ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Karşılıklılık Mantığına Geçit Verilmemelidir

09.12.2005
ABTTF Basın Bürosu, Witten – 07.12.2005

Basın Bildirisi:

ABTTF Başkanı Habipoğlu "Karşılıklılık" Mantığına Geçit Verilmemelidir

Avrupa Konseyi´nin Batı Trakya Türklerinin Sorunları ile Türkiye´deki Gayrimüslim azınlıkların sorunlarını aynı raporda ele alma yönünde eğilimi karşısında Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, karşılıklılık prensibinin devreye girmesi için uyarıda bulundu.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi´ne Türk delegasyonunca sunulan rapor ile Batı Trakya Türk azınlığının, kimliğini ifade edebilme, dinsel önder seçimi, toprak kaybı ve vatandaşlıktan çıkarılma gibi sorunları gündeme getirilmiş; Yunan heyeti karşı bir rapor sunarak Türkiye´yi gayrimüslim azınlıklara tanınan haklar konusunda eleştirmişti. Konuyu görüşen AKPM Siyasi Bürosu, Kasım ayında yaptığı toplantıda, iki raporun bir arada değerlendirilmesine ilişkin görüş bildirmiş, hukuki inceleme amacıyla meseleyi hukuk işleri komisyonunun önüne getirmişti. 13 Aralık 2005 tarihinde toplanacak komisyonun olumlu karar vermesi halinde Türkiye´deki gayrimüslim azınlıklar ve Yunanistan´daki Müslüman-Türk azınlık eş zamanlı olarak parlamentonun gündemine gelecek.

Temmuz ayı başında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisindeki Türk ve Yunan delegasyonlarının başkanlarına mektup yazarak, Batı Trakya Türk azınlığını da gündemlerine almalarını istediklerini ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Alvaro Gil-Robles´e bir rapor sunarak Batı Trakya için görev çağrısında bulunduklarını hatırlatan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, azınlığımızın parlamento gündemine gelmesi bizleri sonsuz derecede sevindirmekte, çalışmalarımızın meyvelerini vermeye başladığını görmek bir o kadar gururlandırmaktadır.“ dedi.

Makedon, Arnavut ve Ulahlar da yer almalı

Hazırlanacak raporun iki ülkedeki azınlıkları konu alacak olmasının „tehlikeli alan“a girme riskinin bulunduğuna dikkati çeken ABTTF Başkanı şöyle devam etti: „Türkiye´deki gayrimüslim azınlıklar ile Yunanistan´da yaşayan azınlığımızın haklarıni garanti eden Lozan Antlaşması´nın 37-45. maddeleri, uluslararası hukukun ana ilkelerine aykırı olarak karşılıklılık ilkesi çerçevesinde uygulandı. Karşılıklılık bir ülkenin kendi vatandaşlarını bazı haklardan alıkoyması anlamına gelmez, bir diğer ülkenin kendi vatandaşlarına haksızlık yapması da bu durumu meşrulaştırmaz. Bu hata tarihte yapıldı. Umarım hazırlanacak rapor da bu hatayı tekrar eder nitelikte olmaz.“ diye konuştu. Yunanistan´da kendilerinden başka azınlıkların da bulunduğunu, Yunanistan´daki azınlıkları ele alan bir raporun diğer etnik azınlıklar olan Makedon, Arnavut ve Ulahları da kapsaması gerektiğini işaret eden Habipoğlu, Lozan´ın korumasından istifade edemeyen bu azınlıkların yok sayılmaması gerektiğini söyledi.