ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan Alacakaranlıktan Çıkmalıdır

10.10.2005
ABTTF Basın Bürosu, Witten – 07.10.2005

Basın Bildirisi:

Yunanistan Alacakaranlıktan Çıkmalıdır

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan raporda, azınlıklar, göçmenler ve sığınmacılara karşı yapılan insan hakları ihlalleri nedeniyle Yunanistan ağır bir dille eleştirilerek, insan haklarının hala daha “alacakaranlıkta kaldığı” vurgulandı.

Uluslararası Af Örgütü tarafından 5 Ekim 2005 tarihinde yayınlanan rapor, Yunanistan’da yaşayan azınlıklar, göçmenler ve sığınmacıların durumu tüm çıplaklığıyla ortaya koydu. Raporda Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı ve Makedon Azınlığı’nı hala daha tanımadığı, bunun da ifade özgürlüğü, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü gibi alanlarda insan hakları ihlallerine yol açtığı vurgulandı. “İskeçe Türk Birliği”nin kapatılması ve “Makedon Kültürü Evi”nin kurulmasına izin verilmemesi de bu ihlallere örnek olarak verildi.

Raporda Yunan Vatandaşlık Yasası’nın yürürlükten kaldırılan 19. maddesinden dolayı vatandaşlıklarını kaybeden Batı Trakya Türk Azınlığı mensupları da dile getirildi. Yunan makamlarının vatandaşlığı elinden alınanlara, vatandaşlıklarını geri vermeyi hala daha reddetiği belirtilerek, sosyal haklarından mahrum olan mağdurların içerisinde bulunduğu zor koşullar dile getirildi.

2002 yılında yayınlanan rapordan beri değişen hiçbirşeyin olmadığı belirtilen raporda, göçmenler ve sığınmacıların maruz kaldığı insan hakları ihlalleri ve tecavüze varan kötü muameleler de örnekleriyle anlatıldı. Tüm bu insan hakları ihlalleri nedeniyle ağır bir dille eleştirilen Yunanistan, azınlıklar, göçmenler ve sığınmacılarla ilgili politikalarını gözden geçirmeye ve ulusal azınlıklar, insan hakları ve göçmenlerle ilgili daha önce imzalamış olduğu uluslararsı anlaşmaları onaylamaya çağırıldı.

Uluslararası Af Örgütü’nün raporunu değerlendiren ABTTF Genel Sekreteri Mustafa Kasap, “Medeniyetin beşiği olan Yunanistan’ın, raporda bu şekilde yer alması, Yunanistan vatandaşı olan herkesi olduğu gibi biz, Batı Trakya Türklerini de derinden üzmüştür. Başbakan Sayın Kostas Karamanlis, 2004 yılında yapılan 7 Mart genel seçimleri öncesi, özellikle Azınlığımızın sorunlarını çözeceği konusunda söz vermişti. Ancak şu ana kadar her hangi bir adım atılmaması Batı Trakya Türk Azınlığı mensuplarını hayal kırıklığına uğratmıştır” dedi. Karamanlis Hükümetine bu sözünü tekrar hatırlatan Mustafa Kasap Yunanistan’da hala daha yok sayılan Türk ve Makedon azınlığı mensuplarının, varlığının tanımasını, göçmenler ve sığınmacılara karşı yapılan insan haklarına bir son verilmesini istedi. Mustafa Kasap, sözlerini “Bu raporda da bir kez daha belirtildiği gibi, Yunan makamlarını 1997’de imzalanan ‘Ulusal Azınlıkların Korunmasına Dair Çerçeve Sözleşmesi’ni onaylamaya çağırıyoruz. Bu sayede Yunanistan’da yaşayan azınlıkların maruz kaldığı insan hakları ihlalleri sona erecek ve içinde yaşamak zorunda bırakıldığımız bu ‘alacakaranlık’ biraz olsun aydınlanacaktır” şeklinde tamamladı.
GALERİ