ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

“Azınlıkları Koruma Paketi” girişiminin yasa önerileri Avrupa Komisyonu’na tanıtıldı

07.02.2020

Halit Habip Oğlu: “Batı Trakya Türk toplumunun da en başından beri desteklediği girişimin AB Komisyonu’na resmi olarak tanıtılması ile AB düzeyinde azınlık korunma mekanizmasının oluşturulması için tarihi bir adım atılmıştır.”

Avrupa’da yaşayan ulusal azınlıkların en büyük çatı kuruluşu Avrupa Milletleri Federal Birliği’nin (FUEN) organize ettiği “Azınlıkları Koruma Paketi (MSPI)” başlıklı Avrupa Vatandaşları Girişimi, 5 Şubat 2020 tarihinde Brüksel’de yapılan resmi toplantıda Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na tanıtıldı.

Girişim hakkında AB Komisyonu ile yapılan bu ilk resmi toplantıda, FUEN Başkanı ve Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Loránt Vincze, FUEN Başkan Yardımcısı Daniel Alfreider, FUEN Onursal Başkanı Hans Heinrich Hansen, MSPI Vatandaşlar Komitesi üyeleri ile azınlık hakları uzmanlarından oluşan MSPI heyeti, Değerler ve Şeffaflıktan Sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Věra Jourová ve Yenilik, Araştırma, Kültür ve Eğitimden Sorumlu AB Komiseri Mariya Gabriel ile bir araya geldi. Toplantıda, girişimde yer alan somut yasa önerileri MSPI heyeti tarafından AB Komisyonu’na aktarıldı.

2013 yılında FUEN tarafından başlatılan girişim için toplanan 1.288.385 imzanın geçerliliği, AB üyesi 28 ülkenin yetkili makamları tarafından onaylanmış, böylelikle MSPI, AB Komisyonu’nun belirlediği koşulları yerine getirerek başarıya ulaşan beşinci Avrupa Vatandaşları Girişimi olmuştu. Avrupa’daki ulusal ve dilsel azınlıkların haklarını geliştirmeyi ve AB düzeyinde azınlık koruma mekanizmasının oluşturulmasını amaçlayan MSPI, AB’ye bu konuda elindeki araçları kullanma ve bir dizi yasal tasarruf alma çağrısında bulunmaktadır.

Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “MSPI’nin AB Komisyonu’na tanıtıldığı bu ilk resmi toplantı, AB düzeyinde azınlık koruma mekanizmasının oluşturulmasına yönelik çok önemli bir adım niteliğindedir. Girişimde yer alan yasa önerilerinin uygulamaya geçirilmesi için AB Komisyonu’nun ve AB Konseyi’nin ikna edilmesinin başarılması halinde, Avrupa’daki ulusal azınlıkların korunması ile dilsel ve kültürel çeşitliliğin teşvik edilmesi, AB’nin tüm üye devletleri bağlayıcı genel politika alanlarından biri olacaktır. Girişim, ulusal azınlıkların dil, eğitim ve kültürel haklarının korunması ve AB’nin bunlarla ilgili etkin politikalar oluşturarak fon sağlamasını talep eden yasa önerilerini içermektedir. Yunanistan tarafından eğitim ve dini özerkliği yıllardır sistematik olarak ihlal edilen Batı Trakya Türk toplumu, girişimin ulusal ve dilsel azınlıklar için talep ettiği program ve projelerde aktif olarak yer alabilecek, AB düzeyinde varlığını daha da güçlü ve görünür kılacaktır. Yanı sıra AB tarafından bahse konu yasa önerilerinin hayata geçirilmesi, Batı Trakya Türk toplumunun ulusal ve kültürel kimliğini koruyup geliştirmesine büyük katkı sağlayacak, asimile olmasını engelleyecektir” açıklamasında bulundu.

*Fotoğraf: www.fuen.org

GALERİ