ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

SYRIZA’nın önemli isimlerinden Sotiris Valden, Batı Trakya’da “Türk” azınlığın tanınmasını istedi

30.06.2023

ABTTF Başkanı: “Ülkemizin Valden gibi sağduyulu siyasetçileri de artık güneşin balçıkla sıvanamayacağını görmekte, Batı Trakya’daki varlığımızın ve Türk kimliğimizin inkarının ülkemiz tarafından daha fazla sürdürülemeyeceğini, bu inkar politikasının bölgemizdeki barış ve uyum içerisinde bir arada yaşamaya ve ülkemizin uluslararası alandaki çıkarlarına zarar verdiğini apaçık ilan etmekteler.”

Radikal Sol İttifak (SYRIZA) Avrupa Politika Departmanı Sekretaryası üyesi ve 2019’da partisinin Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili adayı Sotiris Valden, Batı Trakya’daki azınlığın “Türk” olarak tanınmasını talep etti.

Iefimerida.gr haber sitesinde yayımlanan 29 Haziran 2023 tarihli makalesinde Valden, Batı Trakya’daki azınlığın “Türk” olarak tanınmasının gerçeklik payına değinerek, bu durumun Yunan demokrasisini yönetmesi gereken ilkeler ve uluslararası yükümlülükler dolayısıyla gerekli olduğunu kaydetti. Batı Trakya’daki azınlığın “Türk” olarak tanınmasının azınlık içerisindeki iklimin iyileşmesine katkı sağlayacağının belirten Valden, bu durumun ayrıca komşu ülke Türkiye ile ilişkilerin de güçlenmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “SYRIZA’nın önde gelen isimlerinden Sotiris Valden’ın makelesinde ülkemizin Batı Trakya’daki azınlığı ‘Türk’ olarak tanıması gerektiğini belirtmesi, gerçeğin itirafıdır! Ülkemizin Valden gibi sağduyulu siyasetçileri de artık güneşin balçıkla sıvanamayacağını görmekte, Batı Trakya’daki varlığımızın ve Türk kimliğimizin inkarının ülkemiz tarafından daha fazla sürdürülemeyeceğini, bu inkar politikasının bölgemizdeki barış ve uyum içerisinde bir arada yaşamaya ve ülkemizin uluslararası alandaki çıkarlarına zarar verdiğini apaçık ilan etmekteler. Evet, yüzyıllardır bu topraklarda Türk olarak yaşıyoruz ve ülkemizin sadık vatandaşlarıyız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de üç derneğimiz ile ilgili ülkemiz aleyhine verdiği kararlarla bu gerçeği teyit etmiştir. Ülkemiz artık bizlere başka kimlikler dayatmaktan vazgeçmeli, varlığımızı tanımalıdır. Keza toplumumuz son genel seçimlerde ülkemizin Türk kimliğimizi inkar politikasına karşı cevabını bir kez daha en demokratik şekilde sandıkta vermiştir.” dedi. 

GALERİ