ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ECRI Atina'da toplandı

10.12.2004
Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe karşı Avrupa Komisyonu (ECRI) Atina'da yuvarlak masa toplantısı düzenledi.

ECRI Sekreterliği tarafından 18 Kasım Perşembe günü Atina'nın "Titanya" otelinde düzenlenen toplantıda, ECRI'nin 2003 yılında yayınladığı Yunanistan raporu ve ülkede günümüzde meydana gelen ırkçı davranışlar, insan ve azınlık hakları ihlalleri tartışıldı.

Yunanistan'da yaşayan etnik ve dinsel azınlıklar ile mülteci temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Batı Trakya Türk Azınlığı'ndan, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği'ni temsilen Başkan Murat Yunus, Asbaşkan Cemil Kabza ve İnsan ve Azınlık hakları için Türk Azınlık Hareketi adına Abdülhalim Dede katıldı.

ECRI başkanı Michael Head'ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantı, azınlık temsilcilerinin dile getirdikleri ırkçı davranışlar, insan ve azınlık ihlallerinin dinlenmesi ile devam etti. Toplantıda hazır bulunan İçişleri, Dışişleri, Sağlık, Kalkınma, Çalışma ve Kamu düzeni Bakanlık temsilcileri dile getirilen sorunlarla ilgili cevaplar verdi.

ECRI başkanı Michael Head yaptığı konuşmada ECRI'nin Yunanistan için 2003 yılında yayınladığı raporda yer alan bilgiler ve öneriler hakkında kısa bir değerlendirme yaptı. Head, azınlık temsilcilerine raporda yer alması gereken ancak yer verilmeyen insan ve azınlık hakları konularının azınlık temsilcileri tarafından tekrar dile getirilmesini istedi. ECRI üyelerinden Raluca Besteliu ise raporda yer alan önerilerin Yunanistan tarafından ne kadar uygulanıp uygulanmadığı konusunda bilgi verdi.

Toplantı, serbest tartışma bölümü ile devam etti. Tartışma bölümünde söz alan Ulah temsilcisi Sotiris Bleças, ECRI'nin Yunanistan raporunda Ulah azınlığından hiç bahsedilmediği konusundaki şikayetini dile getirdi. Yunanistan'da İnsan Hakları için Makedon Hareketi adına söz alan despot Nikodimos Çarknias, Yunanistan'da yaşayan Makedonların etnik azınlık olarak tanınmadığını, dini vecibelerini yerine getiremediklerini, ve toplumun her hareketinin sivil polisler tarafından takip edildiğini söyledi.

Makedonların Rainbow (Gökkuşağı) partisi adına söz alan Petros Vasiliadis, Makedonların kurmak istediği ve isminde "Makedon" kelimesi bulunan bir derneğin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin lehine verdiği karara rağmen kurulamadığını ve Yunanistan mahkemelerinin AİHM kararlarını uygulamadığını söyledi.

İnsan ve Azınlık Hakları için Türk Azınlık Hareketi adına söz alan Abdülhalim Dede, ırkçı 19. Maddenin 1998 yılında yürürlükten kaldırılmasına rağmen günümüzde halen uygulandığına dair örneklerin olduğunu söyledi. Dede, 19 yıldan beri Almanya'da yaşayan bir soydaşın 1986 yılında vatandaşlıktan çıkarıldığını ancak kendisine 2002'de haber verildiğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı temsilcisi konu ile ilgili olarak verdiği cevapta, 19. Madde'nin 1998 yılında yürürlükten kaldırıldığını, vatandaşlığını kaybeden çoğu "müslüman"ın Türkiye'ye bir daha dönmemek üzere göç ettiğini, bütün yatırımlarını orda yaptıklarını bunun için vatandaşlıktan çıkarıldıklarını iddia etti. İçişleri Bakanlığı temsilcisi ayrıca, şu ana kadar 115 kişinin vatandaşlık için müracat ettiğini, bunlardan 65 kişiye olumlu cevabın verildiğini, 30 müracatın dosyasının halen incelendiğini ve 15 başvurunun da adli temiz sicil sorunu yüzünden tıkandığını ileri sürdü.

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği temsilcileri ise ECRI Başkanı Michael Head ve ECRI Sekreteri Isıl Gachet ile yaptıkları özel görüşmede Batı Trakya Türk Azınlığı'nın karşılaştığı sorunları anlatarak, bir yıl içerisinde Batı Trakya'da meydana gelen olaylarla ilgili bir rapor sundu. B.T.A.Y.T.D temsilcileri ECRI Yunanistan için dördüncü raporunu hazırlamadan önce Batı Trakya'yı ziyaret edip olayları yerinde incelemesi önerisinde bulundu.

Toplantıda söz alan Sol İttifak Milletvekili Alekos Alavanos ve Atina Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yazar Lena Divani, Yunanistan halkının bazı stereotiplerden halen kurtulamadığını, özellikle Atina'da yabancılara karşı görülen ırkçı davranışlar hakkında örnekler verdi. Yunanistan İnsan Hakları Komisyonu temsilcileri de yaptıkları konuşmalarda, ülkede görülen ırkçı davranışlardan kurtulmanın gerekliliği konusunda görüş birliğine vardı.

Toplantıya Azınlık Okulları Koordinatörü Savvas Marangoz da katıldı.