ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

“Vatansızlar” Sorunu Masaya Yatırıldı

21.10.2005
ABTTF Basın Bürosu, Witten – 19.10.2005

Basın Bildirisi:

“Vatansızlar” Sorunu Masaya Yatırıldı

Yunan Vatandaşlık Yasası’nın 19. maddesinin yürürlükten kaldrılmasından sonra vatandaşlıkları geri iade edilmeyen 60 binden fazla Türk mağdurun sorunları TRT INT kanalında yayınlanan “Arayış” programında mercek altına alındı.

18 Ekim 2005 akşamı TRT INT’te yayınlanan “Arayış” programında 19. Madde mağdurlarının durumu siyasi, hukuki ve insani boyutlarıyla ele alındı. Programa ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu’nun yanısıra Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tekin Akıllıoğlu ve ABTTF Yönetim Kurulu Üyesi Engin Ahmet katıldılar.

1955-1998 yılları arasında yürürlükte kalan Yunanistan Vatandaşlık Yasası’nın 19. maddesi Helen soyundan olmayan Yunanistan vatandaşlarının idari karar alınarak vatandaşlıktan çıkartılmasının önünü açıyordu. Özellikle yurtdışında yaşayan yüzbine yakın Türk ve Makedon “artık Yunanistan’a geri dmnmeyeceklerine kanaat getirilerek” vatandaşlıktan çıkartıldılar. Bu konuyu ele alan programda öncelikle ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Yunan Vatandaşlık Yasası’nın yürülükten kaldırılan 19. Maddesi ile ilgili bilgi verdikten sonra, geçmişten bugüne yaşananları anlattı. Yunanistan İçişleri Bakanlığı’nın verdiği rakamlara göre 46 bin 638 Türkün keyfi bir şekilde vatandaşlıktan çıkartıldığını belirten ABTTF Başkanı Habipoğlu, bu sayıya anne ve babası mağdur olup da yurtıdışında doğan ve Yunan vatandaşı olma hakkını kullanamayan onbinlerce çocuğu da dikkate almak gerektiğini belirtti. Konunun Avrupa Birliği’nin bir sorunu olduğunu belirten Halit Habipoğlu, “Bizler Avrupa Birliği’nin bu konuya eğilerek, mağdur olan kişilere haklarının iade edilmesi konusunda Yunanistan’a baskı yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

Programda konuyla ilgili uzun yıllar çalışmalar yapmış olan Prof. Dr. Tekin Akıllıoğlu da konunun hukuksal yönü hakkında bilgiler verdi. Tekin Akıllıoğlu “19. maddeyi sinsice kullanan Yunanistan, bu konuda alınan hiçbir idari kararı karardan etkilenen kişilere zamanında tebliğ etmemiştir. Bu da mağdurların mahkemeye başvurmaları için gerekli azami sürenin dolmasına ve açılacak davaların zamanaşımına uğramasına neden olmuştur” diyerek, bu yüzden 19. madde mağdurlarının, ancak ve ancak vatandaşlıklarını kaybetmeleri nedeniyle mülkleri üzerinde tasarruf haklarını kullanamamaları ve ailelerine erişimlerinin engellenmesi halinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne dayanarak doğrudan AİHM önünde meselelerini dava konusu edebileceklerini kaydetti.

Programa katılan 19. madde mağduru Engin Ahmet de vatandaşlıktan çıkartılış hikayesini ve bu yüzden yaşadığı zorlukları anlattı. Yunan makamlarının kendisini keyfi bir şekilde vatandaşlıktan çıkarttığını ve kendisine konu ile ilgili hiçbir resmi tebliğ yapılmadığını belirten Engin Ahmet, “Tatil amacıyla Yunanistan’da bulunduğum sırada bir belge almak üzere belediyeye gittiğimde bana görevli memur tarafından vatandaşlıktan çıkartıldığım söylendi. Daha sonra sadece bu yüzden tatilimi uzatmak zorunda kaldım ve ancak onbinlerce Euro harcayarak Yunanistan’dan çıkabilmeyi başardım. Daha sonraki yıllarda maddi ve manevi olarak büyük sıkıntılar çektim. Ancak Alman vatandaşı olduktan sonra sorunlarım bir nebze olsun azaldı” dedi.

Programın sonunda söz alan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu 19. madde mağdurlarına seslenerek “Haklarımızı alabilmek için birlik olmalı ve hep beraber hareket etmeliyiz. ABTTF olarak 19. madde mağdurlarını içeren bir bilgi bankası oluşturmaktayız, ancak maalesef henüz yeterli sayıya ulaşabilmiş değiliz. Bunun için 19. madde mağduru olan herkesi posta, telefon, faks ve internet yoluyla bize ulaşarak kendileri ile ilgili bilgileri ulaştırmalarını bekliyoruz” dedi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun 19. madde mağdurları ile ilgili oluşturduğu bilgi bankasına kayıt olmak isteyenlerin www.abttf.org sitesini ziyaret ederek, sitede bulunan formu doldurmaları gerekmektedir.
GALERİ