ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Papandreu: Atina AB zirvesinde geri adım attı

18.12.2004
Atina

Yunanistan'da ana muhalefet partisi PASOK'un lideri Yorgo Papandreu, “Atina'nın AB zirvesinde tezlerinden geri adım attığını” söyledi.

Papandreu, AB zirvesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, Brüksel'de AB ile Türkiye arasında varılan anlaşmada Yunan çıkarlarının güvence altına alınmadığını savundu.

AB'nin Türkiye'ye müzakere kararı vermesini iki açıdan değerlendiğini belirten Papandreu, “bir AB vatandaşı olarak Türkiye ile anlaşmaya varılmasından mutluluk duyduğunu, ancak bir Yunanlı olarak bu karara sevinemediğini” belirtti.

Papandreu, Yunanistan'ın Brüksel'de tezlerinden geri adım attığını ve “Atina'nın bugün başarı olarak göstermeye çalıştıklarının, aslında Türkiye'nin savunduğu tezler olduğunu” söyledi.

Papandreu, “AB'nin bugünkü kararı, çıkarlarımızı güvence altına almıyor. Aslında, hükümetin iddia ettiği gibi ortada kazanılmış bir şey yok. Bugün hükümetin başarı olarak gösterdikleri aslında Türkiye'nin 30 yıldan beri savunduğu tezlerdir” dedi.

Diğer yandan, Türkiye ile AB arasında varılan anlaşmadan mutluluk duyduğunu belirten Papandreu, “Bugün, Türkiye-AB ilişkilerinde dönüm noktası olan tarihi bir gündür. Biz Avrupalılar, Türk halkına bu çabasında yardımcı olmalıyız. Türkiye'nin önünde AB zirvesinde de onaylandığı gibi tam üyelikle sonuçlanacak zor bir dönem bulunuyor. Türk halkı bu süreçte bizlere güvenebilir” diye konuştu.

MUHALEFETTEN AB KARARINA TEPKİ

Bu arada diğer muhalefet partileri Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ile Sol İttifak SYN, yaptıkları açıklamalarda, AB zirvesinde Türkiye konusunda alınan kararla ilgili tepkilerini dile getirdiler.

Komünist Partisi açıklamasında, AB'nin bu kararıyla, BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrısla ilgili kararlarını geçersiz kıldığı ve Türkiye'nin Kıbrıs'ı “işgal” konusunu uluslararası bir sorun olmaktan çıkardığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, kararla Yunanistan ile Türkiye arasında “sınır sorunu” varlığının da kabul edildiği kaydedildi.

SYN açıklamasında da Brüksel'deki AB kararlarıyla Yunan tarafının Kıbrıs Cumhuriyeti'nin (Rum kesimi) tanınması, Kıbrıs'tan Türk askerlerinin uzaklaştırılması ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki farklılıklar konusundaki beklentilerinin karşılanmadığı belirtildi.

Hürriyet