ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunan hükümeti Batı Trakya Türk toplumuna ait vakıfların idare heyetlerine kendi belirlediği kişileri atamaya devam ediyor

10.04.2019

Halit Habip Oğlu: “Batı Trakya Türk toplumu olarak sahip olduğumuz dini özerklik çerçevesinde Yunan hükümetini vakıflarımızın idare heyetlerini özgürce seçme hakkımızı iade etmeye çağırıyor, vakıf mallarında süregiden talana ivedilikle son verilmesini talep ediyoruz”

Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk toplumunun Gümülcine şehrindeki vakıflarını yöneten heyetin görev süresi bir yıl uzatıldı. Makedonya-Trakya Merkezi Yönetimi’nden Sorumlu Genel Sekreterliği Koordinatörü İoannis Savvas’ın imzasını taşıyan kararla Gümülcine Vakıflar İdare Heyeti Başkanı Selim İsa ve yönetim kurulu üyeleri bir yıl daha görev yapacak.

Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “1923 Lozan Barış Antlaşması ile Batı Trakya Türk toplumuna giderlerini kendisi karşılamak üzere kendi vakıflarını kurma, yönetme ve denetleme hakkı verilmiştir. Ancak Yunanistan’da 1967’de yönetimi devralan ve 1974’e kadar iktidarda kalan askeri cunta, Gümülcine ve İskeçe Vakıflar İdare Heyetlerini azletmiş, yerlerine kendi belirlediği kişileri atamıştır. 1967 yılından beri sahip olduğu vakıfların yönetiminde söz hakkına sahip olmayan Batı Trakya Türk toplumunun tüm itirazlarına ve karşı çıkmasına rağmen Yunan meclisinde 2008 yılında kabul edilen yasa çözüm üretmek yerine mevcut sorunu daha da karmaşık hale getirmiştir. Yeni yasa, vakıf mallarının satışı ve yerel yönetimlere devrinin de önünü açmıştır. Batı Trakya Türk toplumu olarak sahip olduğumuz dini özerklik çerçevesinde Yunan hükümetini vakıflarımızın idare heyetlerini özgürce seçme hakkımızı iade etmeye çağırıyor, vakıf mallarında süregiden giden talana ivedilikle son verilmesini talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.