ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Dışişleri Bakanı Yerapetritis: “Yunanistan’daki azınlık mensupları eşit haklardan faydalanmaktadır”

06.09.2023

ABTTF Başkanı: “Ülkemizin Dışişleri Bakanı Yerapetritis’in Batı Trakya Türk toplumu mensuplarının eşit haklardan faydalandığına dair açıklaması gerçeklerle bağdaşmamaktadır. Batı Trakya’da ‘Türk’ isimli derneklerimizi kapatan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kapatılan derneklerimizle ilgili kararlarını Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin tüm uyarılarına rağmen 15 yıldır uygulamayan ülkemiz, etnik kökene veya gruba işaret eden ‘Ermeni’ isimli derneğin bölgemizde yasal olarak faaliyet göstermesine ise izin vermekte, örgütlenme özgürlüğü konusunda bizlere karşı çifte standart uygulamaktadır.”

Ülkemiz Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis 5 Eylül 2023 tarihinde Ankara’da anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü. Yerapetritis ve Fidan arasında yapılan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Görüşmede Batı Trakya Türk toplumunun sorunları da ele alındı.

Ortak basın toplantısında Yunanistan’da yaşayan soydaşların sorunlarını da önemli bir gündem maddesi olarak ele aldıkların belirten Fidan, “Ülkemizdeki azınlıkların sorunları konusunda da pek çok olumlu uygulamayı hayata geçirmiştik. Aynı yapıcı uygulamayı soydaşlarımız için de bekliyoruz.” dedi.

Yerapetritis de basına yaptığı açıklamada, görüşmede azınlıkları ilgilendiren konuları ele aldıklarını kaydederek şöyle dedi: “Bizim görüşümüze göre azınlıklar iki ülke arasında iş birliği ve barış köprüleri teşkil etmekte. Yunanistan’daki azınlık mensupları eşit vatandaşlardır. Eşit haklardan faydalanmaktadır.”

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemizin Dışişleri Bakanı Yerapetritis’in Batı Trakya Türk toplumu mensuplarının eşit haklardan faydalandığına dair açıklaması gerçeklerle bağdaşmamaktadır. Batı Trakya’da ‘Türk’ isimli derneklerimizi kapatan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kapatılan derneklerimizle ilgili kararlarını Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin tüm uyarılarına rağmen 15 yıldır uygulamayan ülkemiz, etnik kökene veya gruba işaret eden ‘Ermeni’ isimli derneğin bölgemizde yasal olarak faaliyet göstermesine ise izin vermekte, örgütlenme özgürlüğü konusunda bizlere karşı çifte standart uygulamaktadır. 1923 Lozan Antlaşması ile eğitim ve dini özerkliğimiz teminat altına alınmış olmasına rağmen özerk statüdeki ilkokullarımız öğrenci azlığı bahanesiyle her yıl birer birer kapatılmakta, iki dilli azınlık anaokulları talebimiz ülkemizin yetkili makamları tarafından yıllardır yanıtsız bırakılmaktadır. Devlet, ülkemizdeki hakim din Ortodoks Hristiyanlık ve diğer tanınmış dinlerin iç işlerine müdahale etmezken özerk statüdeki müftülüklerimiz çıkarılan son yasa ile devlet dairesine dönüştürüldü. Tüm bu örnekler ülkemizin yöneticilerinin toplumumuzla ilgili açıklamalarıyla gerçekler arasındaki uçurumu alenen gösteriyor.” dedi.

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com 

GALERİ