ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, ABD Din Özgürlüğü 2009 Yunanistan raporuna paralel bir rapor hazırladı

13.11.2009
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Demokrasi, İnsan Hakları ve Emek Bürosu’nun Uluslararası Din Özgürlüğü 2009 Yunanistan raporuna paralel bir rapor hazırlayarak Büro’ya iletti. 26 Ekim 2009 tarihinde yayımlanan raporda sayıları 100.000 ila 120.000 arasında olduğu ifade edilen resmi olarak tanınmış Müslüman Azınlık’ın statüsü ile dini alanda karşılaştığı problemlere eksik ve kimi zaman yanlış şekilde yer verilmektedir. Yunan Devleti görüşünü yansıtan rapora yönelik olarak ABTTF, paralel bir rapor hazırlayarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dini alanda karşılaştığı sorunları dile getirmiştir.

Din Özgürlüğü Raporu’nda Müslüman azınlığın bazı üyelerinin hükümet tarafından tayin edilen müftülerin yetkisini tanırken diğerlerinin İslami ülke olmayan bir ülkede Hükümet’in müftüleri tayin etme hakkı olmadığını söyleyerek resmi olmayan iki Müftü seçtikleri ifade edilmektedir. Buna karşılık ABTTF, raporunda Müftüler sorununu tarihi bir perspektiften açıklayarak Yunan Hükümeti’nin Müftüleri atamasının Atina Anlaşması hükümlerine aykırı olduğunu ifade etmektedir. Yine Müftülerin, Şeriat Hukuku’ndan kaynaklanan yargı yetkileri ile ilgili yoruma cevaben ABTTF, Müftü kararlarının ilk derece mahkemelerinin onayına tabi oldukları hatırlatmakla birlikte seçilmiş müftülerin hâlihazırda bu yetkilerini kullanmadıklarını ifade etmiştir.

Dini özgürlüğe saygı alanında olumlu gelişmeler başlığı altında raporda Hükümet’in 2007 yılında 240 imamı sözleşmeli olarak istihdam etmeyi planladığı ifade edilmektedir. Buna karşılık ABTTF, 3536/2007 sayı ve tarihli yasanın olumlu bir gelişme değil Müslüman Azınlık’ın dini alanda özerk yapısına bir darbe olduğunu ifade etmektedir. Atanmış müftülere bağlı olarak görev yapacak 240 imamın belirlenmesi sürecinde tamamı Hristiyanlardan oluşan beş kişilik bir komitenin görevlendirilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden ABTTF, Müftü sorununa çözüm bulunmaksızın Batı Trakya’da bulunan camilerde görev yapacak imamların sözleşmeli memur olarak işe alınmalarının Azınlık’ın din özgürlüğünün ihlali anlamına geldiğini belirtmektedir.

Paralel raporunda ABTTF, dini alanda yaşanan güncel sorunlara örnek olarak Okçular Camii’nin üçüncü kez kundaklanması ile Ramazan ayında Koyunköy davulcusuna yönelik silahlı tehdit olaylarını ayrıca dile getirerek giderek yükselişe geçen din temelli nefret eylemleri ile saldırılara dikkat çekmektedir. Raporun sonunda ise dini gruplar ile düzenli olarak bir araya geldiğini ifade eden A.B.D. Yunanistan Büyükelçiliği yetkililerini ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı temsilcileri ile buluşmaya ve sorunları onların ağzından dinlemeye davet etmektedir. Konu ile ilgili olarak ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, “Yunanistan’ı konu alan uluslararası raporlara yönelik olarak ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın görüşünü hazırladığı raporlar ile anında yetkililere aktararak eksik bilgilendirme veya yanlışlıkları gidermek amacındadır. Böylelikle Azınlık, sorunlarını ilk ağızdan yetkili makam ve mercilere aktarmakla sesini duyurmaktadır” açıklamasında bulundu.
GALERİ