ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Lydia Err ile Luxemburg’ta Bulusma

02.10.1997
1 Ekim 1997, Çarsamba günü Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili raporu hazırlamakla görevlendirilen bayan Lydia Err ile Luxemburg’taki ofisinde 1,5 saat görüsen ABTF Genel Baskanı Halit Habip Oğlu, Azınlığımızım, kimlik, 19. madde, eğitim, din ve yasak bölge gibi genel sorunlarına değindikten sonra yeni bilgileri aktardı.

Örneğin:

1. Yunan Vatandaslık Yasasının 19’cu Maddesi Hükümetin belirttiği gibi kaldırılmıyacağı, yalnız bir düzeltme yapılacağı ve buda ırkcılığa dayanan kelimenin kaldırılacağı, yani “Helen Kökeninden olmayan” yerine “Yunan Vatandasları” olarak yürüllükte kalacağı.

2. Yasak Bölge’ye gitmek için tabii tutulan iznin kaldırıldığı fakat yabancılara geçerli kaldığı ve halen Hükümet Gazetesinde yayınlanmadığı.

3. Koyun Köy Cami’in insaat izni olmasına rağmen minarenin komsu köydeki kiliseden yüksek olduğundan dolayı, kilisenin ve bazı kurulusların baskısı ile tayin edilmis olan ve süper vali olarak deyimlenen Makedonya ve Trakya bölge Sekreteri tarafından durduruldu. Cami insaatını önlemek için araya giren Polisler, Belediye Baskanı’nı tartaklayıp hakaret ederken, Köy imamı ve diğer köylüler mahkemeye verilip cezalandırıldılar. O günden bu güne kadar, yani 1 yıldan itibaren insaatı engellemek için polisler Cami’i bekledi.

4. Yunanistan’da 9 yıl mecburi Eğitim yılı uygunlanmasına rağmen Azınlık okullarımızdaki öğrencilerin orta okula gidebilmeleri için kura ile belirleniyor.

5. Yunan Hükümeti Türk Azınlığını Milli sorun gördüğünden dolayı Gümülçine, Iskeçe ve Dedeağac’ta bulunan ve Disisleri Bakanlığına bağlı olan kültürel bağlantı büroları bulunmaktadır. Bunlar Dısisleri Bakanlığı’nın Azınlığımız üzerine belirlemis olduğu politikayı “gizli servislerin” yardımı ile uygulamakta.Örneğin; Kimin Vatandaslıktan atılacağı, Kimin Cezalandırılacağı gibi.

6. Yunan Meclisine Bağımsız milletvekili seçilmesini önlemek için uygulanan % 3 barajı, Makadonya ve Trakya bölgelerini birlestirip bir seçim bölgesi yapmakla Türk Vali’nin seçilmesini önledikleri gibi simdi’de Türk Nahiye Müdürlerinin seçilmesini önlemek için Il meclisleri olusturulmaktadır. Maksat Azınlığımızın oylarını dağıtmak.

Örneğin: 6 Türk köylerinden olusan Nahiye’nin oylarını dağıtmak için 50 km uzaklıktaki Yunan Köyleri ile birlestirmek istenmektedir.

7. Batı Trakya’nın Iskeçe ve Rodop illerinden azınlık nüfüsunun % 50’e ulasmasından dolayı Gürcistan, Ermenistan ve Azerbeycan gibi ülkelerden yüzbinlerce Rum Azınlığı yerlestirilmektedir. Kendilerine daha oradan Batı Trakya ‘da yasayacaklarına dair belge imzalatıp ev, tarla ve isyerleri verileceği vaad ediliyor.

Ayrıca bahsi geçen konular da sunlar:

a) Azınlığın seçmis olduğu ve Hükümetin Tayin etmis olduğu Müftüler arasında çeliski.
b) Halk tarafından seçilmis olan Vali ve Hükümet tarafından tayin edilmis olan süper Vali’nin görev alanları.
c) Pomak Türkleri
GALERİ