ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Ülkemiz ve anavatanımız arasında yeni bir yakınlaşma dönemi mi başlıyor?

05.04.2022

Sevgili okurlar, 

Ukrayna-Rusya savaşı ülkemiz Yunanistan ve anavatanımız Türkiye’yi yakınlaştırdı. 

Ülkemiz ve anavatanımız Fransa ile birlikte Mariupol’den sivillerin tahliyesi için bir operasyon başlatarak kentte kalan sivilleri tahliye etmeyi planlıyorlar. 

NATO müttefiki olan iki ülke Ukrayna’da savaş devam ederken 13 Mart 2022’de ülkemizin Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in anavatanımıza yaptığı ziyaret ve bu ziyarette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmesi Ankara-Atina arasında epeydir gerilimli olan ilişkilerde bir yakınlaşma işareti olarak görülüyor. 

Batı Trakya’da ise İskeçe’de Horozlu köyünün bağlı olduğu Avdira (Bulustra) Belediyesi, AB’den aldığı fonlar ile köydeki tarihi mezarlığın üzerine futbol sahası ve sosyal tesis inşa etmek için iş makineleriyle mezarlığa girerek mezar taşlarını söküp mezarlığı talan etti.

Tarihimize, dinimize ve dini geleneklerimize yapılan bu saygısızlık karşısında tüm kurumlarımız ve bölgedeki milletvekillerimiz yüksek sesle tepkilerini gösterdiler, yapılan saygısızlığı kınadılar. 

Tüm kurumlarımız, milletvekillerimiz, eyalet düzeyindeki yöneticilerimiz Avdira Belediye Başkanı Çitiridis’i derhal özür dilemeye çağırdılar, ancak beklediğimiz özür maalesef gelmedi.

Fakat alışkın olmadığımız biçimde çoğunluktan bu saygısızlığa karşı lehimize sesler yükseldi. 

Eğitim Bakanlığı Din İşleri Genel Sekreteri Yorgos Kalancis, ölüye saygının tartışılmaz olduğunu söyleyip belediyenin eyleminin herkesi yaraladığını söyledi. 

SİRİZA Partisi belediyenin bu eylemini barbarca hareket olarak niteledi, konuyu en üst seviyeye taşımayı taahhüt etti. 

Yunanistan Komünist Parti de bir açıklama yayınladı, Avdira Belediyesi’den çalışmaların derhal durdurulmasını talep etti.

Horozlu’daki saygısızlık mart ayında gündemimizin en üst sırasındayken İskeçe Müftümüz Ahmet Mete’nin 2016’da Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi’nin bir etkinliğinde yaptığı konuşma nedeniyle 15 ay hapis cezası verilmesine yaptığı itirazı mahkeme haklı buldu. Selanik’teki Asliye Mahkemesi’nde mart sonunda görüşülen davada Mete delil yetersizliği nedeniyle suçsuz bulunarak beraat etti.

Bunun öncesinde Rodop Müftümüz İbrahim Şerif’in de 2016’da Gümülcine’deki Alankuyu Mahallesi’nde düzenlenen toplu sünnet törenine katıldığı için verilen 80 gün hapis cezası, geçen aralık ayında delil yetersizliği nedeniyle bozularak Müftümüz davadan beraat etmişti. 

Bölgemizde yaşanan tüm olaylar karşısında bölgemizin kurumları ulusal düzeyde, bizler uluslararası düzeyde tepkimizi dile getiriyoruz. 

Anavatanımız da ülkemiz ile yaptığı ikili görüşmelerin yanı sıra Batı ülkeleri ile olan görüşmelerde de bize sahip çıkarak sorunlarımını gündeme taşımaya devam ediyor. 

Buna karşılık ülkemiz alışılagelen itirazını dile getirerek Batı Trakya’da gerçeklerden kopuk ve çarpık bir gerçeklik yaratmaya çalışıyor, bölgemizde her şey çok iyiymiş gibi göstermeye çalışıyor. 

Tabii biz de hiç durmadan BM’de, AGİT’te, Avrupa Birliği’nde, Atina’da çalışıyor, sorunlarımız karşısında tepkimizi ve sorunlarımızın çözümü için taleplerimizi dile getiriyoruz. 

Buna örneklerden biri de Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu olarak bilinen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ülkemizin dernek kurma özgürlüğünü ihlal ettiği kararına vardığı üç davada Avrupa Mahkemesi kararlarının 2008’den bu yana, tam 14 yıldır uygulanmasını beklediğimizi anlatmak için yaptığımız girişimler oldu. 

Bizler uluslararası düzeyde çaba göstermeye devam ederken sorunun muhatabı İskeçe Türk Birliği, Strazburg’a bizzat giderek Bakanlar Komitesi ve Komite’ye üye ülkelerin temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde birinci ağızdan taleplerini sıraladı. 

Bu çok önemli!

Zira kimsenin bizim adımıza karar vermesine fırsat vermeden bizi doğrudan ilgilendiren konularda derdimizi kendimiz anlatıyoruz, taleplerimizi söylüyoruz. 

Sevgili dostlar, 

Pandemi nedeniyle iki yıl sonra yeniden mübarek Ramazan ayında iftar sofralarında buluşup camilerde yeniden bir arada dua edebilecek olmanın sevincini yaşıyoruz. 

On bir ayın sultanı Ramazan ayında dini örf ve adetlerimizi yeniden yaşayabilecek, yaşatabilecek olmak çok güzel!

Herkese hayırlı Ramazanlar diler, şimdiden herkesin Ramazan Bayramı’nı kutlarım. 

Saygılarımla.


Halit Habip Oğlu
ABTTF Başkanı

GALERİ