ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABD İnsan Hakları Raporu yayınlandı

11.03.2005
Demokrasi, Çalýþma ve Ýnsan Haklarý Bürolarý tarafýndan hazýrlanan raporun giriþ bölümünde insanlarýn hayat standartlarýnda genel iyileþmelerin kaydedildiði ancak, etnik azýnlýklarýn dernekleþme ve din özgürlüðü konusunda hala sýkýntý çektiði kaydedildi.

Mülteciler, hapishanelerin durumu, polisin davranýþlarý, yanlýþ yargýlamalar, sebepsiz ve yanlýþ tutuklamalar konusunda yaptýlan araþtýrma ve edindinilen bilgilere yer verilen raporda, insan ve azýnlýk haklarý aktivistlerinin polis karakollarýnda ve hapishanelerde araþtýrma yapma ve incelemede bulunmalarýna müsade edilmediði belirtildi.

Raporun "Serbest konuþma ve medya özgürülüðü" bölümünde, Yunanistan'da medya özgürlüðünün bulunduðu, Türk televizyon kanallarýnýn uydu ile izlendiði ve etnik ve dilsel azýnlýk mensuplarýnýn kendi dillerinde bültenler yayýnlayabildiði yazýldý.

Dernekleþme Özgürlüðü

Raporun dernekleþme özgürlüðü bölümünde, dernekleþme özgürlüðünün Yunanistan Anayasasý tarafýndan garanti altýna alýndýðýný ancak mahkemelerin etnik azýnlýklarý tanýmlayan kelimeleri ihtiva eden derneklerin kurulmasýna müsade etmediðine dikkat çekildi.

Din özgürlüðü

Yunan Anayasasý'nýn din özgürlüðü konusunda geniþ imkanlar tanýdýðýný, devletin atamýþ olduðu müftülerin ve bazý din adamlarýnýn masraflarýný ödediði kaydedildi.

Müslümanlarýn Trakya'da resmi azýnlýk olduðu ve devletin iki müftü atadýðýna dikkat çekilen raporda, "Müslümanlarýn çoðu atanmýþ müftülere riayet etmektedir. Bazý müslümanlar ise Türkiye'nin de yardýmýyla iki müftü seçti. Yunan mahkemeleri seçilmiþ müftülerden birisini makam gaspý suçundan dolayý yargýlamaktadýr. Ýstinaf Mahkemesinin kararý yýl sonunda hala açýklanmamýþtý." þeklindeki ifadelere yer verildi.

Eðitim

Devletin "Müslüman azýnlýk" için ilk ve ortaokullarý açtýðý ve iki medrese ile Kur'an'ýn öðretildiði ileri sürülen raporda, Türkçe konuþan aktivistlerin Batý Trakya'daki azýnlýk okullarýnda eðitim sisteminin ve kalitesinin iyi olmadýðý, devlet memuru olan S.Ö.P.A.'lý öðretmenlerin eðitim vermekten yoksun olduðu konusunda þikayet ettikleri belirtildi.

19. Madde maðdurlarý

Raporun 7. sayfasýnda 1998 yýlýnda yürürlükten kaldýrýlan ve insanlara yeniden vatandaþlýða baþvurma imkanýný saðlayan yasa ile vatandaþlýðýný kaybeden çoðu "Müslüman azýnlýk" mensubu olan 143 kiþiye "vatansýz-haymatlos" belgesinin verildiði belirtildi. Kasým ayý itibariyle vatandaþlýða baþvuran 111 kiþiden 65 kiþinin vatandaþlýða geçtiði ve 46 baþvurunun ise beklemede olduðu yazýldý. ECRÝ'nin Yunanistan için hazýrlamýþ oluduðu 3. Raporda Yunanistan'a vatansýzlara vatandaþlýklarýnýn verilmesi konusunda eleþtirinin yapýldýðý ve bu sorunun derhal çözümlenmesi konusunda önerilerin yapýldýðý hatýrlatýldý.

Batý Trakya'da "Müslüman azýnlýk" için baþlýca Doðu Makedonya ve Trakya Bölge Genel Sekreteri'nin sorumlu olduðu ancak Dýþiþleri Bakanlýðý'nýn da önemli danýþmanlýk rolü olduðu ifade edildi.

Ulusal Etnik Azýnlýklar

Raporun bu bölümünde bir çok Yunan vatandaþýnýn kendilerini Türk, Makedon, Ulah, Arnavut, Pomak olarak tanýmladýðý ancak devletin hiç bir etnik azýnlýðý tanýmadýðý, önceki hükümetin ise kendi kendini ifade etme hakkýný tanýdýðýný açýkladýðý kaydedildi.

Kendilerini etnik bir azýnlýðýn bireyi olarak tanýmlayan kiþilerin rahatça kendilerini ifade edemediði ve kültürlerini yaþatamadýðý belirtildi. Batý Trakya'da "Türk" kelimesinin derneklerde kullanýmýnýn yasak oluðu, isminde Türk kelimesi bulunduðu için 1927 yýlýnda kurulan "Ýskeçe Türk Birliði"nin kapatýlma davasýnýn Yargýtay Yüksek Mahkemesi'nde olduðu ve "Rodop Ýli Türk Kadýnlarý Kültür Derneði"nin isminde Türk kelimesi bulunduðu için kurulmasýna mahkeme kararý ile müsade edilmediði kaydedildi.

Raporda ayrýca kendilerini Makedon olarak tanýmlayan kiþilerin kurmak istediði derneðin mahkeme kararýyla kurulmasýna izin verilmediði ifade edildi.