ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya’dan Sakelaropulu geçti, ama gören gözler bizi yine görmezden geldiler!

02.06.2020

Sevgili okurlar, 

Batı Trakyamızı kısa ara ile eski Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, Başbakan Kiryakos Miçotakis ve son olarak ülkemizin yeni Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ziyaret etti. 

Ülkemizin ilk kadın Cumhurbaşkanı, üstelik bizim bölgemizden, Yeniköy’lü olan Katerina Sakelaropulu’nun 28-30 Mayıs tarihlerindeki ziyareti bizler için de çok önemliydi.

Zira Cumhurbaşkanımızın bölgemizi ziyaret edeceğini duyduğumda çok meraklandım.  

Acaba bizlerle diyalog kuracak mıydı?

En azından resmi bir sivil toplum kuruluşu olarak Yüksek Tahsilliler Derneğini(BTAYTD) ziyaret edecek miydi? 

Zira BTAYTD yönetimi Cumhurbaşkanı ile görüşmek için resmen talepte bulunmuştu!

Biliyorum, cevabınız hazır! 

Daha öncekiler Batı Trakya Türklerini ziyaret etmiş miydi ki, Sakelaropulu edecekti?

Olur ya, belki de ziyaret ederdi. Çünkü Sakelaropulu herhangi bir partiye üye olmayan, Avrupa’da lisansüstü hukuk eğitimi almış ve ülkenin ilk kadın Cumhurbaşkanıydı! 

Başbakan Kiryakos Miçotakis, onun için “Bütün Yunan halkını birleştirecek üstün bir hâkim” demişti.

Anayasa hukuku alanında uzman, açık görüşlü ve siyaseten herhangi bir parti üyesi olmayan bir kişi olarak Sakelaropulu farklı olacağını bu vesileyle gösterebilirdi! 

Ama olmadı... 

Oysa Almanya’da Steinmeier, Cumhurbaşkanı seçildiğinde yurtiçi ziyaretlerinde önce ülkedeki azınlık gruplarından Sorblar ile Friz ve Dan azınlıklarını ziyaret ederek ilk onlarla görüştü. 

Steinmeier, 80 milyonluk Almanya’da bu azınlıklara haklarının korunacağına dair devlet garantisi  verdi. Üstelik bunu ilk işi olarak yaptı!

Bizim Cumhurbaşkanımız ise bırakın garanti vermeyi varlığımızı görmezden geldi!

Tıpkı eski cumhurbaşkanlarının yaptığı gibi.

Yazık! 

Bu da yetmiyormuş gibi Gümülcine’deki konuşmasında Sakelaropulu akıllarda soru işaretleri bırakacak türden açıklamalar yaptı. Şöyle dedi: 

“Yaşadığımız zor zamanlarda, milli bayramlar bize ilham veriyor ve bize hiçbir şeyin bağışlanmadığını öğretiyor. Bir insana ve herhangi bir halka, kendi idealleri için, kendi ulusal ve sosyal özgüveni için savaşmazsa hiçbir şey hediye edilmez.

Bu 100 yıl boyunca Trakya önemli zorluklarla karşılaştı. Doğu Trakya ve Küçük Asya’dan gelen göçmenlerin sorunsuz yerleşmesinden ve 1923’te Yunanistan ile Türkiye arasında Nüfus Değişimi Anlaşması imzalandıktan sonra, zorlu yaşam koşullarına uyum sağlamanın yanı sıra, bölgenin coğrafi koşulları bölgedeki sınırlarımızın koruyucusu olarak size özel bir rol verdi.”

Ne demek istiyor Cumhurbaşkanımız? 

Bize hitap etmediğine göre bu sözleri ile bizi mi hedef gösteriyor acaba?

Öte yandan Sakelaropulu, “Trakya’da, Avrupa’da benzeri olmayan farklı dinlerin uyumlu bir birlikteliği oluşturuldu ve uygulanıyor” dedi. 

Düzeltmek isterim sayın Cumhurbaşkanım, tüm Avrupa’da farklı etnik köken ve dinlere mensup topluluklar bir arada yaşıyor, yalnızca Batı Trakya’mızda değil! 

Romanya’da Ortodoks, Katolik ve Protestan ve Müslüman bir arada yaşıyor ve bu grupların her bir farklı etnik kökenden geliyor. 

Cumhurbaşkanı,  Trakya’mızın büyük potansiyele ve avantajlara sahip bir bölge olduğunu ancak şu anda  Yunanistan’ın ve Avrupa’nın en geri kalmış bölgelerinden biri olduğunu söyledi. 

Bölgemizin geri kalmış olduğu doğru! Hatta kırsal kalkınma alanında  AB üyesi olduktan sonra verilen yardımlardan zengin ve gelişmiş gösterilmiş Türk köylerimiz yıllarca bu yardımlardan yararlandırılmadı. 

Bölgede Türk köyleri ve Yunan köyleri arasındaki gelişmişlik düzeyi bakımından uçurum böylece derinleşti. Köylerimiz, insanlarımız fakir kaldılar. 

Bölgedeki nüfusumuza bakarsak da bize eşit davranılmadığı için bölgemiz de gelişmedi. 

Ne insan hakları ne de ekonomik kalkınma. 

Önce biz olduğumuz gibi kabul edilmeli, sonra hak ettiğimiz şekilde muamele görmeliyiz. 

Tehdit değil zenginlik olduğumuz gerçekten benimsenmeli. 

Bunlar olduktan sonra gerisi gerçekten kolay olacak. 

Ama işte cesurca ilk adımı atmak kolay değil, hele bu kadar çok kalıplaşmış düşünce ve ön yargı varken. 

Maalesef Sakelaropulu da bunu yapmadı, yapamadı.

Yazık, çok yazık! 


Kalın sağlıcakla. 

Halit Habip Oğlu
ABTTF Başkanı

GALERİ