ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

FUEN 51. Uluslar Kongresi´nde Çok Dilliliğin Önemi Vurgulandı

30.05.2006
24-28 Mayıs 2006 tarihleri arasında Almanya´nın Bautzen kentinde toplanan Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN) 51. Uluslar Kongresi´nde Avrupa´nın 33 ülkesinden azınlıkların temsilcileri ve uzmanlar yer aldı.

Avrupa Halkalrı Federal Birliği (FUEN) tarafından Almanya´nın tanınmış dört azınlığından biri olan Sorb azınlığının yaşadığı Bautzen kentinde düzenlenen 51. Uluslar Kongresi´nde ana tartışma konusunu Avrupa´da çok dillilik oluşturdu.

25 Mayıs sabahı FUEN Başkanı Romedi Arquint, Saksonya Eyaleti Başbakanı Georg Milbradt, Federal Almanya ulusal azınlıklar ve Almanya´ya yerleşmiş dış Almanlar (Aussiedler) dairesi sorumlusu Cristoph Bergner, Brandenburg Eyaleti Bilim, Araştırma ve Kültür Bakanı Johanna Wanka, Bautzen Büyük Şehir Belediye Başkanı Christian Schramm, Avrupa Konseyi Temsilcisi Françoise Kempf, Avrupa Halkları Gençliği (JEV) Başkanı Aleksander Studen-Kirchner ve Sorb Birliği Başkanı Jan Nuck´un açılış konuşmalarıyla başlayan toplantılarda Batı Trakya Türk azınlığını temsilen ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ve yönetim kurulu üyesi Mehmet Hüseyin ile Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği´nden Pervin Hayrullah ve Gülseren Ömer katıldı. Batı Trakya heyetini temsilen bir konuşma yapan Pervin Hayrullah Batı Trakya Türk azınlığının eğitim alanında karşılaştığı sorunları dile getirdi.

Uzmanlar ve azınlık temsilcilerinin üç gün boyunca iştirak ettiği toplantılarda azınlık dillerinin Avrupa´nın zenginliğini oluşturduğu ve korunması gereken değerler olmanın yanında, anadillerin korunması gereken bir insan hakkı olduğu vurgulandı. Toplantıyı değerlendiren ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, „Diğer azınlıkların ve devletlerin farklı dillerle yaşam tecrübelerini paylaşmak bizim için oldukça öğretici oldu“ dedi. Lozan Antlaşması´ndan beri anadilde eğitim hakkına sahip Batı Trakya Türklerinin uluslararası antlaşmalarla tanınmış bu hakkının ciddi ihlallerle karşı karşıya kaldığinı vurgulayan ABTTF Başkanı, „Diğer AB ülkelerinde azınlık hakları ve eğitimi için atılan önemli adımlar karşısında ülkemiz Yunanistan´daki kötü niyetli uygulamalar bizler için üzüntü kaynağı oluşturuyor“ dedi. Habipoğlu, azınlık eğitiminin işlevsiz hale getirilmesi için atılan adımların farklı dil ve kültürlerin değerinin ülke için bir zenginlik olduğunun hala anlaşılmadığını gösterdiğini söyledi

Batı Trakya´yı temsilen toplantıya katılan heyetin başkanlığını yapan Halit Habipoğlu, üç yıldır katıldıkları FUEN toplantıları vasıtasıyla Avrupalı diğer azınlıklarla işbirliğini arttırdıklarını, 19. madde mağdurları için başlatılan kampanyalarda diğer Avrupalı azınlıklardan gelen desteğin, bu kurum çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmaların başarısını gösterdiğini kaydetti. FUEN toplantılarına kendileri ile beraber ilk kez Batı Trakya´dan da bir derneğin iştirak etmesinin sevindirici olduğunu söyledi.
GALERİ