ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa Konseyi´nden ABTTF´nin Görev Çağrısına Yanıt

17.01.2006
Avrupa Konseyi´nden ABTTF´nin Görev Çağrısına Yanıt

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu´nun (ABTTF) Temmuz ayında Batı Trakya Türk azınlığının sorunlarına ilişkin 26 sayfalık bir raporla Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Alvaro Gil-Robles´a yaptığı görev çağrısı üzerine Konsey, Yunanistan´daki Türk azınlığın sorunlarına ilişkin olarak harekete geçti.

Geçtiğimiz Nisan ayında Avrupa Konseyi´ni (AK) ziyaret eden Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu heyeti , parlamenter ve komiserlerle görüşmüş, bu görüşmeler üzerine AK Insan Hakları Komiseri Alvaro Gil-Robles´a Batı Trakya Türk azınlığının sorunlarına ilişkin bir görev çağrısı yapılması gündeme gelmişti. Temmuz ayında, Yunanistan´da yaşayan Türk azınlığın sorunlarını ele 26 sayfalık bir raporla yapılan görev çağrısı üzerine Avrupa Konseyi harekete geçerek, Yunanistan´a Aralık ayında bir inceleme gezisi düzenledi.

AK Insan Hakları Komiseri Gil-Robles´in ofisinden yapılan açıklamaya göre, Yunanistan hakkında 2002 yılında bir rapor hazırlayan Gil-Robles başkanlığındaki heyet, ülkedeki insan hakları koşullarına ilişkin olarak gelişmeleri ve Batı Trakya Türk azınlığının koşullarını incelemek üzere Yunanistan´a gitti. Yerel ve ulusal düzeyde temsilciler, dini önderler ve sivil toplum kuruluşları ile görüşmelerde bulunan heyet, Batı Trakya´ya ilişkin incelemelerinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu´nca İnsan Hakları Komiserine iletilen verileri esas aldı.

31 Mart 2006 itibariyle görev süresi dolacak olan AK İnsan Hakları Komiseri Alvaro Gil-Robles´in görev süresinin dolmasından evvel, konuya ilişkin hazırlanan rapor tamamlanarak kamuoyunun dikkatine sunulacak. Avrupa Konseyi´nin Batı Trakya Türk azınlığına karşı gösterdiği duyarlılıktan memnuniyetini ifade eden ABTTF Başkanı Habipoğlu, hazırlanacak raporun, Batı Trakya´da yaşadıkları sorunların Avrupa Konseyi vasıtasıyla çözümü için bir anahtar rolü oynayabileceğini umduğunu belirtti. Bu gelişmeyi, ABTTF´nin çalışmalarının karşılıksız kalmadığını gösteren bir ödül olarak algıladıklarını söyleyen ABTTF Başkanı, „Yunanistan´da yaşayan Türk azınlığın maruz kaldığı haksızlıklara dur demenin zamanı gelmiştir. 21. yy. da bir topluluğun milli kimliğini inkar etmek, dini liderlerini seçmelerine engel olmak, vakıflarını işgal altında tutmak, eğitimini katletmek, siyasi yaşamda hür hareket etmelerinin önüne geçmek, hiçbir suçu olmayan insanları vatansızlığa mahkum etmek ve daha pek çok ihlal, artık daha fazla sürdürülemez. Bu gidişata başta Avrupa kurumları olmak üzere, tüm dünya artık dur demelidir.“ dedi. Habipoğlu, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserine attığı bu ilk adım için tebrik ve teşekkürlerini iletti.