ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Bir buruk Ramazan Bayramı daha...

01.07.2016
Sevgili Batı Trakya Türkleri,

Yine bir yılı daha yarılamış bulunuyoruz. Okulların tatile girmesiyle artık tüm çocuklar ve büyükler büyük bir sabırsızlıkla tatilin başlamasını bekliyorlar. Bizler de ailece bir yıl aradan sonra yine memleketimizde, Batı Trakya’mızda olacağız. Ancak ne yazık ki memleketimize Ramazan Bayramı’ndan sonra gidebileceğiz.

Bu yıl mübarek Ramazan ayının ardından önümüzdeki bayram buruk geçecek. Çünkü anavatanımız Türkiye’de, İstanbul’da Atatürk havalimanında yaşanan korkunç terör saldırısı yüreklerimizi dağladı. Bir kez daha terörü lanetliyoruz! Saldırıda yaşamını yitirenlere rahmet dilerken geride kalan yaslı ailelere başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar diliyorum.

Saygıdeğer dostlar,

Ramazan ayında Türkiye’de Ayasofya’dan sahur programı yapılması Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın tepkisine neden oldu. Hatta ülkemizin İstanbul Başkonsolosu Dışişleri Bakanlığı’nın talimatı üzerine sabah 03.00’te Ayasofya’ya giderek sahur programını kontrol etti.

Yetmedi, Yeni Demokrasi ve To Potami Meriç İl Örgütü ise bu konuda sert açıklamalar bile yayınladılar.

Niçin bu kadar rahatsızlık duyuyorlar? Din özgürlüğünden anladıkları bu mu?

Öte yandan azınlığımıza mensup Selanik’te yaşayan soydaşlarımızın oluşturduğu cemaati Ramazan Bayramı’nda bayram namazını Yenii Camii’de kılmak için izin istedi. Ancak yanıt “Hayır” oldu. Gerekçesi olarak ise bayramda camide sanat sergisi olması gösterildi! Bu mu din özgürlüğü?

Allah aşkına, sizce de sudan bir bahane değil mi? Selanik’teki bayram namazı içi camii tahsis edilmesi isteği ilk değil, geçmiş yıllarda da bu yönde yapılan başvurular hep red cevabı aldı.

Dahası da var! Dimetoka’daki soydaşlarımız Arife gününde Dimetoka’daki tarihi caminin etrafında toplu iftar yemeği vermek istedi, belediyeye izin başvurusunda bulundu. Belediye önce izin verdi, sonra verdiği izni iptal ederek “Hayır” demek zorunda bırakıldı. Burada gerekçe ne idi? “Camide tamir var”! Bu dini gelenekleri özgürce gerçekleştirmek?

Maalesef durum bu! Artık mübarek Ramazan ayında verdiğimiz toplu iftarlar bile göze batar oldu, bunu dahi bize fazla görmeye başladılar. Nerede diğerinin inancına, ibadetine saygı? Bu kadarı da olmaz, olmamalı, pes doğrusu!

Allah aşkına, sizce de sudan bir bahane değil mi? Selanik’teki bayram namazı içi camii tahsis edilmesi isteği ilk değil, geçmiş yıllarda da bu yönde yapılan başvurular hep red cevabı aldı.

Oysa diğer tarafta anavatanımız Türkiye, Ortodoks Rum cemaat nüfusunun bulunmadığı ancak cemaat için önemli dini yerlerde ayin yapılmasına dahi izin verdi.

Bir de Atina’da yaşayan diğer Müslümanları düşünelim. Atina’da yaşayan yaklaşık 200 bin Müslüman yıllardır olduğu gibi bu yılda bayram namazını sokaklarda ya da kamuya ait bazı yerlerde eda edecek. Neden? Çünkü Atina, Avrupa’nın tek camisiz başkenti! Kentte tarihi bir camii var, ama o da müze olarak kullanılıyor ve ibadete kapalı!

Son AKPM oturumunda konuşan ülkemizin Başbakanı Çipras, çok yakında Atina’da cami ve Müslüman mezarlığı inşasına başlayacakları sözünü verdi. Çipras’tan öncekiler de söz vermişti, sonuç ne oldu? Hiç! Yıllardır askıda olan camii bakalım ne zaman inşa edilecek?

Öte yandan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Batı Trakya’mızı “Türkiye’nin elinden kurtarmak” amacıyla bölgedeki ekonomik kalkınmayı teşvik eden bir program üzerinde çalışıyor. Bölgemizin elbette kalkındırılmasına ihtiyaç var, atılan adım doğru olabilir. Ancak niyet kötü!

Peki, bu toplantıya milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımız neden davet edilmedi? Bölgeyi, bölgedeki sorunları onlardan daha iyi kim bilebilir? Anlaşılan yine dinlemeden, anlamadan “yaptım-oldu” mantığı ile hareket edecekler. Bir de demokrasiden ve eşitlikten bahsediyorlar!

Biz de kendi imkanlarımız ile ABTTF olarak bölgemizin nasıl kalkınabileceği konusunda Güney Tirol’e keşif ziyareti düzenledik. Bu ziyarete Kozlukebir, Yassıköy ve Mustafçova belediyelerimiz ile bölgemizde yeni kurulan Tarım-Hayvancılık Araştırma Enstitüsü katıldı. Bölgedeki dostlarımızın destekleri ile tarım, kırsal kalkınma ve turizm alanlarında Güney Tirol’ün nasıl bir yol izlediğini inceledik, Batı Trakya’da bunu nasıl model alabileceğimizi araştırdık.

Son söz;

Tüm olumsuzluklara rağmen herkesin Ramazan Bayramı’nı şimdiden tebrik eder, herkese güzel ve afiyet dolu bir bayram dilerim. Hemen sonrasında yola çıkacak tüm Batı Trakyalılara da iyi tatiller dilerim. Memleketimizde hısım, akrabalarınızla güzel günler geçirmenizi diler, memleket hasretini güzelliklerle gidermenizi temenni ederim.


Selam ve saygılarımla.



Halit Habip Oğlu
Başkan
ABTTF
GALERİ