ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Değişiklik özetinin sunulmasında AKPM 2010 I. Olağan Oturumu’na paralel olarak resmi ziyaret gerçekleştirmek üzere Strazburg’ta bulunan ABTTF’nin çalışmalarının etkisi açıkça görülmektedir. AKPM nezdinde uzun dönemli olarak gerçekleştirilen lobi çalışmaları ve görüşmeler sayesinde Türk Azınlık’ın sorunları parlamenterlere aktarılmış, sorunların çözümü için gerekli olan siyasi destek sağlanmıştır. Değişiklik önerileri ABTTF’nin başarısının açık bir kanıtıdır. Yarın 27 Ocak Çarşamba günü rapor ve beraberindeki taslak karar ile birlikte sunulan değişiklik önerileri de görüşülecektir. Talep edilen değişikliklerin oylamada kabul edilerek metne geçmesini temenni ediyoruz” açıklamasında bulundu.
GALERİ