ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Η ζωντάνια στη χώρα μας εξαφανίζεται μόλις περάσουμε το ποταμό Νέστου, μήπως επειδή ζουν οι Τούρκοι στη Ροδόπη και στην Ξάνθη;

15.05.2023

Αγαπητοί αναγνώστες, 

Όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, η περιοχή μας βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στην κορυφή της Ευρώπης για την οικονομική της οπισθοδρόμηση. 

Αυτή η εικόνα φυσικά άλλαξε με τη διεύρυνση της ΕΕ το 2004 και την ένταξη νέων μελών στην Ένωση.

Ωστόσο, σχεδόν 20 χρόνια μετά τη μεγάλη επέκταση, η περιοχή μας εξακολουθεί να είναι μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ευρώπης.

Η περιοχή μας όμως κατέχει στρατηγική θέση λόγω του ότι συνορεύει με την Τουρκία και Βουλγαρία, και αποτελεί μια πολύ ευνοϊκή περιοχή όσον αφορά τη γεωργία, τον τουρισμό και τη βιομηχανία.

Υπάρχουν κονδύλια που καθορίζονται με βάση διαφορετικά θέματα και προτεραιότητες σε επίπεδο ΕΕ για τις οικονομικά υπανάπτυκτες περιφέρειες και η χώρα μας επωφελείται επίσης από αυτά τα κονδύλια σε πολλούς τομείς.

Συνολικά 38,8 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί στη χώρα μας για την περίοδο 2007-2027 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το οποίο δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην ανάπτυξη και τη διαρθρωτική βελτίωση των υπανάπτυκτων περιοχών, παράλληλα στην αναδιάρθρωση των βιομηχανικών περιοχών σε παρακμή και στη μείωση των περιφερειακών ανισορροπιών.

Ως εκ τούτου, εξετάζοντας την περιοχή μας στο τέλος της ημέρας, δεν μπορούμε να δούμε μια ανεπτυγμένη περιοχή από άποψη οικονομικής και αγροτικής ανάπτυξης.

Το έχετε παρατηρήσει αυτό;

Από τη Θεσσαλονίκη στην Καβάλα στο δρόμο μου προς τη πατρίδα με το αυτοκίνητο, οι γεωργικές εκτάσεις καλλιεργούνται-φυτεύονται και είναι καταπράσινα παντού, και πόλεις είναι γεμάτες ζωντάνια και κινητικότητα. 

Με το που περνάς το ποταμό Νέστου η ζωντάνια που συναντάμε σε όλο το εύρος της χώρας αρχίζει και χάνεται. 

Η θέα αυτή αλλάζει δραματικά.  

Είναι σχεδόν σαν να έχει τιμωρηθεί η περιοχή μας και να έχεις μπει σε απαγορευμένη ζώνη.

Γιατί άραγε;

Ωστόσο, με τη Διοικητική Διαίρεση του Καλλικράτη το 2011, επανακαθορίστηκαν οι 13 περιφέρειες στη χώρα μας και δημιουργήθηκε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης της οποίας η έδρα επιλέχθηκε να είναι η Κομοτηνή.  

Οι εξουσίες των περιφερειών που είχαν δημιουργηθεί προηγουμένως με το κρατικό σύστημα επαναπροσδιορίστηκαν και επεκτάθηκαν.

Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των περιφερειών σε επίπεδο διοικητικής διαχείρισης, παρέχοντάς τους έτσι ένα ευρύτερο πεδίο δράσης στον τομέα της ανάπτυξης.

Η Καβάλα, η Δράμα και η Αλεξανδρούπολη, οι οποίες βρίσκονται εντός των συνόρων της περιφέρειας μεταμορφώθηκαν σε πολύ ζωντανές πόλεις στον τομέα του τουρισμού και των υπηρεσιών, όμως δεν ισχύει το ίδιο για την Ροδόπη και Ξάνθη. 

Για κάποιο λόγο, έχουμε σημειώσει οπισθοδρόμηση αντί για πρόοδο όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη.

Για αυτό ακριβώς το λόγο δεν έχει δημιουργηθεί η Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;

Ποιο είναι όμως το αποτέλεσμα;

Έχουν περάσει τρία χρόνια, δεν έχει γίνει καμία ορατή αλλαγή. 

Έχει επενδυθεί η περιοχή;

Όχι!  

Δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια σε αυτή τε περίοδο που διανύσαμε! 

Ποιος ο λόγος κατά τη γνώμη σας;

Ακόμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη βουλή δεν μπορούν εξηγήσουν αυτή τη κατάσταση! 

Μήπως επειδή ζούμε εμείς οι Τούρκοι στη Ροδόπη και Ξάνθη;

Μου φαίνεται πως η απάντηση είναι ξεκάθαρη! Εσείς τι θα λέγατε;

Με φιλικούς χαιρετισμούς. 

Χαλήτ Χαμπίπ Ογλού
Πρόεδρος ABTTF 

ΓΚΑΛΕΡΙ