ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yılmadan mücadeleye devam etmeliyiz!

13.09.2016
Sevgili Batı Trakya Türkleri,

Ülkemiz Yunanistan’ın Akdeniz’e kıyısı olan Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin (EUMed) hükümet ve devlet başkanlarının katıldığı Atina’daki zirve toplantısına ev sahipliği yapması sevindirici bir gelişme. Avrupa’nın duvarlar ve tellerle örülerek dışarıdan erişilmesi zor bir kale haline dönüştürülmesine karşı olan AB üyesi Akdeniz ülkeleri Avrupa genelinde ekonomi ve sanayiyi canlandıracak hamlelerin bir an önce yapılmasını ve bir büyüme programının uygulanmaya konmasını talep ediyorlar. Bugüne kadar Almanya ve Fransa’nın AB içerisinde bir araya gelerek kararlar almasına alışıktık. Şimdi AB tarihinde ilk kez AB üyesi Akdeniz ülkeleri bir araya geliyor. Bu birlikteliğin amacı, yıllardır ciddi ekonomik sorunlarla boğuşan ve AB’ye mülteci akını ile mücadele eden Akdeniz ülkelerinin birlikte oluşturacakları yol haritası ile AB’ye yeni bir heyecan ve ivme kazandırmak.

Gerçekten de AB’de farklı yönden esecek yeni bir rüzgâra gereksinim var. Büyük Britanya’nın AB’den ayrılma kararı alması (Brexit) Brüksel’in hiç beklemediği bir adım oldu. Avrupa’nın birçok ülkesinde aşırı sağcılar siyaset arenasında güçlenirken yabancı düşmanlığı ve bilhassa İslamofobi gün geçtikçe daha da yükseliş göstermektedir.

Tüm bu olumsuz gelişmelerin arasında ülkemiz Yunanistan’ın AB içerisinde böylesi bir girişimde başı çekmesi ise oldukça sevindirici. Bir taraftan ülkenin ekonomik krizden çıkarak kalkınması için mücadele gösterilirken öbür taraftan da AB’nin geleceği için fikirler üretilip bunlar üzerinden harekete geçiliyor. Aynı özgüven ve inanç ile ülkemiz Yunanistan, sınırları içerisinde yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı’mızın ve Rodos-İstanköy’deki Türk toplumunun yıllardır elinden alınmış olan din ve eğitim özerkliğinin iadesi için çalışmalar yapmalıdır. Bunun gerçekleşmesi için biz Batı Trakya Türk Azınlığı olarak Yunan Parlamentosu’ndaki milletvekillerimiz, yerel ve bölgesel siyasetçilerimiz, siyasi partimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız ile her konuda ve yönden yardımcı olmaya hazırız.

Ama ne yazık ki geçmişteki Yunan hükümetlerinin yaptığı gibi şimdiki hükümet de mevcut sorunları çözmek yerine daha çok sorun yaratmak ile gündemde. 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı arifesinde Batı Trakya Türk Azınlığı’mıza ait 9 ilkokul daha kapatılırken Türkçe ders saatleri de azaltıldı. Azınlık derneklerimiz isimlerinde “Türk” ibaresinin bulunması nedeniyle halen kapalı. “240 İmam Yasası” çerçevesinde, Batı Trakya’daki üç tayinli müftülüğe bağlı olarak görev yapacak ve devlet okullarına giden azınlığımız mensubu çocuklara İslam dinini Yunanca dilinde öğretmek üzere 123 din öğreticisinin (ierodidaskalos) ataması yapıldı.

Son günlerdeki tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen yine de karamsar olmamalı ve Batı Trakya Türk Azınlığı olarak yapılan haksızlıkların son bulması ve eşitliğin sağlanması ve bölgenin ekonomik kalkınması için yılmadan topyekûn mücadeleye devam etmeliyiz.
Sözlerime son verirken Kurban Bayramı’nızı en içten duygularımla tebrik ediyor, birlik ve beraberlik içerisinde sevdiklerinizle beraber neşeli ve huzur dolu bir bayram geçirmenizi diliyorum.

Kalbi selam ve saygılarımla.


Halit Habip Oğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ